Puheenaiheet

Kirkkomme aarteita -sarjassa esitellään nyt pyhittäjä Kornili Paleostrovilaisen ikoni 1800-luvulta. Pyhittäjä eli 1300-1400 -luvuilla, ja hän on yksi Karjalan valistajista. Hänen muistopäivänsä on 19. päivä toukokuuta.
Heinäkuun 8-9. päivinä toteutettavalle pyhiinvaellukselle pääsee mukaan kaikkiaan 12 motoristia, ja vielä mukaan mahtuisi kolme – tosin muutama lisäpaikkakin on järjestettävissä.
Isä Johannes Lahtela on paitsi pappi ja kirjailija, myös raitistunut alkoholisti. Nyt hän on laatinut Suomen ortodoksiselle kirkolle ensimmäisen addiktio-ohjeistuksen.
Uusimpien Aamun Koitto -näköislehtien linkit lisätään tähän artikkeliin sitä mukaa, kun ne ovat saatavilla.
Taidemuseo Eemilin kesänäyttely Ikoneja yksityiskokoelmista esittelee puulle maalattuja, valkoemali- ja metalli-ikoneja. Näyttelykokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit.
Kansainvälisesti tunnettu teologi ja psykiatri Vasileios Thermos on keskittynyt viime vuosina seksuaalisuuden monimuotoisuuden kysymyksiin ja haasteisiin ortodoksisessa kirkossa. Hän vieraili vastikään pastoraaliteologian työpajassa Joensuussa.
Kozelštšanin Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni on tuttu ja rakas ukrainalaisille, ja siksi onkin luontevaa, että se on kuvattuna kirkkomme painattamassa ukrainankielisessä esitteessä.
Lappeenrannan pappilatalon tarina on nyt edennyt viidenteen ja viimeiseen osaansa. Se kertoo Semjon Vahromejevistä, joka sai Lappeenrannan ortodoksiselta seurakunnalta ensimmäisen kerran palkkaa 31.7.1926. Työnimike oli kirkon vahtimestari ja palkkasumma 330 markkaa. Tämän kirkonpalvelijan tie
Pappismunkki Serafim Seppälä avaa pyhiinvaelluksen olemusta kulttuurikeskus Sofiassa lauantaina 7. toukokuuta. 
Voit katsella pyhän mirhan siunaamista Ekumeenisen patriarkaatin Facebook-sivujen kautta.
Tuohustulen uusi verkkolehti avautuu huhtikuun lopussa osoitteessa tuohustuli.fi.
Nimiehdotuksia satelee jo hyvää vauhtia Valamon luostarin Facebook-sivuille. Nimiä kerätään vappuun saakka, minkä jälkeen yleisöllä on mahdollisuus äänestää suosikkejaan.
Jumalanäidin Konevitsalaisen ikonin riisa on valmistettu Pietarissa vuonna 1893, kun Konevitsan luostari täytti 500 vuotta. Se kuuluu ihmeitätekevään ikoniin, jonka kääntöpuolelle on kuvattu Kristus Käsittätehty.
”Tulkaa, ottakaa valo!” Herran Pääsiäinen koittaa, ja meitä kutsutaan ylistämään ylösnoussutta Kristusta. Toisin kuin pandemian hankalimpina kausina, tänä vuonna saamme astua sisään kirkkoon ja yhteen kokoontuneina jaamme ylösnousemusjuhlan ilon!
Nyt tiedän, minkä kirjan mieluusti pitäisin kuolemaa tehdessäni vuoteeni vierellä. Se olisi Jeesus-lapsen Teresan Viimeiset keskustelut.
Kirkkomme musiikki on rukousta ja rukous musiikkia.
Myös oman kotiseurakunnan YouTube-kanavaa ja Facebook-sivuja kannattaa seurata.
Valamon luostarissa vihittiin sunnuntaina 10.4. munkiksi veli Mikael, joka sai vihkimisen yhteydessä nimen munkki Rafael. Lintulan luostarin sisar Juliana vihittiin nunnaksi torstaina 7. huhtikuuta nimellä nunna Siluana.
"Ihminen ei elä ainoastaan ruoasta. Elämässä tarvitaan myös hengenravintoa", evästää rakentaja-pappismunkki Hariton.
Eläköitynyt kirjallisuusterapeutti Raili Miettinen johdattaa uuden kirjansa lukijan yksinäiseen saareen.
Palmusunnuntaina palkittiin taas kasvatustyössä eri tavoin ansioituneita äitejä Uspenskin katedraalissa.
