Puheenaiheet

Helsingin ortodoksinen seurakunta liputtaa 24.2. Helsingissä omistamissaan kiinteistöissä Liisankadulla, Pyhän Kolminaisuuden kirkolla Rauhankadulla sekä Mannerheimintiellä.
Helmikuun 24. päivä tulee kuluneeksi kaksi vuotta Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainassa. Uspenskin katedraalissa toimitetaan rukouspalvelus rauhan puolesta sodan alkamisen vuosipäivänä, mutta Suomen ortodoksinen kirkko on tehnyt paljon muutakin tukeakseen Ukrainaa ja sen
Suomalais-ukrainalainen muusikko ja dokumentaristi Lukas Stasevskij kertoo, kuinka päätyi konserttisaleista sodan keskelle Ukrainaan.
Monipuolisen museouran tehnyt FM Anne Laiti on innostunut uudesta työstään Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn johtajana. – Tähän minun on pakko reagoida. RIISA on museona kiinnostava, kertoo Laiti ajatelleensa, kun tieto avoimesta paikasta tavoitti hänet.
Ensimmäisellä videolla kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon käyttämästä kalenterista ja pääsiäisen ajankohdasta. Uuden soittolistan taustalla on Helsingin ortodoksisen seurakunnan papin ja muutaman ukrainalaisen tiimi Helsingistä.
Muistopalvelus toimitettiin 16.2. kello 19. Arkkipiispa Leo kehotti myös muita seurakuntia toimittamaan muistopalveluksia edesmenneelle.
Edom Tadesse tuli siskonsa kanssa Etopiasta Suomeen vuonna 2009. Lapsuuden kulttuuri kulkee aina mukana elämässä, mutta Suomessa on koti ja paljon arvokkaita asioita. – Suomessa saa elää turvallisessa, rauhallisessa ympäristössä, jossa jokainen voi löytää oman elämäntapansa.
Ystävänpäivää vietetään 14. helmikuuta. Sen kunniaksi metropoliitta Panteleimon kirjoittaa ystävyydestä, jota tulee vaalia paitsi maan päällä elävien, myös taivaallisten läheistemme suhteen.
Lintuvuori ry on julkaissut pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen suomentamana arkkimandriitta Emilianos Simonopetralaisen (k. 2019) teoksen Jumalanpalvelus. Jumalan näkemistä ja odotusta. Kyseessä on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos vanhus Emilianoksen tuotannosta.
Suuri pyhä paasto kutsuu meitä katumukseen, rukoukseen, lähimmäisen auttamiseen – kohti suurempaa vapautta synnistä ja sen seurauksista.
Kuvataitelija Anne Siirtolan Koivun Pyhä ja Kaikkien murheellisten ilo -näyttely on avoinna Taidekeskus Ahjossa 11. helmikuuta saakka. Monet hänen teostensa materiaaleista ovat teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja.
Piispainkokous korosti kuitenkin, että toimenpiteiden jälkeen ruumis tulee siunata ortodoksisen kirkon järjestyksen mukaan ja mieluiten haudata arkussa ortodoksista perinnettä noudattaen.
Hiljattain ilmestynyt Lintuvuoren keittokirja on paitsi keittokirja, myös mukaansatempaava matkaopas ortodoksiseen ruokakulttuuriin. Kirjan nimi viittaa Janakkalan Lintuvuoreen, jossa sijaitsee kaikkien Athosvuoren isien muistolle pyhitetty tsasouna.
Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen tervehdys kansainvälisenä ortodoksisten nuorten päivänä 2024.
Ortodoksisuudessa vainajan kunnioittava kohtelu on tärkeää. Tukholmassa järjestetyssä Konsten att hålla ihop ett land -konferenssissa pohdittiin uskonnollisten yhteisöjen roolia yhteiskunnallisena voimavarana kriisiaikoina ja niihin varauduttaessa. Yksi konferenssin aihealueista oli hautaustoimi.
Kirkkomme kanta paholaisen ja pahan henkivoimien olemassaoloon on selvä: ne ovat todellisia. Kuitenkin on tärkeää erottaa mielenterveysongelmat ja hengellinen hätätilanne.
Kreikkalaiseen nunnaluostariin oli hurja automatka pitkin mutkittelevaa vuoristotietä. Se kannatti kuitenkin ehdottomasti tehdä.
