Ukrainan lippu liehuu tummaa taivasta vasten
Ajassa

Ukrainan itsenäisyyspäivä koittaa 24. elokuuta – esirukouksia jälleen rauhan puolesta

Elokuun 24. päivänä vietetään Ukrainan itsenäisyyspäivää – maan, joka on puolustautunut urheasti Venäjän täysimittaista hyökkäystä vastaan jo 24. helmikuuta 2022 lähtien.
| Teksti: Vlada Wahlstén, Susanna Somppi | Kuva: iStock, Suvi Toivanen
Ukrainan suurlähetystön kukitettu aita

Ukrainaa on tärkeä muistaa herpaantumatta niin hengellisesti kuin materiaalisestikin. Voit osallistua esimerkiksi Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä (Unioninkatu 31) toimitettavaan rukouspalvelukseen 24. elokuuta kello 17, jolloin rukoillaan rauhan puolesta. Rukouspalvelus striimataan Pyhän Kolminaisuuden kirkon YouTube-kanavalle.

Rukouspalveluksen toimittaa Helsingin ortodoksisen seurakunnan pappi, rovasti Heikki Huttunen. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistuu jumalanpalvelukseen. Jumalanpalveluksessa on myös paikalla Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova.

Tilaisuuden päätteeksi on tarjolla vapaaehtoisten valmistamaa ukrainalaista borsch-keittoa.

Lisäksi voit auttaa konkreettisesti lahjoittamalla rahaa esimerkiksi Filantropian kriisiavun kautta.

Jyrkkä tuomio sodalle

Suomen ortodoksinen kirkko on tuominnut Venäjän hyökkäyssodan varsin selväsanaisesti hyvin pian sodan alettua. Arkkipiispa Leo kutsui myös ukrainalaisia sotapakolaisia vieraikseen huhtikuussa 2022.

Kaikki Suomen ortodoksisen kirkon piispat ovat yksimielisesti tuominneet Venäjän aloittaman hyökkäyssodan Ukrainaan ja rohkaisseet rukoilemaan rauhaa Ukrainaan. Arkkipiispa Leo on myös useaan otteeseen kovasanaisesti tuominnut Moskovan patriarkka Kirillin sotaan kannustavat puheet sekä vedonnut patriarkka Kirilliin, jotta hän vihdoin kääntyisi sotaa vastaan – valitettavan turhaan.

Suomen ortodoksinen kirkko on kuulunut tasan sadan vuoden ajan Konstantinopolin patriarkkaattiin. Tätä juhlistetaan syyskuussa, kun Konstantinopolin Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vierailee seurakuntamme alueella 9.-12.9.2023.

Patriarkka Bartolomeos on osoittanut vankkumatonta tukeaan Ukrainan kansalle. Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlavierailun ohjelmaan sisältyvät muun muassa tapaamiset ukrainalaispakolaisten sekä Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrovan kanssa.

Luettavaa juhlapäivän kunniaksi

Ukrainan merkkipäivän kunniaksi voit lukea vaikkapa kiovalaisen isä Sergiy Berezhnoyn koskettavan haastattelun sodan alkupäivistä sekä siitä, mistä Ukrainan kansa saa toivoa ja voimaa.

Eritoten käsityöihmisiä kiinnostanee rakastettu juttu käspaikoista, jotka seuraavat Ukrainassa ihmistä kehdosta hautaan saakka.

Lisäksi voit lukea yhteisestä aarteestamme, ihmeitätekevästä Kozelštšanin Jumalanäidin ihmeitätekevästä ikonista. Uspenskin katedraalissa sijaitseva ikoni on kopio samannimisestä ikonista, joka on saanut nimensä ukrainalaisen Kozelštšinan kylän mukaan. Jumalanäidin kozelštšanilainen ikoni on tuttu ja rakas ukrainalaisille, ja siksi se painettiin kirkkomme julkaisemaan ukrainankieliseen esitteeseen.

Niin ikään on mahdollista muistella kertaalleen arkkipiispa Leon ja ukrainalaispakolaisten lämmintä kohtaamista Kuopiossa pian sodan alettua

Hyvää itsenäisyyspäivää, Ukraina! З днем незалежності, Україно!

 

Pääkuva 1 ylhäällä: Ukrainan lippu/iStock

Pääkuva 2 ylhäällä: Ukrainan lähetystön kukitettu aita. /Suvi Toivanen

Juttua on muokattu 21.8.2023 klo 14:45 lisäämällä maininta arkkipiispan läsnäolosta. Samoin 22.8. klo 15:48 on korjattu rukouspalveluksen toimittava pappi sekä lisätty maininta Ukrainan suurlähettilään läsnäolosta.