Arki & ihmiset

Vuonna 1997 Heinolan ortodoksisen kirkon tontille rakennettiin kaksi luhtitaloa Naisyhteisösäätiön toimesta. Tiloissa toimii kaikille iästä, sukupuolesta ja uskonnosta riippumatta avoin Juliana-yhteisö.
Virpomisella on vahva kristillinen perusta, joten ainakin nämä asiat on hyvä tietää!
Valamon opistolla järjestettiin elokuussa 2024 enimmäistä kertaa "sydänten vaellus", joka toi yhteen lemmikit ja eläinystävät, tarjoten sielukkaita keskusteluja ja sympaattisia yhdessäolon hetkiä luostarissa. Joukko luontohenkisiä ihmisiä, koiria ja kissa olivat mukana lohdullisen viikonlopun
Ortodoksisen seminaarin emäntänä elämäntyönsä tehnyt Irma Aikonen valmistautuu suureen paastoon jo kesällä, kun marjat kypsyvät. Hänestä paastoruuan pitää olla kaunista, sillä ihminen syö myös silmillään.
Mika ja Miia Saatsi tekevät töitä karjalan kielen ja karjalaisen kulttuurin aseman vahvistamiseksi. Kesän mittaan Mika yhtyeineen esittää karjalankielistä musiikkia useilla eri paikkakunnilla. Yhteinen toive on karjalan kielen käytön lisääntyminen kirkossa.
Rovasti Teemu Toivonen tekee Itä-Suomen yliopistossa väitöstutkimusta, jossa hän tarkastelee uskonnollisen kääntymyksen ja erkaantumisen kokemuksia Suomen ortodoksisen kirkon kontekstissa.
Ortodoksisen teologian hakukohteet mukana vuoden 2025 korkeakoulujen yhteishaussa. Hakija voi suuntautua opetusalan, kirkkomusiikin tai teologian erityisasiantuntijaksi. Ortodoksisen teologian opinnot ovat edellytys useaan toimeen kirkon palveluksessa. Kaksi ortodoksisen teologian opiskelijaa
Kun Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Tuomas Järvelin vaihtoi kaasuautoon, päästöt putosivat ja kilometrit halpenivat. Hyvät kokemukset innoittivat myös seurakunnan kanttorin siirtymään kaasuun. Kotimainen biokaasu voisi olla vaihtoehto henkilökunnan liikkumiseen myös muissa
– Meidän aikamme kaipaa kipeästi paluuta pyhien isien luovan uskollisuuden henkeen. Samoin kuin eräs autuas piispa Stalinin vainojen aikana meidänkin tulee kysyä itseltämme, kenelle me olemme uskollisia: Kristukselle vai jollekin muulle, sanoo 70 vuotta täyttävä rovasti Jarmo Hakkarainen.
Matkailualan restonomiksi vuoden 2024 lopussa valmistunut isä Nemanja Balčin käsitteli opinnäytetyössään pyhiinvaellusmatkoja. Hänen mielestään pyhiinvaelluksessa olennaisinta on pyhyyden kohtaaminen eikä esimerkiksi matkustusmuoto. Samaa mieltä on useilla pyhiinvaelluksilla käynyt Anna
Intohimo tekstiilitaiteeseen vei Marija Vukosavljevićin käsi- ja taideteolliseen akatemiaan ja Jumalan kaipuu noviisiksi Gradacin nunnaluostariin. Elämä kuitenkin kuljetti takaisin maailmaan ja kasvatti omaleimaiseksi ikonitaiteilijaksi.
Palaamme Kirkkomme aarteita -juttusarjassa vuoteen 1934. Tarkastelun kohteena on tällä kertaa valokuva arkkipiispa Hermanista Valamon luostarissa jumalanpalveluspuvussaan, joka kuuluu Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispalle.
Korsossa asuva Aleksandra Viskari täytti 104 vuotta elokuussa 2024. Alun perin Suojärven Ignoilasta kotoisin oleva Viskari on nähnyt elämänsä aikana niin talvisodan, jatkosodan, koronapandemian kuin Tikkurilan ortodoksisen kirkon rakentamisen.
Haminan piispa Sergei toimitti Uspenskin katedraalissa viimeisen liturgiansa Helsingin hiippakunnan apulaispiispana sunnuntaina 29.12. 2024. Piispa Sergei ehti toimia kolme vuotta Helsingin hiippakunnan apulaispiispana ja sitä ennen lähes neljännesvuosisadan Valamon luostarin johtajana eli
Perinteinen motanka-nukke on Ukrainassa toivon, hyvyyden ja vaurauden symboli. Ristin muotoon valmistettu motanka edustaa myös sukupolvien välistä yhteyttä ja menneiden sukupolvien naisenergiaa.
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari on Suomen ainoa ortodoksinen naisluostari. Luostarissa asuu tällä hetkellä 12 sisarta. Yksi heistä on 91-vuotias skeemanunna Melania, jonka jouluiloa kertyneet ikävuodet eivät lainkaan himmennä.
Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elia kertoo sekä joulusuunnitelmistaan että vuosikymmenten varrella kertyneistä joulumuistoistaan.
Tuupovaaran Pirttijärvellä sijaitsevan Rauniopesä-kivirakennelman kupeeseen tehtiin vuonna 2016 Tuupovaaran ensimmäinen ulos rakennettu jouluseimi. Sen ovat ideoineet ja hahmot talkootyönä tehneet Irma Huovinen ja Raija Tuupanen.
Ortodoksisessa Hoivakoti Helenassa kuljetaan rauhaisin askelin kohti joulun juhlaa. Suurelle osalle asukkaista jumalanpalvelukset ovat erottamaton osa hyvää hoitoa.
Konevitsan luostarin entinen evakkopaikka Hiekan tilan tilakeskus on tullut myyntiin, ja sen hintalappu liki puoli miljoonaa euroa. Aamun Koitto muistelee luostarin vaiheita Hiekassa.
Valamon luostarille lahjoitettu pyhittäjä Serafim Sarovilaisen tsasouna pystytetään uudelleen hautausmaan ohitse kulkevan tien viereen rukousmetsän laidassa.
”Sallikaa lasten tulla minun luokseni, älkää estäkö heitä. Heidän kaltaistensa on Jumalan valtakunta” (Mark. 10:14). Vapahtajamme sanat kaikuvat tänään, kansainvälisenä YK:n lasten oikeuksien päivänä, erityisen voimakkaasti. Ne eivät ole pelkkä käsky, vaan kutsu syvempään ymmärrykseen
Ortodoksisten nuorten liiton kyselyssä lapsille ja nuorille kävi ilmi, että näkemykset kirkosta ja sen toiminnasta ovat myönteisiä, vaikka kehittämisenkin varaa on.
Uspenskin katedraali on paitsi Helsingin ortodoksisen seurakunnan, myös koko Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraali. Pyhäkkö on myös suosittu turistikohde, ja ensi keväänä sinne on tulossa pääsymaksu. Maksu ei koske jumalanpalveluksiin saapujia tai muita rukoilijoita, mutta käytännön toteutus
Tilaa aihepiirin Arki & ihmiset RSS-syöte