Arki & ihmiset

Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Tekoälypalveluiden tarjonta ja käyttö on lisääntynyt kaikilla aloilla, eikä niiden vaikutuksia ihmisten hengelliseen elämäänkään voida sivuuttaa – kuten ei myöskään sosiaalisen median merkitystä.
Muusikko Eeva-Kaisa Rönkä joutui taipumaan selkäkivun edessä. Sairaus vei häneltä rakkaan ammatin, mutta toi myös jotain arvokasta tilalle.
Valamo-säätiöön kuuluvasta Fevronia Orfanoksen rahastosta on 22.2.2024 myönnetty 10 000 euron tutkimusapuraha TT Ari Koposelle ortodoksista ekoteologiaa käsittelevän teoksen kirjoittamiseen.
Näyttelijä Ville Virtanen haluaisi aloittaa elämän puhtaalta pöydältä joka päivä. Perustan päiville antavat Raamatun ja Filokalian opetukset.
Helmikuun 24. päivä tulee kuluneeksi kaksi vuotta Venäjän täysmittaisen hyökkäyssodan aloittamisesta Ukrainassa. Uspenskin katedraalissa toimitetaan rukouspalvelus rauhan puolesta sodan alkamisen vuosipäivänä, mutta Suomen ortodoksinen kirkko on tehnyt paljon muutakin tukeakseen Ukrainaa ja sen
Monipuolisen museouran tehnyt FM Anne Laiti on innostunut uudesta työstään Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn johtajana. – Tähän minun on pakko reagoida. RIISA on museona kiinnostava, kertoo Laiti ajatelleensa, kun tieto avoimesta paikasta tavoitti hänet.
Ensimmäisellä videolla kerrotaan Suomen ortodoksisen kirkon käyttämästä kalenterista ja pääsiäisen ajankohdasta. Uuden soittolistan taustalla on Helsingin ortodoksisen seurakunnan papin ja muutaman ukrainalaisen tiimi Helsingistä.
Edom Tadesse tuli siskonsa kanssa Etopiasta Suomeen vuonna 2009. Lapsuuden kulttuuri kulkee aina mukana elämässä, mutta Suomessa on koti ja paljon arvokkaita asioita. – Suomessa saa elää turvallisessa, rauhallisessa ympäristössä, jossa jokainen voi löytää oman elämäntapansa.
Piispainkokous korosti kuitenkin, että toimenpiteiden jälkeen ruumis tulee siunata ortodoksisen kirkon järjestyksen mukaan ja mieluiten haudata arkussa ortodoksista perinnettä noudattaen.
Ortodoksisuudessa vainajan kunnioittava kohtelu on tärkeää. Tukholmassa järjestetyssä Konsten att hålla ihop ett land -konferenssissa pohdittiin uskonnollisten yhteisöjen roolia yhteiskunnallisena voimavarana kriisiaikoina ja niihin varauduttaessa. Yksi konferenssin aihealueista oli hautaustoimi.
Helsingin ortodoksisella hautausmaalla lepää kiinnostavia henkilöitä – ja ”muistojen puutarhuri” Marianna Flinckenberg-Gluschkoff on käyttänyt kosolti aikaa heidän elämäntarinoidensa selvittämiseen.
Suomen ortodoksisen kirkon seurakuntia, luostareita ja kirkkoa on kuluneenakin vuotena muistettu joillakin testamenttilahjoituksilla. Kiitokseksi ja testamenttilahjoittamisen mahdollisuuden esillä pitämiseksi on seuraavassa kerrattu joitakin huomioon otettavia asioita.
Doulana toimiva Susanna Suutarla auttaa äitejä vastaanottamaan uuden elämän ihmeen.
Nunna Kristoduli kirjoitti päiväkirjaa 11-vuotiaasta saakka. Hänen sisarensa Marja ja Riitta Lampi muistelevat lämmöllä erikoislaatuista sisartaan, josta tuli monelle hengellinen esikuva.
"Kristuksen vuosi" johdatti Anneli Tammen kirkon yhteyteen ja lopulta kaikkien lähimmäisten kanssakulkijaksi.
Hyvinkäällä ukrainalaisen ja venäläisen äidin ystävyydestä syntyi viikoittainen rukouspiiri, jonne kaikki ovat tervetulleita.
Hannu-Pekka Björkman iloitsee virkavapaasta: uusi vuosi on uuden alku. Sitä ennen joulun juhla on muistuttanut pyhyyden olemassaolosta. 
Alexander Marschanin nimeä kantavan rahaston avulla on autettu satoja ja tuhansia vanhuksia Helsingin ortodoksisen seurakunnan alueella aina vuodesta 2006 saakka. Arkkipiispa Leo on palkinnut Marschanin hänen tekemästään työstä kirkon hyväksi korkeimmalla tunnustuksella, Pyhän Karitsan Ritarikunnan
Filantropian syyrialaiset vieraat Antiokian ortodoksisesta patriarkaatista, arkkimandriitta Meletius ja varajohtaja Sara Savva, kertoivat hätkähdyttävästi syyrialaisesta todellisuudesta Suomen-vierailunsa aikana.
Vastikään Suomen ortodoksiseen kirkkoon liitetyn Heljän kertomus tuo esiin sen, että seurakunnissa on tarvetta kiinnittää entistä enemmän huomiota ihmisten kohtaamiseen.
Alikersantti Onni Hilakivi pääsi kotimaan multiin lähes 80 vuoden jälkeen. Hänen tarinansa julkaistiin ensimmäistä kertaa 27.4. vietettävän kansallisen veteraanipäivän kunniaksi vuonna 2023.
Kirkolliskokouksessa nousi maanantaina esille kalenterikysymys, joka liittyy pääsiäisen ajankohtaan.
Suomen ortodoksisen kirkon kansainvälisen diakoniajärjestö Filantropian toiminnanjohtaja Riina Nguyen ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Mikkelin hiippakunnan piispa Mari Parkkinen pohtivat naisena oloa osana ekumeenista maailmaa.