Puheenaiheet

Jeesuksen elinaikana naisen sanaan ei juuri luotettu. Kuitenkin Kristuksen kautta ”heikko” osoittautuikin vahvaksi.
Sunnuntaina 19. maaliskuuta 2023. Suuri paasto.
Verkkojumalanpalvelusten ajat kannattaa merkitä muistiin jo nyt, ellei syystä tai toisesta pääsisikään kirkkoon.
Liisa Kuningas on pyhittänyt elämänsä ikoneille. Monet elämänkokemukset ovat auttaneet ymmärtämään niiden syvän arvon.
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry:n johtokunta on päättänyt myöntää kultaisen ansiomerkin isä Jyrki Penttoselle, joka tunnetaan ihmisyyttä ymmärtävänä ja helposti lähestyttävänä Abba G:nä.
Sunnuntai 12. maaliskuuta 2023 on paitsi Ristinkumartamisen sunnuntai, myös lähetystyön kolehtipyhä.
Rovasti Kalevi Kasala on toiminut pappina ja rippi-isänä lähes 40 vuotta.  
Sisällissodan aikana teloitettu uskonnonopettaja, katekeetta ja kirkollinen vaikuttaja Johannes Karhapää (1884–1918) liitettiin pyhien joukkoon vuonna 2019 nimellä pyhä marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalainen. Uusimman tutkimuksen aiheena häneen liittyen oli ennen käyttämätön, pääosin
Neuvostoliitossa agitointi ja propaganda olivat valtion keino "opastaa", ohjeistaa ja varoittaa kansalaisiaan neuvostojärjestelmää horjuttavista "uhkista". Keskuskomitean alaisuuteen jo 1920-luvun alussa perustettu agitaation ja propagandan toimisto, eli agitprop, valvoi ja määritteli mitä
Suuri paasto. Sunnuntaina 5. maaliskuuta 2023.
Surento ja Lummo Kati esiintyvät Helsingissä 15. toukokuuta 2023.
On tullut kuluneeksi hiukan yli vuosi siitä, kun arkkimandriitta Mikael asetettiin Valamon luostarin igumeniksi. Huomion kohteena oleminen on haaste introvertille, jota kuitenkin kantavat pyhien isien esirukoukset. "Vähitellen olen alkanut tottua siihen, että kun mainitaan ´isä igumeni´, se olenkin
Helsingin ortodoksisen seurakunnan venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaava pappi, rovasti Heikki Huttunen kohtaa työssään päivittäin ihmisiä niin Ukrainasta kuin Venäjältäkin. Mennyt vuosi on ollut surun murtamien ihmisten kohtaamista ja lohduttamista.
Suuri paasto. Sunnuntaina 26. helmikuuta 2023.
Kozelštšanin Jumalanäidin ihmeitätekevä ikoni on tuttu ja rakas ukrainalaisille, ja siksi onkin luontevaa, että se on kuvattuna kirkkomme painattamassa ukrainankielisessä esitteessä.
Koulujen uskonnonopetus ei ole seurakuntien vastuulla. Seurakunnat ovat silti tähän asti olleet halukkaita tukemaan opetusta järjestämällä koululaispalveluksia ja varaamalla rahaa koulun ja kirkon välisiin matkakustannuksiin sekä koululaisten ruokailuun.
Maitoruoasta luopuminen (laskiaissunnuntai). Sunnuntaina 19. helmikuuta 2023.
Taiteilija ottaa lukijan mukaansa matkalle mielenmaisemaan.
Aamun Koitto vieraili Viron Ekumeenisen patriarkaattiin kuuluvan ortodoksisen kirkon alaisessa Teologisessa Instituutissa. Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanoksen alulle saattama oppilaitos luo Viroon ortodoksista korkeakoulutusta, jollaista maassa ei aikaisemmin ole ollut.
