Suomen ortodoksisen kirkon kirkolliskokous on alkanut Valamon luostarissa.
Ensimmäinen täysistunto alkoi luostarin kulttuurikeskuksen suuressa salissa kello 13 ja siinä kuultiin Hänen Kaikkipyhyytensä Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen ja opetusministeri Anders Adlercreutzin tervehdykset ja arkkipiispa Leon avauspuhe, joka sisälsi hyvin henkilökohtaisia elementtejä.
Hän kertoi sekä tyttärensä syntymästä että sen myötä heränneistä tunteistaan:
”Tyttäreni Tanjan syntymä ja vaimoni Anitan kuolema olivat molemmat käännekohtia, jotka mullistivat elämäni täysin. Muistan elävästi sen pakahduttavan onnen ja kiitollisuuden, kun sain ensimmäistä kertaa pitää pientä tytärtäni sylissäni. Ne silmät, se katse – siinä oli jotain niin syvää ja puhdasta, että se sai kyyneleet silmiini. Siinä hetkessä tajusin, että olin saanut osakseni mittaamattoman arvokkaan lahjan, joka oli samaan aikaan sekä henkeäsalpaavan ihana että pelottavan hauras.”
”Vaimoni kuolema vain pari vuotta myöhemmin pysäytti kirjaimellisesti kaiken ja vei jalat alta. Tuntui kuin itse maa olisi vajonnut pois altani. Päivät kuluivat sumussa itkien pientä tytärtä sylissä pitäen. Ymmärsin, että minun oli jaksettava, Tanjan tähden. Hän tarvitsi minua nyt kaksinkertaisesti, äitinä ja isänä.”
Arkkipiispa Leo kertoi siunanneensa vaimonsa haudan lepoon.
”Niin monta kertaa olin puhunut kuolemasta porttina ikuisuuteen, jälleennäkemisen toivosta, mutta vasta nyt, joutuessani siunaamaan vaimoni haudan lepoon, ymmärsin nuo sanat sydämessäni asti. Anita ei ollut poissa, ei lopullisesti.Tuon tiedon varassa jaksoin sitten toimittaa myös raskaan hautauspalveluksen luottaen siihen, että ero olisi vain väliaikainen.”
Seuraava yllätys koettiin, kun Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ilmoitti puheenvuorossaan, että hän ei ole käytettävissä, kun Suomen ortodoksiselle kirkolle valitaan uusi arkkipiispa torstaina 28.11.2024. Metropoliitta Arseni on ollut tähän saakka yksi ennakkosuosikeista Oulun metropoliitta Elian ja Haminan piispa Sergein ohella.
Metropoliitta Arseni kommentoi kryptisesti
Kaikki metropoliitta Arsenin ratkaisusta kuulleet eivät silti vaikuttaneet yllättyneiltä. Arkkipiispa Leo ei halunnut kommentoida metropoliitta Arsenin päätöstä.
Aamun Koitto kysyi paikan päällä metropoliitta Arsenilta, miltä hänestä tuntuu ratkaisunsa jälkeen.
– No, miltäs näyttää? metropoliitta Arseni esitti vastakysymyksenään ja hymyili leveästi.
Aamun Koitto kysyi myös pääasiallista perustetta päätökselle – oliko kenties olemassa jokin ratkaiseva sysäys?
– Olisivatko Aadam ja Eeva lähteneet pois paratiisista, ellei heidän olisi ollut aivan pakko? Siinä taitaa olla vastaus kysymykseesi.
Kirkolliskokouksessa kuullussa puheenvuorossaan metropoliitta Arseni kritisoi sitä, että joulukuussa eläköityvä arkkipiispa Leo osallistuu seuraajansa valintaan. Hän pitää käytäntöä ortodoksisen maailman perinteen vastaisena.
Sunnuntaina 24.11. Savon Sanomissa julkaistiin artikkeli, jossa siteerattiin jo etukäteen metropoliitta Arsenin kirkolliskokousta varten laatiman puheen luonnosta. Jäi hämärän peittoon, kuinka kyseinen puheluonnos oli päätynyt Savon Sanomien haltuun.
