Puheenaiheet

Marraskuussa pidettävät valtuustovaalit siirtyvät myöhempään ajankohtaan Helsingin ortodoksisessa seurakunnassa. Vaalialuejakoa koskeva päätös on kumottu, ja seurakunnanneuvosto käynnistää valtuustovaalien valmistelutoimet uudelleen.
Teologian professori Carrie Frederick Frost valotti Valamon luostarissa 15.9. pitämässään esitelmässä naisdiakonaatin historiaa ja perusteluja sen palauttamiselle.
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos muisti kirkkomme ansioituneita miehiä arvonimillä Suomen-vierailullaan. Nyt hämmennystä on herättänyt se, että patriarkaalisen liturgian yhteydessä 10. syyskuuta naisille ei jaettu huomionosoituksia.
Sunnuntaina 17. syyskuuta 2023. Ristin ylentämisen jälkijuhla.
Aamun Koitto pyysi lukijoitaan lähettämään omia valokuviaan ikimuistoisista hetkistä, joita he saivat kokea patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailun aikana 8.-12.9.2023. Kuvista kerätään myös digitaalinen muistoalbumi.
Tomos 100 -juhlakonsertti on musiikillinen matka Suomen ortodoksisen kirkkomusiikin historiaan autonomian alkuvuosista nykypäivään.
Ortodoksinen kirkko viettää Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen juhlaa 14. syyskuuta.
Kaikki patriarkan vierailun aikana pidetyt puheet löytyvät yhdestä paikasta.
Tiistaina 12. syyskuuta koettiin historiallinen hetki, kun Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tapasi Tasavallan presidentti Sauli Niinistön. Patriarkan tiukka vierailuaikataulu ei hellitä, vaan hän suuntaa Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlien jälkeen Viroon. Viron apostolinen
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos esitelmöi Suomen luontokeskus Haltiassa 11. syyskuuta 2023. Alla patriarkan puhe on luettavissa kokonaisuudessaan.
"I love you!" (Rakastan teitä)". Näin Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos tervehti lapsia Uspenskin katedraalin ovilla, minne lapset olivat muodostaneet kukkakujan.
Patriarkka Bartolomeos jakoi erityisiä huomionosoituksia 10. syyskuuta toimitetun patriarkaalisen liturgian yhteydessä Uspenskin katedraalissa.
Korkeasti pyhitetty Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, korkea-arvoiset piispat, rakkaat lapset Herrassa.
Teidän Kaikkipyhyytenne, Konstantinopolin uuden Rooman arkkipiispa ja Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos, Korkeasti Pyhitetyt ja Siunatut esipaimenet, Kristuksessa rakkaat isät, sisaret ja veljet.
Vihreä patriarkka huomioi aivan erityisesti lapsia ja nuoria, minkä lisäksi hän piti lauantain kiitosrukouspalveluksessa liikuttavan puheen, jossa hän antoi selkeät suuntaviivat kirkkomme tulevaisuutta varten. Jutun lopusta löydät lisää kuvia päivän tapahtumista.
Ekumeenisen patriarkan tavattoman kaunis puhe sisälsi arvokkaita sanoja kirkostamme, rakastavan isällisiä ohjeita ja hengellisiä kehotuksia, jotka patriarkka tarjosi perustaviksi ohjenuoriksi kirkollemme, "kun se uskollisena lähtee seuraavien sadan vuoden matkalleen palvelemaan tätä maata ja koko
Isä Simeon Mertanen oli valokuvaamassa patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailua vuonna 2010 Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiedottajana.
Hänen Kaikkipyhyytensä, Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen lento Istanbulista Helsinkiin laskeutui perjantaina 8. syyskuuta noin kello 19:00 aikaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Vierailun virallisen ohjelman kellonajoin ilmoitetut osiot ovat kaikille avoimia tilaisuuksia – lämpimästi tervetuloa!
Jumalanäidin, Neitsyt Marian syntymää käsitellään muun muassa ortodoksisen kirkon liturgisissa teksteissä.
