Puheenaiheet

Suuri perjantai. Paastopäivä. Suurena perjantaina ei toimiteta liturgiaa, ehtoollisjumalanpalvelusta, koska tänään huomio on Kristuksen kärsimyksessä. Suuri perjantai on siksi myös erityisen vahva paastopäivä.
Suurena perjantaina olemme Kristuksen ristinkärsimyksen, kuoleman ja hautaamisen äärellä. Vietämme ristin pääsiäistä.
Tšernihivin alueelta tuleva Eliza Havronska on maalannut pisankoja pienestä pitäen. Nyt hän opettaa taitoa Suomessa.
Monissa ortodoksisissa kodeissa alkavat pääsiäisen juhlavalmistelut suurella viikolla – myös juhlaan kiinteästi liittyvän herkun, pashan, valmistaminen. Lintulan luostarissa käytetään edesmenneen igumenia Antoninan reseptiä, kun taas Valamossa suositaan joutuisampaa valmistustapaa.
Virossa säädettiin laki, jolla halutaan estää uskonnollisten yhteisöjen käyttäminen Viron kansallista turvallisuutta sekä perustuslaillista ja yleistä järjestystä vastaan. Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan jatkuessa laki vaikuttaa lähinnä Viron kristillisortodoksiseen kirkon* (joka tunnettiin ennen
Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn kokoelmiin kuuluu muutama ripityslipas, ja ne ajoittuvat 1700–1900-luvuille. Ripityslippaassa pappi kuljettaa ehtoollisen henkilöille, jotka eivät pysty osallistumaan ehtoollisen sakramenttiin kirkossa. Tästä syystä sitä kutsutaan myös ehtoollislippaaksi.
Palmusunnuntaista Kristuksen maanpäällisen elämän tapahtumat alkavat vyöryä suorastaan hengästyttävää vauhtia kohti kärsimyksiä ja ristinkuolemaa – ja ylösnousemusta.
Suuren paaston lopussa Kirkko muistelee Kristuksen ratsastusta Jerusalemiin. Palmusunnuntain tapahtumat ovat alkusoittoa kristinuskon suurimmalle ihmeelle: Kristuksen ylösnousemukselle.
Syyriasta Suomeen muuttaneet Shadi Trad ja Rahaf Alhoush pyysivät ystäväänsä Johanna Toivosta Mikael-poikansa kummiksi. Kummista on tullut Mikaelille tärkeä aikuinen. Mikael, Mikaelin perhe ja Johanna tapaavat viikoittain Kotikirkon erikielisissä jumalanpalveluksissa.
Lasaruksen lauantaina ja palmusunnuntaina saamme ikään kuin vahvistua voitokkaassa kevätauringossa, ennen kuin laskeudumme suuren viikon tihentyvään hämärään.
Tarkkasilmäisimmät lukijat lienevät huomanneet Aamun Koiton kuvaajatiedoissa usein esiintyvän Pentti Potkosen nimen. Isä Pentti on palvellut oman työnsä ohessa diakonina kesäkuusta 2024 ja sitä ennen lukijana ja ipodiakonina vuodesta 2022. Lisäksi hän on ikuistanut lukemattomia merkittäviä hetkiä
Uudessa testamentissa on kaksi kertomusta, joiden keskeinen henkilö on nimeltään Lasarus. Mitä Lasaruksesta kerrotaan ja mikä oli näiden kertomusten merkitys antiikin maailman kristityille?
Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Kun suuren paaston päivä vaihtuu illaksi, helsinkiläinen kuvataiteilija Outi Koivisto ottaa esille kananmunankuoret, mehiläisvahan ja värit. On aika maalata muutama pisanka-muna.
Oulun hiippakunnan piispan tehtäviä hoitava Haminan piispa Sergei täyttää 60 vuotta kirkkaalla viikolla, 23.4.2025. 
Ovatko erämaaisien ja -äitien kertomukset tuttuja? Nykykristityn näkökulmasta he voivat näyttäytyä kaukaisilta pyhiltä ihmisiltä, joilla ei ole kosketuspintaa meidän elämäämme. Voisiko heidän arkielämänsä tarkastelu lähentää meitä pyhiin ihmisiin, jotka elivät myöhäisantiikin aikaan erämaissa? Tämä
Tässä tekstissä tutustutaan diakoni-instituution syntyyn ja naisdiakonien asemaan Uuden testamentin kuvaamana apostolisena aikana. Myöhemmin julkaistavassa toisessa osassa tarkastellaan muutamien varhaisen ajan teologien ja opettajien näkemyksiä apostolisen aikakauden naisdiakonaatista.
Leena Kuivalainen opettaa Valamon opistossa kulta- ja silkkilankakirjontaa – tekniikkaa, jolla kirkkotekstiilejä on kaunistettu vuosisatoja. Aamun Koitto oli todistamassa, kuinka ikonikuvat ja ornamentit valmistuvat neulanpisto kerrallaan kymmeniä, ellei satoja tunteja vievien projektien aikana.
Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael on löytänyt sosiaalisen median tavaksi vastailla ihmisten kysymyksiin. Hän näkee somen papille tavaksi olla läsnä siellä, missä ihmiset ovat. Arkkimandriitta ei kuitenkaan ole unohtanut perinteistä kirjaa, vaan valottaa myös uusia kirjaprojektejaan.
Aamun Koitto listaa arkkipiispa Elian toimittamat jumalanpalvelukset ajalla 1.4.–30.5.2025. Samalla voit tarkistaa Uspenskin katedraalissa toimitettavien jumalanpalvelusten suoratoistolähetysten ajankohdat.
Pyhittäjä Maria Egyptiläisen (k. 500-l) muistoa vietetään suuren paaston viidentenä sunnuntaina ja huhtikuun 1. päivänä.
Vuonna 1997 Heinolan ortodoksisen kirkon tontille rakennettiin kaksi luhtitaloa Naisyhteisösäätiön toimesta. Tiloissa toimii kaikille iästä, sukupuolesta ja uskonnosta riippumatta avoin Juliana-yhteisö.
Psalminsa alussa Daavid mainitsee laatineen veisunsa benjaminilaisen Kusin puheiden tähden. Jotkut kirkkoisistä tulkitsevat tämän viittaavan Absalomiin, Daavidin kapinaan nousseeseen poikaan.
Uspenskin katedraaliin on toukokuun loppuun mennessä tulossa käyttöön sisäänpääsymaksu, joka on voimassa jumalanpalveluksien ja muiden tilaisuuksien ulkopuolella. Pääsymaksu pyritään ottamaan käyttöön viikolla 20 eli arviolta 12.5–30.5. välisenä aikana.
Moni miettii etenkin paaston aikana, kuinka tulisi valmistautua katumuksen sakramenttiin. –Käytännölliset ohjeet löytyvät pyhän Johannes Kronstadtilaisen opetuksista, sanoo isä Kimmo Kallinen.
Suomen ihmeitätekeville ikoneille antaa kiinnostavan vertailukohdan Kreikan tunnetuin ikoni ja merkittävin pyhiinvaelluskohde, Tínoksen saaren Panagía Evangelístria -kirkon Neitsyt Marian ilmestyksen ikoni. Sittemmin pyhäksi kanonisoidun Pelagía-nimisen nunnan toistuvat näyt 1820-luvun alussa
Daavidin psalmi alkaa notaatiomerkinnällä ”kahdeksas” (vuoden 1992 käännöksessä: ”säestetään kahdeksankielisillä soittimilla”).
Sasakin nimi on hyvin tuttu Suomen ortodokseille – ja aivan oikein, viulunrakentaja Natanael Sasaki on ikonimaalari Petros Sasakin poika. Natanael Sasaki kertoo koskettavassa haastattelussaan muun muassa kokemastaan koulukiusaamisesta, ADHD-diagnoosistaan ja siitä, kuinka hänessä heräsi halu
Turkulainen lääkäri Mikko Lintu tekee avustustyötä Lääkärit ilman rajoja -järjestön kautta kriisi- ja sota-alueilla. Hän kirjoittaa matkakertomuksessaan kokemuksistaan kolme kuukautta kestävän tehtävänsä aikana Nabluksen kaupungissa Länsirannalla Palestiinassa.
Pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen muistopäivää vietetään 8. maaliskuuta. Hänen hautansa sijaitsee Ilomantsissa Kokonniemen kalmistossa.
Sisällissodan aikana teloitettu uskonnonopettaja, katekeetta ja kirkollinen vaikuttaja Johannes Karhapää (1884–1918) liitettiin pyhien joukkoon vuonna 2019 nimellä pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen. Tutkimuksen aiheena häneen liittyen on ollut muun muassa venäjänkielinen
Valamon opistolla järjestettiin elokuussa 2024 enimmäistä kertaa "sydänten vaellus", joka toi yhteen lemmikit ja eläinystävät, tarjoten sielukkaita keskusteluja ja sympaattisia yhdessäolon hetkiä luostarissa. Joukko luontohenkisiä ihmisiä, koiria ja kissa olivat mukana lohdullisen viikonlopun
Ortodoksisen seminaarin emäntänä elämäntyönsä tehnyt Irma Aikonen valmistautuu suureen paastoon jo kesällä, kun marjat kypsyvät. Hänestä paastoruuan pitää olla kaunista, sillä ihminen syö myös silmillään.
Suuren paaston kutsuessa meitä jälleen hengelliselle matkalle, ajatukseni kääntyvät autiomaahan – tuohon pyhään koettelemuksen ja kirkastumisen tilaan.
Konstantinopolin, Uuden Rooman arkkipiispa ja ekumeeninen patriarkka Jumalan armosta koko kirkon täyteydelle: Olkoon Herramme ja pelastajamme Jeesuksen Kristuksen armo ja rauha, anteeksianto ja siunaus rukouksiemme kanssa kaikkien teidän kanssanne.
Sovintosunnuntaina 2.3. 2025 Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous puhuu kirkkokansalle yhteisessä paimenkirjeessään. Kirkkomme toimessa olevat piispat korostavat päivän mielenmuutosta ja katumusta painottavaa sanomaa. He toteavat, että kutsu katumukseen ja sovintoon on tarkoitettu myös heille