Maailmalta

Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen aloitteesta järjestettiin Ateenassa 26.–29.5. 2024 konferenssi, jonka teemana oli uskonnonvapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaminen.
Toliarin ja Etelä-Madagaskarin piispa Prodromos (Panagiotis Katsoulis) Aleksandrian patriarkaatista vierailee Suomessa 17.–31. toukokuuta.
Viron parlamentti julisti Moskovan patriarkaatin Venäjän sotilaallista aggressiota tukevaksi instituutioksi.
Nuorten pyhiinvaellusmatka ajoittuu 11.–18. toukokuuta väliselle ajalle.
Moskovan patriarkaatin sivuilla 27.3.2024 julkaistu dokumentti aloittaa nimeämällä "erikoisoperaation" – eli Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan – "pyhäksi sodaksi” siinä mielessä, että se "puolustaa" pyhän Rus’n yhteistä hengellisyyttä länttä vastaan. – Ortodoksisen kirkon opetuksessa pyhyys liitetään
Kiovan ortodoksisen teologisen akatemian lehtori, isä Orest Zhyhalo tapaa vierailullaan ukrainalaisia pakolaisia sekä toimittaa jumalanpalveluksia Helsingissä ja Turussa
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen opetuspuhe evääksi paaston viimeiselle viikolle. (Valtaosa maailman ortodokseista aloittaa paastomatkan maanantaina 18. maaliskuuta.)
Arkkipiispa Leo on toimittanut kirkkomme puolesta surunvalittelut Bulgarian patriarkaatille.
Baltian maissa eli Virossa, Latviassa ja Liettuassa on kaikissa tarkasteltu kriittisesti Moskovan patriarkaatin alaisten kirkkojen asemaa sen jälkeen, kun tapahtumat Ukrainassa laajentuivat täysimittaiseksi sodaksi 2022. Maiden välillä voi kuitenkin huomata eroja siinä, millaisia ratkaisuja valtiot
Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen tervehdys kansainvälisenä ortodoksisten nuorten päivänä 2024.
Pyhän Paula Roomalaisen muistopäivää vietetään 26. tammikuuta. Kaksi pyhän Paula Roomalaisen tyttäristä, Blesilla ja Eustochium, on niin ikään luettu pyhien joukkoon.
Kreikkalaiseen nunnaluostariin oli hurja automatka pitkin mutkittelevaa vuoristotietä. Se kannatti kuitenkin ehdottomasti tehdä.
Vaikka virolaisia ja suomalaisia pidetään veljeskansoina, veljesten tiet ovat olleet sangen erilaiset. Teiden eroista kertoo osaltaan Viron kirkon pyhien marttyyrien määrä. Suomessa heistä tunnetaan parhaiten pyhä Platon Tallinnalainen, jota muistelemme 14. tammikuuta.
Eksarkiksi on valittu monille suomalaisillekin tuttu isä Justinus Kiviloo.
Metropoliitta kertoi Ukrainan kirkollisesta tilanteesta Helsingissä 15.12. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ja kiitti Suomen kirkkojen ja Euroopan kristittyjen antamasta tuesta.
Mitä tiedämme Jeesuksen syntymästä Raamatun perusteella? Entä muiden tunnettujen lähteiden perusteella?
Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani saapuu Suomeen tällä viikolla. Millainen on mies, joka vihittiin Ukrainan autokefaalisen ortodoksisen kirkon johtajaksi ja Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitaksi vain 40-vuotiaana – ja joka kutsuu Moskovan patriarkka Kirilliä tylysti hänen
Ortodoksisen ja luterilaisen kirkon johtajat Ukrainasta vierailevat delegaatioineen Turussa ja Helsingissä 14.–16. joulukuuta. Kiovan ja koko Ukrainan metropoliitta Epifani vierailee 15.12. Pyhittäjä Herman Alaskalaisen kirkossa ja osallistuu Uspenskin katedraalissa lauantaina 16.12. kello 9
Antiokian patriarkaatin Pyhä Synodi katkaisi ehtoollisyhteyden huhtikuussa 2014 Qataria koskevan kiistan vuoksi. Nyt ehtoollisyhteys kahden vanhan patriarkaatin välillä on palautettu.
Päätöksen kanonisoinnista teki Ekumeenisen patriarkaatin Pyhä Synodi.
Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos julkaisi kannanottonsa Lähi-idän tapahtumiin liittyen 8. lokakuuta 2023.
Muinainen kristillinen valtakunta hävisi silmiemme edessä. Pieni demokraattinen tasavalta, jonka kansalla ja kulttuurilla on vuosituhansien historia, ei kiinnostanut suurvaltoja. Siksi se voitiin pyyhkäistä pois ikiajoiksi.
Metropoliitta Epifanioksen johtama autokefalinen Ukrainan ortodoksinen kirkko on Euroopan kirkkojen konferenssin 114. jäsenkirkko.