Uudessa testamentissa on kaksi kertomusta, joiden keskeinen henkilö on nimeltään Lasarus. Mitä Lasaruksesta kerrotaan ja mikä oli näiden kertomusten merkitys antiikin maailman kristityille?
Arkkipiispa Leo vetoaa Venäjän ortodoksisen kirkon johtoon Ukrainasta kantautuneiden kauhu-uutisten jälkeen.
Arkkipiispa Leo tapasi Kuopion seudulle asettuneita Ukrainan pakolaisia 1. huhtikuuta. Samankaltaiset kokemukset yhdistävät kansojamme – ortodoksisen uskon lisäksi.
Suomen ortodoksisen kirkkomuseon RIISAn kokoelmanäyttelyä Pyhyyden portailla on täydennetty pääsiäismunilla.
– Olemme teitä lähellä koettelemuksissa, patriarkka Bartolomeos painotti tavatessaan Ukrainasta paennneita lapsia, naisia ja perheitä Varsovassa.
Ukrainalaispakolaisten määrä yllätti viranomaisetkin. Seurakunnan työntekijöiden ohella myös vapaaehtoisten panos on merkittävä.
Hiljaisuuden retriitti on oiva mahdollisuus kerätä voimia. Aamun Koitto kokosi tietoja lähiaikojen ortodoksisista retriiteistä.
Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Petšerskin lavra eli Kiovan luolaluostari jatkaa toimintaansa sodan keskellä. Toinen Ukrainan arvostettu luostari, Neitsyt Marian kuolonuneen nukkumisen Pyhän vuoren lavra, joutui iskujen kohteiksi Donetskin alueella – samoin kuin lukuisat pyhäköt ympäri
Patriarkka on kutsuttu erityisesti tapaamaan, siunaamaan, lohduttamaan ja vahvistamaan Ukrainasta Puolaan saapuneita pakolaisia. 
Lisäksi kuvakortteja on käännetty muun muassa terveydenhuollon tilanteiden tueksi sekä koulua ja varhaiskasvatusta varten.
Risti on kristittyjen tunnusmerkki ja vertauskuvallisesti kuoleman voittamisen merkki. RIISAn kokoelmiin kuuluvassa kahdeksanpäätteisessä metalliristissä on kuvattu ristiinnaulittu Kristus.
Metropoliitta Panteleimonin piispaksi vihkimisestä tulee kuluneeksi 25 vuotta 16. maaliskuuta. Koska eläköitynyt piispamme on kunnostautunut myös dekkaristina, Aamun Koitto pyysi metropoliittaa haastattelemaan itse itseään – pilke silmäkulmassa.
Elämme suuren paaston aikaa, jonka loputtua koittaa Kristuksen ylösnousemuksen juhla. Mutta miten on mahdollista rauhoittua hiljaisuuteen ja katumukseen sotauutisten keskellä?
Muutama kuukausi sitten diakoniksi vihityn Joel Haahtelan pienoisromaani käsittelee hienovaraisesti ja yllättävästi myös uskonnollisia aiheita.
"Sinun Herrassa pyhä ruumiisi jäi joukkohautaan, josta vaimosi yhdessä veljesi vaimon kanssa etsi sitä niin kuin mirhantuojat etsivät Herrasi Jeesuksen Kristuksen ruumista. Maallinen majasi ei jäänyt saviseen maahan naisten löydettyä sinut hautasi kätköistä.
– Ukrainan ja Venäjän kansat ovat nousseet Dneprin kastevedestä, ja sota näiden kahden kansan välillä on kateudesta veljensä murhanneen Kainin synnin toisinto, kirjoittaa Ukrainassa Moskovan patriarkaatin alaisuuteen kuuluva metropoliitta Onufri paimenkirjeessään.
– Ajatuksemme ovat alati haavoittuneiden ja viattomien uhrien perheiden luona, olivatpa he mitä kansallisuutta tahansa, ja rukoilemme heidän sielujensa levon puolesta elämän ja kuoleman Herraa, kirjoittaa Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vetoomuksessaan.
Ukrainan ortodoksisen kirkon päämies, Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanios on julkaissut vetoomuksen Venäjän ortodoksisen kirkon päämiehelle, Moskovan patriarkka Kirillille 27.2.2022. Aamun Koitto julkaisee metropoliitta Epifanioksen vetoomuksen vapaasti suomennettuna.
Presidentti Volodymyr Zelenskyi ilmaisi patriarkka Bartolomeokselle muun muassa kiitollisuutensa Ekumeenisen patriarkaatin osoittamasta tuesta hänen kärsivää kansaansa kohtaan.