Metropoliitta Arseni toi esiin myös hänen sihteerinään toimineen henkilön Venäjä-mielisestä kirjoittelusta aiheutuneen kohun ja ihmetteli laajaa tiedottamista asiasta.
Kohu sai toden teolla alkunsa 13.11. Keskisuomalaisessa julkaistusta artikkelista, jossa kyseinen sihteeri ilmaisi Venäjän ortodoksista kirkkoa ihannoivia näkemyksiään. Outo tapahtumasarja eskaloitui siihen, että sihteeri kohdisti henkeen ja terveyteen liittyvän uhkauksen kirkon palvelukeskuksen johtajaan Jari Rönkköön. Asia on poliisin esitutkinnassa.
Metropoliitta Arseni korosti, että hän itse sanoi alaisensa työsuhteen irti Kuopiossa 13. marraskuuta. Hän myös koki, että häntä on syyllistetty alaisensa mielipiteistä.
Aamun Koitto pyysi 14.11. metropoliitta Arsenia kommentoimaan alaisensa näkemyksiä. Tuolloin hän lausui seuraavaa:
– Ihmisillä on erilaisia näkemyksiä eri asioista, ja ne meidän on vain hyväksyttävä yksilön näkemyksinä. Ei minulla ole tuohon mitään sanomista, kannattaa varmaan kysyä (häneltä) itseltään, mitä ajattelee ja miten on päätynyt tuohon, metropoliitta Arseni kommentoi.
Hän kiisti käsityksen siitä, että kyseinen sihteeri olisi ollut hänen ”oikea kätensä”, kuten Keskisuomalaisen uutisessa mainittiin.
– Hän ei ole mikään minun oikea käteni, eikä kukaan muukaan.
Maailmanpoliittinen tilanne heijastuu meillekin
Painavan puheenvuoron käytti myös rovasti Rauno Pietarinen. Hän painotti, että Suomen ortodoksisen arkkipiispan valinta osuu erittäin räjähdysherkkään maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Hän vertasi maailmanpolitiikan nykyisiä vaikutuksia virolaissyntyisen arkkipiispa Hermanin aikaan. Arkkipiispa Herman johti kirkkoamme varsin myrskyisinä vuosikymmeninä. Suomen ortodoksisen kirkon siirtyminen Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuuteen vuonna 1923 oli yksi suurista Hermanin piispuuden vuosiin sijoittuneista mullistuksista.
Isä Rauno toi esiin myös Venäjän pyrkimykset kylvää ristiriitoja ja sanoi sen ortodoksisen kirkon tavoittelevan johtoasemaa ortodoksisessa maailmassa. Aamun Koitto on julkaissut aiemmin jutun, jossa kerrottiin esimerkiksi Moskovan patriarkaatin levittäytymisestä ikivanhan Aleksandrian patriarkaatin alueelle Afrikassa. Myös systemaattisen teologian ja patristiikan professori, arkkimandriitta Serafim Seppälä on kirjoittanut varsin jyrkkäsanaisia näkemyksiä Venäjän kirkon toiminnasta.
Suomen ortodoksinen kirkko kuuluu autonomisena kirkkona Konstantinopolin patriarkaattiin, jonka päämies on ekumeeninen patriarkka Bartolomeos. Sen sijaan Moskovan patriarkaattia johtaa patriarkka Kirill, joka on näkyvästi asettunut tukemaan Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan.
Suomen ortodoksien kirkko on tuominnut jyrkästi sekä Venäjän hyökkäyssodan Ukrainaan että patriarkka Kirillin sotaa lietsovat puheet.
Juttua on päivitetty metropoliitta Arsenin puheenvuoron ja kommenttien osalta 25.11.2024 klo 19:14 sekä rovasti Rauno Pietarisen osuudella klo 22:21.