Katekumeenikurssit alkavat usein syyskuussa, ja seurakuntien tiedotusta katekumeenikurssien ajankohdista voi seurata niiden omilla verkko- ja Facebook -sivuilla.
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous käsitteli pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kunnioitusta Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin esityksestä 31. elokuuta 2023.
"Tässä yhteydessä meidän on otettava myös huomioon ja todella sisäistettävä Venäjän Ukrainassa käymän valloitussodan kammottavat, ekologisesti tuhoisat seuraukset. Kaikki sota merkitsee vakavaa uhkaa luonnolle, ja niinpä jokainen sota on sotaa luomakuntaa vastaan", Ekumeeninen patriarkka
Kirkkomme 100-vuotisjuhlaan kannattaa saapua julkisilla, sillä Uspenskin katedraalin parkkialue pois käytöstä patriarkka Bartolomeoksen vierailun aikana 9.–10. syyskuuta.
Fordhamin yliopiston julkaisema artikkelikokoelma on otsikoitu ”Ortodoksisuus ja seksuaalisuus”. Nimi kertoo teoksen artikkelien keskittymisestä laajempaan kenttään kuin vain esimerkiksi homoseksuaalisuuteen. Tämä on jo itsessään tervetullutta, sillä Suomessakin ajoittain esiin nouseva keskustelu
Patriarkan siunaamaa päivää luonnon puolesta vietetään kirkkovuoden alkaessa 1. syyskuuta.
Pappilatalon tarina -minisarja on edennyt kolmanteen osaansa. Tämä tarina alkaa, kun Lappeenrannan ortodoksinen kirkko sai voimakasluonteisen kirkkoherran huhtikuussa 1900. Monipolviseen tarinaan liittyy pappismarttyyri Hristofor Varfolomejev, jonka muistopäivää vietetään 26.elokuuta.
Yli 3000 vuotta sitten Aurinko ”pysyi aloillaan” taivaalla, kunnes israelilaiset olivat voittaneet Gibeonissa käydyn taistelun amorilaisia vastaan. Mitä tuolloin oikein tapahtui? Entä mikä tuhosi Sodoman ja Gomorran? Tai aiheutti vedenpaisumuksen? Ja mikä oli joulun tähti? Markus Hotakainen ja
Elokuun viimeisenä lauantaina vietetään Suomen luonnon päivää. Kirkkovuoden alku eli syyskuun 1. päivä taas on Ekumeenisen patriarkan siunaama päivä luonnon puolesta.
Pyhistä ihmisistä kirjoitetut elämäkerrat eli hagiografiat ovat edelleen mielenkiintoisia kertomuksia, jotka tuovat esiin heidän elämänsä keskeiset tapahtumat.
Elokuun 24. päivänä vietetään Ukrainan itsenäisyyspäivää – maan, joka on puolustautunut urheasti Venäjän täysimittaista hyökkäystä vastaan jo 24. helmikuuta 2022 lähtien.
Sunnuntai 27. elokuuta 2023. 13. helluntain jälkeinen sunnuntai.
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni asettaa luostarin johtajaksi valitun igumenian arvoon sunnuntaina 22. lokakuuta.
Pääsiäisen ajankohtaan liittyvä Valamon luostarin igumenin, arkkimandriitta Mikaelin ja kanttori Irina Tchervinskij-Matsin kirkollikokousaloite on herättänyt vilkasta keskustelua muun muassa sosiaalisessa mediassa. Kirkollishallitus käsittelee aloitetta 28. syyskuuta.
”Jokaisella on syntyjään kohtalonsa [–––] Näen omani tulevaisuuden tehtäväni ja kamppailun valossa. Sillä ne, jotka on kutsuttu ideologioista jaloimman, Nasaretilaisen filosofian tulkeiksi, kohtaavat myös suurimmat velvoitteet.”
Pyhän Karitsan ritarikunnan kunniamerkkejä voi käyttää sekä virallisissa että yksityisissä juhlatilaisuuksissa.