Arki & ihmiset

Pyhäsalmen, Haapajärven ja Nivalan ortodoksit eivät ole jääneet surkuttelemaan kotiseutunsa sijaintia laajan Kuopion seurakunnan laidalla.
Ompelija Lea Saarimaa kertoo kiinnostuneensa ikonitaiteesta ja ortodoksisen kirkon tekstiileistä jo vuosikymmeniä sitten.
Maallikkopalvelusten lisäämisestä seurakunnissa on puhuttu vuosikausia. Seurakunnissa ja Valamon luostarissa on järjestetty lukijakursseja, mutta rohkeita ja sitoutuneita ehdokkaita on ollut harvassa toimittamaan palveluksia omassa seurakunnassa.
Jyväskylän ortodoksisessa seurakunnassa toimiva käspaikkakerho lahjoitti juhlasalin Pyhän Kolminaisuuden ikonia koristamaan seitsemän metriä pitkän käspaikan, jonka isä Timo Mäkirinta siunasi käyttöön pääsiäisajan päätöspäivänä 12.5.
Päivi Rissanen loukkasi vasemman jalkansa, joka jouduttiin lopulta amputoimaan vuonna 2020. Puoliso Erkki Rissanen toimii nykyään omaishoitajana ja huolehtii Päivin avustamisesta päivittäisissä asioissa.
Uuden printtilehden myötä alkaa uusi Kirkon kasvot -juttusarja, jossa ääneen pääsevät seurakunnan tutut ja hieman tuntemattomammat ihmiset.
Helsingin ortodoksisen seurakunnan pitkäaikaisin työntekijä jää eläkkeelle.
Vaikka kaikkia rajoituksia ei vielä voida purkaa, kirkkomme otti jälleen yhden askeleen kohti normaalia – ja kirkkomme päämies kohti pitkän odotuksensa päättymistä.
Pastori Tuomas Kallosen mukaan kaipaamme elämäämme pysyviä asioita, jos kohta kriisi voi olla hyväksikin.
Charlotta Kallio ja kummitäti Tuula Nyberg nauttivat helluntaista Valamossa, mutta myös kaipaus omaan kotikirkkoon Tampereella on ollut kova.
Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteerille, Mayvor Wärn-Ranckenille ekumenia on ensi kädessä yhteyttä eri kirkkokunnista tulevien ihmisten välillä.
Valamon veljestön lammashaave räjähti hitiksi, ja pian kansa saa päättää kolmen pässikaritsan nimet Facebook-tykkäyksillä.
Aamun Koitto testasi, millaista on kilvoitella erämaassa edes yhden viikonlopun ajan. Uusi Erakkojen ja pyhien kanssa Valamon metsissä -kurssisarja jatkuu tänä vuonna.
On olemassa kulunut sanonta siitä, että suomalaiset haluavat tietää, mitä mieltä ulkomaalaiset ovat Suomesta tai kulttuurimme eri ilmiöistä. Aamun Koitto selvitti yhden ulkomaalaistaustaisen ortodoksin vaikutelmia suomalaisesta ortodoksisuudesta.
Kirkon työntekijöiden Pyörällä praasniekoille -joukkue osallistuu kuudetta kertaa Kilometrikisaan, jossa säästetään luontoa ja rahaa. Kapteeni Tuomas Lempinen Uspenskin katedraalista tähyää jo nousua seuraavalle sarjatasolle.
Pienkeräykselle määritelty 10 000 euron maksimisumma oli koossa jo viikon kuluttua.
Tänä vuonna voit ilahduttaa Facebook-kavereitasi pääsiäismuna-aiheisella profiilikehyksellä.
Pääsiäisyön palvelus tulee Tampereelta. Palvelusta toimittavat tekevät kaikkensa, jotta katsojat pääsisivät osallisiksi pääsiäisilosta.
"Haasteellinen ja epävakaa aika jatkuu edelleen, mutta sisaristo suhtautuu tulevaan luottavaisin ja valoisin mielin", sanoo nunna Ksenia.
Jumalanpalvelusten suoratoistoista on tullut koronarajoitusten myötä osa ortodoksisten seurakuntien arkipäivää. Mitä internet merkitsee seurakunnille ja mihin uskonnon digitalisoituminen voi johtaa?
Arkkipiispa Leo muistuttaa, että uskomme kantaa niin pandemian kuin muidenkin haasteiden yli.
Onko ortodoksin soveliasta hakea seuraa netissä? Tähän vastaavat ortodoksisinkku ja perheellinen pappi, isä Tuomas Kallonen.
Isä Nemanja Balčin uskoo, että Jumalan mielestä vasta nyt oli oikea aika pappeudelle.