Kulttuuri

Vähävaraisesta arjesta lapsille – Uspenskin katedraalikuoron laulaja ja kustannustoimittaja Mili Bunda ei arvannut, kuinka ajankohtainen kirja tuleekaan julkaisuhetkellä olemaan. Kesäkuussa julkaistaan Kaksin, eli kuvakirjaikäisille lapsille suunnattu teos, jossa kerrotaan yksinhuoltajaperheen
Tulevana kesänä on Pohjois-Karjalan alueella tarjolla konserttikierros Ennen aurinkoa ollut Valkeus -otsikolla. Monille tuttu tenori, diakoni Heikki Hattunen konsertoi yhdessä urkuri Tommi Niskalan kanssa Joensuun evankelis-luterilaisessa kirkossa 2.6.2024 ja Lieksan kirkossa 3.6.2024.
Aikamme on täynnä uhkia: kulkutauteja, sotaa ja luonnonmullistuksia, ja sitä on sanottu jopa apokalyptiseksi. Poliittisessa puheessa on kaikuja uskonnosta ja sen uhkakuvista. Apokalypsi nyt! Perikadon politiikka -teos julkaistaan maanantaina 13.5.2024.
Suomen ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn Lohduttajia, opettajia ja marttyyrejä – 1900-luvun uusia pyhiä -näyttelyssä on esillä esineitä, joita pyhä Johannes Sonkajanrantalainen käytti opettaessaan uskontoa.
Alfred Kordelinin säätiö julisti tammikuussa 2024 haettavaksi Suuret kulttuurihankkeet -ohjelmasta myönnettävät apurahat. Hakemuksia lähetettiin tammikuun lopussa päättyneeseen määräaikaan mennessä 163 kappaletta.
Kamarikuoro Kaamos ja Somnium Ensemble esittävät harvoin konsertissa kuultavan Einojuhani Rautavaaran (1928–2016) Vigilian torstaina 23.5.2024 Temppeliaukion kirkossa Helsingissä. Huippukuoroa ja -solisteja johtavat Elisa Huovinen ja Visa Yrjölä.
Musiikkitoimittaja Risto Nordell esittelee sävelin ja sanoin Jumalansynnyttäjälle sävellettyä musiikkia ortodoksisessa, luterilaisessa ja katolisessa perinteessä. Tilaisuus pidetään Uspenskin katedraalin kryptassa (Pormestarinrinne 1) 17.3.
Kuopiossa sijaitsevassa ortodoksisessa kirkkomuseo RIISAssa avautuva näyttely osoittaa, että pyhät tulivat eri lähtökohdista ja kukin eli oman näköisensä elämän. Erilaisten elämäntarinoiden kautta katsoja pääseekin miettimään, mikä tekee ihmisestä pyhän.
Suomalais-ukrainalainen muusikko ja dokumentaristi Lukas Stasevskij kertoo, kuinka päätyi konserttisaleista sodan keskelle Ukrainaan.
Lintuvuori ry on julkaissut pappismunkki Damaskinos Ksenofontoslaisen suomentamana arkkimandriitta Emilianos Simonopetralaisen (k. 2019) teoksen Jumalanpalvelus. Jumalan näkemistä ja odotusta. Kyseessä on ensimmäinen suomeksi ilmestynyt teos vanhus Emilianoksen tuotannosta.
Kuvataitelija Anne Siirtolan Koivun Pyhä ja Kaikkien murheellisten ilo -näyttely on avoinna Taidekeskus Ahjossa 11. helmikuuta saakka. Monet hänen teostensa materiaaleista ovat teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja.
Hiljattain ilmestynyt Lintuvuoren keittokirja on paitsi keittokirja, myös mukaansatempaava matkaopas ortodoksiseen ruokakulttuuriin. Kirjan nimi viittaa Janakkalan Lintuvuoreen, jossa sijaitsee kaikkien Athosvuoren isien muistolle pyhitetty tsasouna.
Ortodoksisen kirkkomuseo RIISAn vuosi 2024 alkaa 19.1. kahden valokuvanäyttelyn avajaisilla. 
Hiilipiirustus Kristuksen kaste on Ivan Abramovin ikoniverstaalta Kosmajärveltä, josta Lars Pettersson (1918–1993) hankki sen vuonna 1942.
Suomen ortodoksisen kirkkomuseon kuva-arkistosta löytyy kuvia eri muodoissa ja aineisto toimiikin näyteikkunana valokuvauksen ja tallentamisen eri aikakausiin. Eräs valokuvauksen alkuaikoihin liittyvä esine on lasinegatiivi.
Suomalaisia ortodoksisia joululaululevyjä ei ole liiaksi tarjolla, joten jokainen aiheeseen liittyvä uusi äänite on enemmän kuin tervetullut, varsinkin jos taiteellinen taso on samaa luokkaa kuin tällä uutuudella.
Kuinka rukouksellista taide voi olla? Kuinka taiteellista rukous voi olla? Näihin kysymyksiin Essi Hirvosen konsertti tarjosi kristallinkirkkaan sanattoman vastauksen.
Igumeni Damaskin (Damian Kononov 1795–1881) johti Valamon Kristuksen kirkastumisen luostaria peräti neljäkymmentäkaksi vuotta (1839–1881). Kouluja käymätön igumeni ystävystyi Pietarin Keisarillisen taideakatemian rehtorina toimineen Fedor Jordanin (Friedrich Ludwig Jordan, 1800–1883) kanssa ja
Suomen ortodoksisen autonomisen kirkon Tomos 100 vuotta -juhlan yhteydessä arkkipiispa Leo luovutti ekumeeniselle patriarkka Bartolomeokselle ja muille juhlallisuuksiin osallistuneille piispoille enkolpion-riipukset, joihin on kuvattu niin sanottu Evakko-Kristus. Piispalliset kaulariipukset
Kirjan rungon muodostavat eri aikakausina eläneiden, useita uskonnollisia suuntauksia edustaneiden naisten kirjoitukset.
Vastavoimia-näyttely, joka on esillä parhaillaan kirkkomuseo RIISAssa, käsittelee propagandaa Neuvostoliitossa.
Kulttuurikeskus Sofiassa Helsingissä pidettiin syyskuun lopussa merkittävä kansainvälisen teoksen Suomen-julkistamistilaisuus.
Vaikka selkeitä merkkejä ilmapiirin kiristymisestä oli, helmikuussa 2022 alkanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan yllätti läntisen maailman. Moskovan patriarkka Kirill ei retoriikan tasolla jäänyt presidentti Vladimir Putinin sotatoimia huonommaksi. 
Saavutettavuuskirjaston Celian asiakkaiksi voivat liittyä kaikki, joille tavallisen kirjan lukeminen on vaikeaa lukivaikeuden, sairauden, vamman tai vastaavan syyn vuoksi.