Ajassa

Vastineen on allekirjoittanut muun muassa ”joukko ortodoksisen kirkon jäseniä”, joista tiedetään vain, että he eivät ole ”Suomen ortodoksisen kirkon työntekijöitä eivätkä papistoa”. Piispainkokous kiitti vastineesta ja päätti laatia sen perusteella uuden, tarkemmin perustellun selonteon aiheesta.
Arkkipiispan vaali toimitetaan kirkolliskokouksessa torstaina 28.11.2024.
”Valamon vanhus”, skeemaigumeni Johannes tunnetaan luostarikilvoittelijana ja maailmassa kilvoittelevien hengellisenä ohjajana. Itse vanhus kuvaili itseään vähättelevään sävyyn ”Adamin perinnön raskauttamaksi ähkäilijäksi”. 60 vuotta kuolemansa jälkeen skeemaigumeni Johannes luettiin ortodoksisen
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo ilmoitti vastikään jäävänsä eläkkeelle palveltuaan Suomen ortodoksista kirkkoa yli 50 vuotta pappina ja 45 vuotta piispana. Nyt hän avaa päätökseensä johtaneita syitä ja kertoo, missä on arkkipiispan oikea paikka.
Viime viikolla julkaistun nuorisobarometrin 2023 keskeinen teema on tällä kertaa nuorten uskonnollisuus ja katsomukset. Vuosittain toteutetulla kyselyllä selvitetään 15–29 -vuotiaiden Suomessa asuvien nuorten arvoja ja asenteita. Barometrilla on vuosittain vaihtuva teema, mutta osa kysymyksistä
Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin mukaan Suomessa olisi siirryttävä toisenlaiseen käytäntöön piispojen eläkkeelle siirtymisen osalta. Suomen ortodoksinen kirkko tiedotti 19.5.2024, että Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo jää eläkkeelle.
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo eläköityy Ekumeenisen patriarkaatin Pyhän Synodin siunauksella.
Vainajien muistelupäivinä kannetaan esirukouksia edesmenneiden puolesta. Kirkko on yhteisö, jonka jäsenet ovat yhtä Jeesuksessa Kristuksessa kasteen kautta: ”Yksi on Herra, yksi usko, yksi kaste!” (Efes. 4:6). Kristittyjen keskinäistä yhteyttä vahvistavat Kirkon sakramentit ja keskinäistä rakkautta
Äitienpäivänä juhlimme perinteisesti äitejä ja isoäitejä. Vaikka äitiyttä syystäkin arvostetaan, on hyvä muistaa, ettei äidiksi tuleminen ole edellytys tai ehto naisen pelastukselle. Lisäksi korvaamattoman arvokasta äitiyttä on nimenomaan hengellinen äitiys.
Suomen ortodoksinen kirkko on Ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva autonominen paikalliskirkko, joka palvelee Suomessa asuvia ja oleskelevia ortodoksisen kirkon jäseniä heidän kansallisuudestaan tai äidinkielestään riippumatta.
Pyhän Walburgan reliikit siirrettiin Eichstättiin 1. toukokuuta, ja tästä päivästä sukeutui vappu.
Pastori Henrik Holländer muistetaan lämpimänä ja myönteisenä ihmisenä. Isä Henrik toimi matkanjohtajana, kun Valamoon matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa tuhoisin seurauksin 17. huhtikuuta 1999. Hänen haudallaan toimitetaan panihida toukokuussa.
Mirhantuojia muistellaan pääsiäiskaudella erityisesti Mirhantuojien sunnuntaina. Jeesuksen elinaikana naisen sanaan ei juuri luotettu. Kuitenkin Kristuksen kautta ”heikko” osoittautuikin vahvaksi.
Valamon luostariin matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa 17. huhtikuuta vuonna 1999. Onnettomuudessa kuoli neljä ja loukkaantui 32 ihmistä. Marietta Kunnas heräsi kohtalokkaana aamuna tunteeseen, että hänen oli haettava tuolloin 6-vuotias poikansa pois pian matkaan
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vierailee 11.–16.4. Ekumeenisen patriarkaatin keskuksessa Istanbulin Fanarissa.
Oulun metropoliitta Elia vaatii lisää määrärahoja koulujen psykologipalveluihin ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Tikkurilassa on avoinna hiljentymistä ja keskustelua varten myös keskiviikkona 3. huhtikuuta.
Tikkurilan ortodoksiseen kirkkoon odotettiin kirkkaan tiistain aamuna liturgiaan koululaisia juuri Viertolan koulusta, jossa tapahtui 2. huhtikuuta ampumavälikohtaus. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa ilmaisi viipymättä osanottonsa uhrin läheisille ja koko kouluyhteisölle Suomen ortodoksisen
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni sekä Oulun metropoliitta Elia ovat myöntäneet pääsiäisen kunniaksi muutamia huomionosoituksia. Arkkipiispan myöntämien kunniamerkkien joukossa on myös Pyhän Karitsan ritarikunnan ensimmäisen luokan komentajamerkki.
Kysymys iankaikkisesta elämästä on suuri mysteeri. Voiko inhimillinen käsityskyky tavoittaa siitä edes jotakin?
Perinteisessä ortodoksisessa ikonissa ei kuvata sitä, mitä kukaan ihminen ei ole nähnyt, kuten Isä Jumalaa, tai Kristuksen haudasta nousemisen hetkeä.  Pilatuksen hautaa vartioimaan lähettämät sotilaat olivat vaipuneet syvään uneen ylösnousemuksen tapahtuessa.
Pyhän Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna luetaan pääsiäisyön palveluksessa. Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
Pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata televisiointina  (YLE) Uspenskin katedraalista 30. maaliskuuta kello 23:55 alkaen. Lähetys myös radioidaan.Televisiointi ja radiointi Yle TV 1 ja Areena.