Suomen ortodoksisen kirkon jäsenmäärä osoittaa yhä laskusuuntaan, joskaan ei niin paljon kuin vuonna 2022. Tuhannen taalan kysymys kuuluu, miten jäsenkato on estettävissä ja jäsenmäärä käännettävissä nousuun?
Ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn vuosi 2024 alkaa 19.1. kahden valokuvanäyttelyn avajaisilla. 
Vaikka virolaisia ja suomalaisia pidetään veljeskansoina, veljesten tiet ovat olleet sangen erilaiset. Teiden eroista kertoo osaltaan Viron kirkon pyhien marttyyrien määrä. Suomessa heistä tunnetaan parhaiten pyhä Platon Tallinnalainen, jota muistelemme 14. tammikuuta.
Eksarkiksi on valittu monille suomalaisillekin tuttu isä Justinus Kiviloo.
14. tammikuuta ei ole ainoastaan pyhän marttyyripiispa Platonin muistopäivä, vaan myös arkkipiispa Hermanin kuolinpäivä.
Suomen ortodoksisen kirkon seurakuntia, luostareita ja kirkkoa on kuluneenakin vuotena muistettu joillakin testamenttilahjoituksilla. Kiitokseksi ja testamenttilahjoittamisen mahdollisuuden esillä pitämiseksi on seuraavassa kerrattu joitakin huomioon otettavia asioita.
Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraalista, Uspenskin katedraalista, lähetetään säännöllisesti jumalanpalveluksia suoratoistona myös vuonna 2024.
Teofanian tapahtumat tuovat esiin paitsi Kristuksen aseman Jumalan poikana, myös Jeesuksen ja Johannes Kastajan ainutlaatuisen suhteen. Johdannossa Johanneksen evankeliumiin Sulhasen nöyrää ystävää kuvaillaan näin: ”Hän tuli todistajaksi, todistamaan valosta, jotta kaikki uskoisivat siihen. Ei hän
Hiilipiirustus Kristuksen kaste on Ivan Abramovin ikoniverstaalta Kosmajärveltä, josta Lars Pettersson (1918–1993) hankki sen vuonna 1942.
Doulana toimiva Susanna Suutarla auttaa äitejä vastaanottamaan uuden elämän ihmeen.
Pyhän Johannes Krysostomoksen saarna Kristuksen syntymäjuhlana puhuttelee meitä aikojen takaa. Kristus syntyy – kiittäkää!
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on julkaissut joulutervehdyksensä Vapahtajan syntymäjuhlaksi 2023.
Nunna Kristoduli kirjoitti päiväkirjaa 11-vuotiaasta saakka. Hänen sisarensa Marja ja Riitta Lampi muistelevat lämmöllä erikoislaatuista sisartaan, josta tuli monelle hengellinen esikuva.
Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen paimenkirje jouluna 2023.
Hyvinkäällä ukrainalaisen ja venäläisen äidin ystävyydestä syntyi viikoittainen rukouspiiri, jonne kaikki ovat tervetulleita.
Metropoliitta kertoi Ukrainan kirkollisesta tilanteesta Helsingissä 15.12. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ja kiitti Suomen kirkkojen ja Euroopan kristittyjen antamasta tuesta.
Jouluevankeliumista tuttu Betlehem sijaitsee noin viisi kilometriä Jerusalemista etelään Juudean alueella. Tänä päivänä Betlehem kuuluu Palestiinan itsehallintoalueeseen. Asukkaita kaupungissa on hieman alle 29 000. Kaupungin keskustassa sijaitsee Jeesuksen syntymäkirkko, jonka historia ulottuu 300
Mitä tiedämme Jeesuksen syntymästä Raamatun perusteella? Entä muiden tunnettujen lähteiden perusteella?
Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanin Suomen-vierailu alkoi 14. joulukuuta Turussa. 
Korkeasti Pyhitetyn Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leon sekä Hänen Autuutensa Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifanin yhteinen pastoraalikirje Suomessa asuville ukrainalaisille ortodokseille 14.12.2023.
Aamun Koitto listaa jälleen ortodoksisuuteen tavalla tai toisella liittyviä lahjavinkkejä aina Lintulan luostarin yrttituotteista Filantropian ry:n aineettomiin lahjoihin.