Arki & ihmiset

Viime päivät nostivat taas esiin keskustelun naisen asemasta Suomen ortodoksisessa kirkossa. Naistenkin näkemykset jakautuvat sen suhteen, miten he kokevat oman roolinsa.
Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko aloittaa 25-vuotisjuhlansa vieton 4. syyskuuta, ja seuraava viikko on täynnä kiinnostavaa ohjelmaa.
Viinijärvellä Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkossa järjestettiin sunnuntaina 4.9. yllätysjuhlat, joiden keskipisteenä oli kanttori Kaisu Potkonen.
Isä Tuukka Rantasen aiemmin julkaistu blogikirjoitus julkaistaan nyt uudelleen luomakunnan päivän kunniaksi. Näin se alkaa: ”Alussa Jumala loi taivaan ja maan, veden, kuun ja auringon. Hän teki puut, linnut ja muut eläimet sekä muovasi maan tomusta ihmisen. Mutta koiraa Hän ei tehnyt. Hänellä oli
Paluu yhteisen ehtoollislusikan käyttöön on puhuttanut ortodokseja viime päivinä. Mutta miten tällaiseen käytäntöön päädyttiin alun perin?
Kirkkomuseo RIISAn Ikonin kaunistajat -näyttelyssä on esillä karjalaisia ja ukrainalaisia käspaikkoja. Museo sai viime vuonna hienon lahjoituksen, joka sisälsi 82 käspaikkaa. Suurin osa näistä on ukrainalaisia.
Uutiset kertovat yhä enenevässä määrin lasten ja nuorten pahoinvoinnista. Mikä siis on vialla? Näin kysymykseen vastaa kirkkomme diakoni, kirjailija ja psykiatri Joel Haahtela.
Uuden kirkkovuoden alku innostaa monet tutustumaan ortodoksiseen uskoon. Katekumeenikurssi on suositeltava ensiaskel, mutta muitakin vaihtoehtoja löytyy.
Luostarit ja yrtit ovat kuuluneet yhteen koko luostarilaitoksen historian ajan. Suomessa erityisesti Lintulan Pyhän Kolminaisuuden nunnaluostari jatkaa tätä ikivanhaa perinnettä – ja nyt lähiruoan suosio ja luonnonmukainen viljely ovat vahvoja valtteja.
Historiantutkijaksi ennen pappeutta valmistunut ja 31. heinäkuuta 60-vuotispäiväänsä juhliva rovasti Timo Tynkkynen näkee itsensä osana pitkää jatkumoa.
Äiti Marian tukikohtana toiminutta rakennusta ei enää ole osoitteessa 77 Rue de Lourmel, mutta samalla paikalla sijaitsevan rakennukseen porraskäytäväsyvennyksen sisäseinässä on paikan historiasta kertova kyltti.
Yhdysvaltojen osavaltioiden tiukat aborttilait ovat avanneet keskustelun aiheesta myös Suomessa. Miten ortodoksinen kirkko suhtautuu tänä päivänä aborttiin?
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostariin 57 vuotta sitten tullut äiti Melania on tiettävästi toinen elossa oleva ja Suomessa asuva henkilö, joka on vihitty suureen skeemaan. 88-vuotias skeemanunna käy itsekseen uimassa ja keittää päiväteet keljassaan, mutta maailmanpolitiikkaan hän ei halua
Isä esipaimenen askeleet veivät Valamossa yhä tutun keljan ovelle, vaikka Helsingin hiippakunta on ottanut uuden piispansa vastaan lämpimästi. Nyt hän kertoo, miten elämä on lähtenyt sujumaan 31 Valamon luostarissa eletyn vuoden jälkeen.
Ortodoksisen teologian opiskelija Miika Immosen pro gradu -tutkielman aineistoa kerätään verkossa muun muassa tämän jutun lopussa olevan kyselylomakkeen avulla. Kysely on avoinna elokuun loppuun asti.
Nappasitko kivan kuvan luonnosta, luontokappaleesta tai vaikkapa kesäisestä praasniekasta? Aamun Koitto julistaa kesäisen lukijakilpailun alkaneeksi!
Tänä vuonna perjantaille osuvana juhannusaattona on kalakin sallittu.
Kemin Johannes Kastajan kirkon staarosta Martti Takalo on yksi kirkkokuntamme pitkäaikaisimmista isännöitsijöistä, minkä lisäksi hän kirjoittaa runoja.
Lastenkerholaiset askartelivat ihka oman Valamon luostarin pääkirkkoineen, munkkeineen ja kesälampaineen.
Ei liene sattumaa, että Aurora Erosen lempiruno on nimeltään Pimeän jälkeen. Hänet liitettiin kirkkoon helatorstaina Pyhän ylienkeli Mikaelin kirkossa Mikkelissä.
Heinäkuun 8-9. päivinä toteutettavalle pyhiinvaellukselle pääsee mukaan kaikkiaan 12 motoristia, ja vielä mukaan mahtuisi kolme – tosin muutama lisäpaikkakin on järjestettävissä.
Isä Johannes Lahtela on paitsi pappi ja kirjailija, myös raitistunut alkoholisti. Nyt hän on laatinut Suomen ortodoksiselle kirkolle ensimmäisen addiktio-ohjeistuksen.
Kansainvälisesti tunnettu teologi ja psykiatri Vasileios Thermos on keskittynyt viime vuosina seksuaalisuuden monimuotoisuuden kysymyksiin ja haasteisiin ortodoksisessa kirkossa. Hän vieraili vastikään pastoraaliteologian työpajassa Joensuussa.
Milka Balčin tuli perheensä kanssa pakolaisena Suomeen yli kaksikymmentä vuotta sitten. Ortodoksinen kirkko on koko elämän tuki.