Arki & ihmiset

Konevitsan luostarin entinen evakkopaikka Hiekan tilan tilakeskus on tullut myyntiin, ja sen hintalappu liki puoli miljoonaa euroa. Aamun Koitto muistelee luostarin vaiheita Hiekassa.
Valamon luostarille lahjoitettu pyhittäjä Serafim Sarovilaisen tsasouna pystytetään uudelleen hautausmaan ohitse kulkevan tien viereen rukousmetsän laidassa.
”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta” (Mark. 10:14). Vapahtajamme sanat kaikuvat tänään, kansainvälisenä YK:n lasten oikeuksien päivänä, erityisen voimakkaasti. Ne eivät ole pelkkä käsky, vaan kutsu syvempään ymmärrykseen
Ortodoksisten nuorten liiton kyselyssä lapsille ja nuorille kävi ilmi, että näkemykset kirkosta ja sen toiminnasta ovat myönteisiä, vaikka kehittämisenkin varaa on.
Uspenskin katedraali on paitsi Helsingin ortodoksisen seurakunnan, myös koko Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraali. Pyhäkkö on myös suosittu turistikohde, ja ensi keväänä sinne on tulossa pääsymaksu. Maksu ei koske jumalanpalveluksiin saapujia tai muita rukoilijoita, mutta käytännön toteutus
Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry myöntää anomusten perusteella palkitsemisia vuosittain nuorisotyön parissa ansioituneille. Tänä vuonna vuoden kerho löytyy Taipaleen seurakunnasta, vuoden ohjaaja on Inka Oikarinen ja hopeisen ansiomerkin saa kolme henkilöä.
Jokapäiväinen leipämme on Valamon Ystävät ry:n 1,5-vuotinen hanke, jota tukee Taiteen edistämiskeskus. Avustuksen turvin Valamossa on työskennellyt palkkioperusteisesti viisi taiteilijaa. Lisäksi 11 taiteilijaa sai viikon mittaiseen työskentelyyn oikeuttavan stipendin. Ortodoksisen taiteilijan
Isä Serhii Danilovin perhe pakeni Venäjän hyökkäyssotaa Suomeen viime vuonna. Nyt hän palvelee kirkkomme ensimmäisenä ukrainaa äidinkielenään puhuvana pappina. Millaisia ajatuksia hänessä herättävät ukrainalaisen ja venälä­­istaustaisen kirkkokansan suhteet ja Suomen ortodoksisen kirkon
Ortodoksinen kirkko ei suosi halloweenin viettoa. Uskonnonopettaja Inkeri Remsu kertoo, miten hän työssään tasapainoilee ympäröivän halloween-riehan ja ortodoksisen opetuksen välillä.
Ortodoksikristitty voi kuulla tähän aikaan vuodesta ihmettelyä siitä, miksi kirkkomme ei suosi Halloweenin viettoa.
Viestinnän asiantuntija Katja Lösöstä työllistää parhaillaan Itä-Suomen ortodoksikarjalaista kulttuuriperintöä käsittelevä Ristikanza-dokumenttiprojekti. Juuristaan huolimatta hän on monien muiden karjalaistaustaisten tavoin joutunut maalittamisen kohteeksi, sillä ääriajattelu on saanut jalansijaa
Hautaustoimistojen rooli on kasvanut merkittävästi myös ortodoksien hautajaisjärjestelyissä. Niiden osalta tulisi kuitenkin olla ensimmäiseksi yhteydessä omaan seurakuntaan. Ortodoksisen kirkon runsaudesta löytyy myös suuri aarre, joka tulee avuksi kuoleman kohdatessa – ja soveltuu usein myös
Ortodoksisen kirkon jäseniä muuttaa myös Suomen paikalliskirkon alueelle, mutta samaan aikaan julkinen keskustelu maahanmuutosta on koventunut. Nyt kirkkoherra, isä Ioannis Lampropoulos ja kanttori Sofia Laukkanen kertovat omista kokemuksistaan.
Metropoliitta Panteleimon päätti 11-osaisen Koskijärvi-dekkarisarjan elokuussa 2023 ilmestyneellä Matkalla Kainuussa -teoksella. Jo ennen sarjan päätösosan julkaisemista isä esipaimen vihjasi uusista kirjoista, joissa olisi myös ortodoksista kirkkoa ja uskoa käsitteleviä teemoja. Jussi Rannan
Valamon erikoiskirjaston kirjastonhoitaja Virva Suvitie päätyi johdatuksen kautta unelmatyöhönsä, johon tuo oman lisänsä työskentely Kansalliskirjaston johtokunnassa ja Suomen erikoiskirjastojen neuvostossa. Samanlaisella antaumuksella hän suunnistaa myös lukuisille pyhiinvaelluksilleen.
Seurakuntien välillä on huomattavia eroja toiminta- ja keskustelukulttuurin suhteen, kertoo tuore barometri. Samoin siitä ilmenee, että pappien toimintaan ollaan tyytyväisempiä kuin piispojen. Tutkimuksessa kartoitettiin myös kirkon toimijoiden suhtautumista naisdiakonaattiin ja
Pääministeri Petteri Orpon vierailukohteisiin maanantaina 30. syyskuuta lukeutui muun muassa Valamon luostari. Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Mikael kertoi pääministerille lisääntyneestä kiinnostuksesta luostaria kohtaan, mutta myös eräs huolenaihe nousi esiin.
Ukrainalaisen Roman Zhugarevin kesä on ollut täynnä kirkollista toimintaa. Kirsikaksi kakun päälle hän sai Ilomantsiin oman näyttelyn, joka esittelee hänen piirtämiään ortodoksisia pyhäkköjä.
Heinävedellä asusteleva Kimmo Prättälä on kokenut monen muun tavoin, että kumppanin löytäminen saattaa olla hyvinkin vaikeaa. Prättälän elämää ovat sävyttäneet monet terveydelliset haasteet ja muut vastoinkäymiset, mutta hän ei ole luopunut toivosta.
Pappilatalon tarina -minisarja on edennyt kolmanteen osaansa. Tämä tarina alkaa, kun Lappeenrannan ortodoksinen kirkko sai voimakasluonteisen kirkkoherran huhtikuussa 1900. Monipolviseen tarinaan liittyy pappismarttyyri Hristofor Varfolomejev, jonka muistopäivää vietetään 26.elokuuta.
Monen ortodoksisen pyhäkön hohto on kultaajamestari Raimo Snellmanin käsialaa. Häneltä asiakas saa Lapista huuhdottua, alkuperältään taatusti eettistä kultaa. Nyt hänen yrityksensä myös kurssittaa harrastajia alan saloihin.
Lauri Karhapää, 75, on käsillään melkein mitä vain tekevä mies. Hän osaa valmistaa kaikenlaisia tarvekaluja ja koriste-esineitä puusta, kivestä ja metallista.
Nunna Elisabet työskenteli vuosikaudet lääkärinä maailman katastrofialueilla. Hän näki, että siellä, missä on äärimmäistä pahuutta, on myös äärimmäistä hyvyyttä. Nyt hän auttaa ihmisiä kotonaan Helsingissä.
Äiti Marian tukikohtana toiminutta rakennusta ei enää ole osoitteessa 77 Rue de Lourmel, mutta samalla paikalla sijaitsevan rakennukseen porraskäytäväsyvennyksen sisäseinässä on paikan historiasta kertova kyltti.
Tilaa aihepiirin Arki & ihmiset RSS-syöte