Ajassa

Pastori Henrik Holländer muistetaan lämpimänä ja myönteisenä ihmisenä. Isä Henrik toimi matkanjohtajana, kun Valamoon matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa tuhoisin seurauksin 17. huhtikuuta 1999. Hänen haudallaan toimitetaan panihida toukokuussa.
Mirhantuojia muistellaan pääsiäiskaudella erityisesti Mirhantuojien sunnuntaina. Jeesuksen elinaikana naisen sanaan ei juuri luotettu. Kuitenkin Kristuksen kautta ”heikko” osoittautuikin vahvaksi.
Valamon luostariin matkalla olleiden pyhiinvaeltajien bussi suistui tieltä Heinolassa 17. huhtikuuta vuonna 1999. Onnettomuudessa kuoli neljä ja loukkaantui 32 ihmistä. Marietta Kunnas heräsi kohtalokkaana aamuna tunteeseen, että hänen oli haettava tuolloin 6-vuotias poikansa pois pian matkaan
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo vierailee 11.–16.4. Ekumeenisen patriarkaatin keskuksessa Istanbulin Fanarissa.
Oulun metropoliitta Elia vaatii lisää määrärahoja koulujen psykologipalveluihin ja ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko Tikkurilassa on avoinna hiljentymistä ja keskustelua varten myös keskiviikkona 3. huhtikuuta.
Tikkurilan ortodoksiseen kirkkoon odotettiin kirkkaan tiistain aamuna liturgiaan koululaisia juuri Viertolan koulusta, jossa tapahtui 2. huhtikuuta ampumavälikohtaus. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa ilmaisi viipymättä osanottonsa uhrin läheisille ja koko kouluyhteisölle Suomen ortodoksisen
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo, Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni sekä Oulun metropoliitta Elia ovat myöntäneet pääsiäisen kunniaksi muutamia huomionosoituksia. Arkkipiispan myöntämien kunniamerkkien joukossa on myös Pyhän Karitsan ritarikunnan ensimmäisen luokan komentajamerkki.
Kysymys iankaikkisesta elämästä on suuri mysteeri. Voiko inhimillinen käsityskyky tavoittaa siitä edes jotakin?
Pyhän Johannes Krysostomoksen pääsiäissaarna luetaan pääsiäisyön palveluksessa. Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
Perinteisessä ortodoksisessa ikonissa ei kuvata sitä, mitä kukaan ihminen ei ole nähnyt, kuten Isä Jumalaa, tai Kristuksen haudasta nousemisen hetkeä.  Pilatuksen hautaa vartioimaan lähettämät sotilaat olivat vaipuneet syvään uneen ylösnousemuksen tapahtuessa.
Pääsiäisyön jumalanpalvelusta voi seurata televisiointina  (YLE) Uspenskin katedraalista 30. maaliskuuta kello 23:55 alkaen. Lähetys myös radioidaan. Televisiointi ja radiointi Yle TV 1 ja Areena.
Torstain ja perjantain välinen yö  Jeesus Kristus pidätetään Getsemanessa.  
Korkeasti pyhitetty Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni vihki munkki Antonin suureen skeemaan Suurena keskiviikkona 27. maaliskuuta. Nyt Valamon luostarissa veljestö kaikilla munkkeuden asteilla, niin kuuliaisuusveljinä, viitankantajamunkkeina kuin pienessä skeemassa munkkeina ja nyt myös
Pääsiäismuniin liittyvillä leikeilläkin on kristillinen sanoma.
Sivustolla voi esiintyä käyttökatkoksia kello 10–15 välisenä aikana.
Ortodoksisessa traditiossa Magdalan Maria tunnetaan mirhantuojana ja apostolien vertaisena. Evankeliumeissa hän onkin Jeesuksen seuraaja ja ylösnousemuksen todistaja. Muissa varhaisissa kirjoituksissa Maria on yksi oppilasjoukon keskeinen hahmo, keskustelija, joka rohkaisee toisia, mutta herättää
Haminan piispa Sergei vihki pappismunkki Serafimin Seppälän arkkimandriitaksi Uspenskin katedraalissa Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian ilmestyksen juhlaliturgiassa 25.3.2024. Alla on julkaistu arkkimandriitta Serafimin opetuspuhe liturgiassa. Isä Serafim tunnetaan myös Aamun Koiton bloggaajana.
Ansioituneita äitejä muistettiin Palmusunnuntaina perinteiseen tapaan.
Evankelistan mukaan Lasaruksen kuolleista herättäminen on ikään Kristuksen kärsimysten, ristinkuoleman ja ylösnousemuksen alkusoitto. Siksi jo varhaisessa vaiheessa tätä tapahtumaa on muisteltu Kärsimysviikon kynnyksellä.
Jumalanäidin, Neitsyt Marian ilmestys on keskeinen pelastushistorian käännekohta, sillä tuolloin ilmoitettiin Jumalan ihmiseksi syntyminen pelastuksen loppuun saattamiseksi. Juhlan kreikankielinen nimi (kreik. Εὐαγγελισμός) viittaa siihen, että enkeli ilmoitti Neitsyt Marialle ilosanoman hyvin
Piispainkokous päätti lisätä kirkkokalenteriin uuden ihmeitätekevän ikonin juhlan.
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous palautti aiemmin pappina toimineen ja helmikuussa kahdesta murhasta tuomitun miehen maallikoiden joukkoon.