Arki & ihmiset

Teologian professori Carrie Frederick Frost valotti Valamon luostarissa 15.9. pitämässään esitelmässä naisdiakonaatin historiaa ja perusteluja sen palauttamiselle.
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos muisti kirkkomme ansioituneita miehiä arvonimillä Suomen-vierailullaan. Nyt hämmennystä on herättänyt se, että patriarkaalisen liturgian yhteydessä 10. syyskuuta naisille ei jaettu huomionosoituksia.
Nunna Vassa eli sister Vassa esiintyi viikonloppuna Valamon luostarissa järjestetyssä Naisen eletty ortodoksisuus -seminaarissa. Hän käsittelee 17. syyskuuta julkaisemassaan kirjoituksessa naisten kohtaamia haasteita kirkossamme. Teksti julkaistaan suomeksi käännettynä nunna Vassan luvalla.
Keskustelu naisen asemasta kirkossamme pitää sisällään värikkäitäkin sävyjä. Keskusteluun naisen asemasta ortodoksisessa kirkossa sisältyy myös kysymys sakramentaalisesta virasta.
Aamun Koitto pyysi lukijoitaan lähettämään omia valokuviaan ikimuistoisista hetkistä, joita he saivat kokea patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailun aikana 8.-12.9.2023. Kuvista kerätään myös digitaalinen muistoalbumi.
Tomos 100 -juhlakonsertti on musiikillinen matka Suomen ortodoksisen kirkkomusiikin historiaan autonomian alkuvuosista nykypäivään.
Isä Simeon Mertanen oli valokuvaamassa patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailua vuonna 2010 Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiedottajana.
Suomen ortodoksisen kirkon piispainkokous käsitteli pyhän marttyyri ja tunnustaja Johannes Sonkajanrantalaisen kunnioitusta Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arsenin esityksestä 31. elokuuta 2023.
Kirkkomme 100-vuotisjuhlaan kannattaa saapua julkisilla, sillä Uspenskin katedraalin parkkialue pois käytöstä patriarkka Bartolomeoksen vierailun aikana 9.–10. syyskuuta.
Fordhamin yliopiston julkaisema artikkelikokoelma on otsikoitu ”Ortodoksisuus ja seksuaalisuus”. Nimi kertoo teoksen artikkelien keskittymisestä laajempaan kenttään kuin vain esimerkiksi homoseksuaalisuuteen. Tämä on jo itsessään tervetullutta, sillä Suomessakin ajoittain esiin nouseva keskustelu
Pappilatalon tarina -minisarja on edennyt kolmanteen osaansa. Tämä tarina alkaa, kun Lappeenrannan ortodoksinen kirkko sai voimakasluonteisen kirkkoherran huhtikuussa 1900. Monipolviseen tarinaan liittyy pappismarttyyri Hristofor Varfolomejev, jonka muistopäivää vietetään 26.elokuuta.
Pyhän Karitsan ritarikunnan kunniamerkkejä voi käyttää sekä virallisissa että yksityisissä juhlatilaisuuksissa.
Arvot eivät toimi tyhjiössä ilman tunnustusta, varmennusta ja aktiivista julistusta, toteaa aiheesta väitellyt Elsi Takala.
Raili Gothónin kirjoittama elämäkerta nostaa esiin myös elämän rosoisuuden ja keskeneräisyyden.
Kun suomalaisturisti lähtee lomalle Kreikkaan, kiinnittävät huomion usein mustiin viittoihin pukeutuneet ortodoksipapit, joilla vieläpä on useimmiten pitkä, komea parta ja hiukset poninhännällä tai nutturalla. Kreikassa kirkko velvoittaakin kaikkia pappeja pukeutumaan viittaan julkisella paikalla.
Kolmekymppisellä Maria Mountrakilla on jo useita luottamustoimia kotimaassa ja kansainvälisesti. Niin työarjessa kuin luottamustoimissa hän on huomannut ekumenian merkityksen.
Yleisesti määriteltynä ortodoksisen kirkon ehtoolliseen voivat osallistua kaikki kirkon kastetut, mirhavoidellut ja ehtoolliseen valmistautuneet jäsenet. Kaipuun kasvaessa tarpeeksi suureksi nämä ulkoiset rajat voi ylittää liittymällä kirkkoon.
Monet keliakiaa sairastavat kirkkomme jäsenet ovat jo pitkään osallistuneet ehtoolliseen siten, että he ovat ottaneet ehtoollislusikalla vastaan ainoastaan ehtoollisviinin. Kirkkomme sai jo vuonna 2022 ekumeeniselta patriarkaatilta ohjeistuksen gluteenittoman vehnäleivän käytöstä ehtoollisessa.
Pokrovan kirkossa toimitetaan liturgia rakentajapappismunkin merkkipäivänä 11. kesäkuuta kello 10 alkaen.
Pyhittäjä Johannes Valamolainen luki huomattavan paljon ja suositteli hengellisiä aarteitaan myös rippilapsilleen. Hänen muistopäivänsä on 5. kesäkuuta.
Kevään uudet ylioppilaat ovat viettäneet 3. kesäkuuta lakkiaispäiväänsä, ja heistä toistasataa on suorittanut myös ortodoksisen uskonnon opinnot.
Apostolien paasto alkaa 5. kesäkuuta, ja sen aikana kala on sallittu useampanakin päivänä.
Maaliskuussa Helsingin ortodoksisen seurakunnan monikulttuurisen papin toimeen valitun Peter Schielin elämä on suorastaan mullistunut aivan viime kuukausina: hän on matkannut maallikosta papiksi, muuttanut Saksasta Suomeen sekä aloittanut uudessa työpaikassa. Vaikka isä Peterin pää on välillä
Lintulan luostarin kirkon vihkimisestä tulee lokakuussa kuluneeksi 50 vuotta.