Maailmalta

Baltian maissa tähytään Suomeen, kun etsitään uudenlaista mallia rakentaa ortodoksisuuden ja demokraattisen yhteiskunnan välisiä suhteita.
Joulukuun lopussa 2021 Venäjän ortodoksinen kirkko levittäytyi Afrikan mantereelle, koska Aleksandrian patriarkaatti oli osoittanut myötämielisyyttä Ukrainan ortodoksisen kirkon itsenäistymiselle. Moskovan patriarkaatin virallisena perusteluna olivat Aleksandrian patriarkaatin alueelta tulleet
Ukrainan itsenäisyyspäivänä allekirjoitetun lain tarkoituksena on lopettaa Venäjän ortodoksisen kirkon vaikutus Ukrainan ortodoksiseen kirkolliseen elämään, sillä Venäjän ortodoksinen kirkko tukee Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa ja on siten yksi Venäjän hyökkäyssodan ideologisista tukijoista.
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen on määrä vierailla läntisessä naapurimaassamme ensi vuonna.
Ortodoksinen kirkko kunnioittaa Magdalan Mariaa apostolien vertaisena. Hänen elämänpolkuunsa liittyy monia eri tulkintoja. Ortodoksien kirkon näkökulma selviää pyhän elämäkerrasta eli hagiografiasta.
Taidekonservaattori Helena Nikkanen, 76, päätyi asumaan osan vuodesta Egyptiin Anaforan ortodoksiseen luostarimaiseen yhteisöön, jossa hän maalaa ikoneita ja kirkon seinämaalauksia. – Isoimmat yllätykset Anaforassa ovat olleet avarakatseisuus ja suvaitsevaisuus.
Äiti Marian tukikohtana toiminutta rakennusta ei enää ole osoitteessa 77 Rue de Lourmel, mutta samalla paikalla sijaitsevan rakennukseen porraskäytäväsyvennyksen sisäseinässä on paikan historiasta kertova kyltti.
Suomen ortodoksisessa kirkossa pyhittäjä Andrei Rublevin muistopäivä on 4. heinäkuuta. Ikonimaalarin kuuluisimman Pyhä Kolminaisuus -ikonin kohtalosta on käyty kiivasta keskustelua viime vuosina. Nyt se on sijoitettu takaisin alkuperäiselle paikalleen Pyhän Kolminaisuuden lavraan Sergievin Posadiin
Tapiolan ortodoksisessa kirkossa toimiva Pyhän Hermanin kuoro lähti kesäkuun alussa tutustumaan Serbian, pyhän Savvan suojeleman maan luostareihin ja kirkkoihin. Lähtijöitä oli kaikkiaan 28, joista osa kuului lapsikuoroon ja muutama huoltojoukkoihin.
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen aloitteesta järjestettiin Ateenassa 26.–29.5. 2024 konferenssi, jonka teemana oli uskonnonvapauden, demokratian ja ihmisoikeuksien puolustaminen.
Toliarin ja Etelä-Madagaskarin piispa Prodromos (Panagiotis Katsoulis) Aleksandrian patriarkaatista vierailee Suomessa 17.–31. toukokuuta.
Viron parlamentti julisti Moskovan patriarkaatin Venäjän sotilaallista aggressiota tukevaksi instituutioksi.
Nuorten pyhiinvaellusmatka ajoittuu 11.–18. toukokuuta väliselle ajalle.
Moskovan patriarkaatin sivuilla 27.3.2024 julkaistu dokumentti aloittaa nimeämällä "erikoisoperaation" – eli Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan – "pyhäksi sodaksi” siinä mielessä, että se "puolustaa" pyhän Rus’n yhteistä hengellisyyttä länttä vastaan. – Ortodoksisen kirkon opetuksessa pyhyys liitetään
Kiovan ortodoksisen teologisen akatemian lehtori, isä Orest Zhyhalo tapaa vierailullaan ukrainalaisia pakolaisia sekä toimittaa jumalanpalveluksia Helsingissä ja Turussa
Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen opetuspuhe evääksi paaston viimeiselle viikolle. (Valtaosa maailman ortodokseista aloittaa paastomatkan maanantaina 18. maaliskuuta.)
Arkkipiispa Leo on toimittanut kirkkomme puolesta surunvalittelut Bulgarian patriarkaatille.
Baltian maissa eli Virossa, Latviassa ja Liettuassa on kaikissa tarkasteltu kriittisesti Moskovan patriarkaatin alaisten kirkkojen asemaa sen jälkeen, kun tapahtumat Ukrainassa laajentuivat täysimittaiseksi sodaksi 2022. Maiden välillä voi kuitenkin huomata eroja siinä, millaisia ratkaisuja valtiot
Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen tervehdys kansainvälisenä ortodoksisten nuorten päivänä 2024.
Pyhän Paula Roomalaisen muistopäivää vietetään 26. tammikuuta. Kaksi pyhän Paula Roomalaisen tyttäristä, Blesilla ja Eustochium, on niin ikään luettu pyhien joukkoon.
Kreikkalaiseen nunnaluostariin oli hurja automatka pitkin mutkittelevaa vuoristotietä. Se kannatti kuitenkin ehdottomasti tehdä.
Vaikka virolaisia ja suomalaisia pidetään veljeskansoina, veljesten tiet ovat olleet sangen erilaiset. Teiden eroista kertoo osaltaan Viron kirkon pyhien marttyyrien määrä. Suomessa heistä tunnetaan parhaiten pyhä Platon Tallinnalainen, jota muistelemme 14. tammikuuta.
Eksarkiksi on valittu monille suomalaisillekin tuttu isä Justinus Kiviloo.
Metropoliitta kertoi Ukrainan kirkollisesta tilanteesta Helsingissä 15.12. järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ja kiitti Suomen kirkkojen ja Euroopan kristittyjen antamasta tuesta.
Tilaa aihepiirin Maailmalta RSS-syöte