Kirkon työvoimapulaa ei ratkaista pätevyysvaatimuksista tinkimällä, vaan arvostamalla koulutusta ja parantamalla kirkon työkulttuuria, sanoo kirkkomuusikkoja yli 20 vuotta kouluttanut Petri Nykänen.
Liharuoasta luopumisen viikko. Sunnuntaina 12. helmikuuta 2023.
Mediassa on viime aikoina ollut esillä lähinnä Yhdysvalloissa pieneksi muoti-ilmiöksi noussut tapa kompostoida vainajien ruumis perinteisen arkkuhautauksen sijaan. Kompostointi eroaa merkittävästi kirkon perinteen mukaisesta hautaustavasta. Aamun Koiton haastattelema isä Tuomas Kallonen muistuttaa
 «Це правда, що ви святкуєте іменини, а не дні народження?» «У вас справді каблучка не на тому пальці?»
Esirukouksin voi saatella niin eläviä kuin jo kuolleita läheisiä – joko yksin tai yhdessä seurakunnan kanssa.
Turkin lisäksi maanjäristyksissä on kärsinyt myös Syyria.
Vastauksia on koossa jo noin 800 - tule sinäkin kertomaan oma näkemyksesi! Vastausaikaa on perjantaihin 10. helmikuuta kello 22:00 saakka.
Herran temppeliintuomisen jälkijuhla. Sunnuntaina 5. helmikuuta 2023.
Tampereen ortodoksinen seurakunta kehittää verkkolähetystoimintaa yhdessä mediatyöstä kiinnostuneiden nuorten kanssa.
Isä Marko Mäkisen laatimissa minisaarnoissa on ensin kunkin sunnuntain tai juhlan evankeliumitekstin tiivistelmä. Torstaina 2. helmikuuta 2023.
– Seurakuntien on tarjottava nuorille aidosti mielekästä tekemistä ja nähdyksi tulemisen kokemuksia, toteaa Tampereen seurakunnan kasvatustyöntekijä Lidija Cederström-Hänninen.
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous on antanut lausunnon koskien ehdotusta uudeksi kirkkolaiksi. Tekstissä pohditaan muun muassa pappien ja kanttorien koulutuksen tulevaisuutta. Pitääkö tutkintovaatimuksia alentaa – vai onko ratkaisun avain sittenkin mielikuvassa siitä, millainen työnantaja
Kirkkoamme koettelee työntekijäpula, ja pian alkaa korkeakoulujen yhteishaku. Valittavana on muun muassa ortodoksisen teologian, kirkkomusiikin ja opetusalan koulutusvaihtoehdot.
Suuren paaston aikana kuullaan debytoivan ortodoksisäveltäjä Jouni Rantasen kamarimusiikkiteos Ett Ord.
Päätoimittaja Susanna Sompin pääkirjoitus on julkaistu myös painetun Aamun Koiton numerossa 1/2023.
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni on vapauttanut igumenia Mikaelan Lintulan luostarin johtajan tehtävien hoitamisesta äiti Mikaelan oman pyynnön mukaisesti.
Isä Marko Mäkisen laatimissa minisaarnoissa on ensin kunkin sunnuntain tai juhlan evankeliumitekstin tiivistelmä. Sunnuntai 29. tammikuuta 2023.
Timo Lehtosen teos sisältää valtavan määrän tietoa vanhoista pyhäköistä.
Rakastetun pyhän elämä osoittaa, että Jumalan hulluus on ihmisten viisautta kallisarvoisempaa.
Kanttori Stiina Hakosen tutkimusretki serbialaiseen kirkkolaulusävelmistöön huipentui suomenkieliseen sovitukseen kaksiäänisestä liturgiasta.
Ortodoksisen kulttuurin säätiö järjestää näyttelyn osasta graafikko Pentti Oksasen töistä. Näyttelyn ideana on esitellä, millaista ortodoksista kirkkoarkkitehtuuria Suomen alueella on.