Pyhän Henrikin muistopäivä on koonnut suomalaisia ekumeeniseen messuun Rooman ytimeen vuodesta 1943.
Ekumeeninen pyhiinvaellus toteutuu perinteisesti pyhän Henrikin muistopäivän aikoihin.
Vaikka Syyrian kristittyjen tulevaisuudennäkymät ovat epävarmat, on kansainvälisen yhteisön huomio eräs parhaista vähemmistöä suojaavista elementeistä uuden hallinnon muodostuessa. Moskovan patriarkaatti on viime aikoina pyrkinyt vaikuttamaan ulkomailla muiden paikalliskirkkojen toimintaan.
Suomalainen pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslainen vihittiin Tallinnan hiippakunnan apulaispiispaksi Pärnussa 12. tammikuuta. Hänen tittelinsä on nyt Haapsalun piispa.
Vuonna 2025 täyttyy 1700 vuotta jakamattoman kirkon ensimmäisestä ns. ekumeenisesta eli maailmanlaajuisesta kirkolliskokouksesta, jonka pidettiin Nikeassa vuonna 325. Perimätiedon mukaan Nikean kirkolliskokoukseen osallistui myös pyhä Nikolaos Ihmeidentekijä. Mitä merkitystä kauan sitten pidetyn
Andriy Fert vietti vajaan viikon tutkijavierailulla Itä-Suomen yliopistossa ja luennoi Ukrainan ortodoksisesta kirkosta (UOK) ja sodasta.
Viron apostolisesta ortodoksisen kirkon piiristä on kantautunut suru-uutinen. Tiistaina 17. joulukuuta iltapäivällä Herra kutsui luokseen pitkän ja raskaan sairauden uuvuttaman Tarton pyhitetyn piispan Elijan.
Suomalaisen pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen piispaksi vihkiminen toimitetaan 12. tammikuuta Pärnussa.
Viron apostolisen ortodoksisen kirkon (EAÕK) ensimmäisen johtajan, metropoliitta Aleksanterin maalliset jäännökset siirrettiin Ruotsista Tallinnaan 4. joulukuuta 2024.
Kilvoitteluelämä on käynnistynyt uudelleen Reomäen kylässä Viron Saarenmaalla toimivassa pyhän Johannes Edelläkävijän ja apostoli Andreaan luostarissa. Marraskuussa 2024 itsenäisen aseman saaneen luostarin toistaiseksi ainoa kilvoittelija on suomalainen sisar Porfyria.
"Herrassamme rakkaille Korkeasti Pyhitetylle Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leolle, piispainkokouksen ja Kirkollishallituksen puheenjohtajalle, sekä Kirkollishallituksen kunnioitetuille jäsenille: Jumalan armo ja rauha olkoon teidän kanssanne.
Siinainvuori tunnetaan myös nimellä Mooseksen vuori. Perimätiedon mukaan vuorella Mooses sai lain taulut Jumalalta, joka myös ilmestyi Moosekselle palavana pensaana. Vuoren kupeessa oli erakkomunkkeja jo 300-luvulla, ja paikalla on sijainnut luostari yli 1400 vuotta.
Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon (MPEÕK) asema on ollut Viron valtion tarkkailussa vuodesta 2022 alkaen, jolloin Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan Ukrainaan.
Baltian maissa tähytään Suomeen, kun etsitään uudenlaista mallia rakentaa ortodoksisuuden ja demokraattisen yhteiskunnan välisiä suhteita.
Joulukuun lopussa 2021 Venäjän ortodoksinen kirkko levittäytyi Afrikan mantereelle, koska Aleksandrian patriarkaatti oli osoittanut myötämielisyyttä Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäistymiselle. Moskovan patriarkaatin virallisena perusteluna olivat Aleksandrian patriarkaatin alueelta tulleet
Ukrainan itsenäisyyspäivänä allekirjoitetun lain tarkoituksena on lopettaa Venäjän ortodoksisen kirkon vaikutus Ukrainan ortodoksiseen kirkolliseen elämään, sillä Venäjän ortodoksinen kirkko tukee Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja on siten yksi Venäjän hyökkäyssodan ideologisista tukijoista.
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen on määrä vierailla läntisessä naapurimaassamme ensi vuonna.
Ortodoksinen kirkko kunnioittaa Magdalan Mariaa apostolien vertaisena. Hänen elämänpolkuunsa liittyy monia eri tulkintoja. Ortodoksien kirkon näkökulma selviää pyhän elämäkerrasta eli hagiografiasta.
Taidekonservaattori Helena Nikkanen, 76, päätyi asumaan osan vuodesta Egyptiin Anaforan ortodoksiseen luostarimaiseen yhteisöön, jossa hän maalaa ikoneita ja kirkon seinämaalauksia.
– Isoimmat yllätykset Anaforassa ovat olleet avarakatseisuus ja suvaitsevaisuus.
Äiti Marian tukikohtana toiminutta rakennusta ei enää ole osoitteessa 77 Rue de Lourmel, mutta samalla paikalla sijaitsevan rakennukseen porraskäytäväsyvennyksen sisäseinässä on paikan historiasta kertova kyltti.
Suomen ortodoksisessa kirkossa pyhittäjä Andrei Rublevin muistopäivä on 4. heinäkuuta. Ikonimaalarin kuuluisimman Pyhä Kolminaisuus -ikonin kohtalosta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Nyt se on sijoitettu takaisin alkuperäiselle paikalleen Pyhän Kolminaisuuden lavraan Sergievin Posadiin
Tapiolan ortodoksisessa kirkossa toimiva Pyhän Hermanin kuoro lähti kesäkuun alussa tutustumaan Serbian, pyhän Savvan suojeleman maan luostareihin ja kirkkoihin. Lähtijöitä oli kaikkiaan 28, joista osa kuului lapsikuoroon ja muutama huoltojoukkoihin.
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen aloitteesta järjestettiin Ateenassa 26.–29.5. 2024 konferenssi, jonka teemana oli uskonnonvapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaminen.
Toliarin ja Etelä-Madagaskarin piispa Prodromos (Panagiotis Katsoulis) Aleksandrian patriarkaatista vierailee Suomessa 17.–31. toukokuuta.