Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikoni ristisaatto 2024
Ajassa

Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikoni löysi tiensä Helsinkiin – kiitos johdatuksen ja piispa Sergein hyvän muistin

Ukrainalaisten suosiman Pyhän profeetta Elian kirkon pyhäkköyhteisön keskuudessa syntyi toive saada rukouskäyttöön Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikoni, mutta sellaista ei ottanut heti löytyäkseen – kunnes aiempi Valamon luostarin johtaja, nykyinen Haminan piispa Sergei alkoi muistella entisen kotiluostarinsa ikoneita.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Khrystyna Martyniuk
Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikoni ristisaatto 2024

Kiovan luolaluostarin reliikki-ikonin tie Helsingissä sijaitsevaan ja ukrainalaisten suosimaan Pyhän profeetta Elian kirkkoon alkoi, kun ukrainalainen pappi, isä Serhii Danilov ilmaisi pyhäkköyhteisönsä toiveen saada rukouskäyttöön reliikki-ikoni Kiovan kuuluisasta luolaluostarista. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva Petšerskin lavra eli Kiovan luolaluostari tunnetaan merkittävänä ortodoksisena kilvoituspaikkana, jonka lukuisia kilvoittelijoita on luettu pyhien joukkoon.

Kiovan luolaluostarin pyhien ikoni ristisaatossa kannateltavana
Kiovan luolaluostarin pyhien ikonissa on luolaluostarin maata sekä seuraavien pyhien reliikit: Pyhittäjä Ilja Muromilainen, pyhittäjä Mooses Unkarilainen, pyhittäjä Markus Haudankaivaja, pyhittäjä Agapit Palkattaparantaja, pyhittäjä Titus Entinen sotilas, pyhittäjä Arseni Työteliäs,  pyhittäjä Longin, Kiovan luolaluostarin portinvartija, pyhittäjä Ipati Parantaja ja pyhittäjä Ahila Diakoni.

Isä Serhii kääntyi asiassa Haminan piispa Sergein puoleen. Tuossa vaiheessa yksi vaihtoehto oli, että ikonin voisi tilata Kiovan luolaluostarista, mutta hankinnalle olisi tarvittu sponsori. Isä esipaimen jäi pohtimaan asiaa.

– Vasta vähän myöhemmin mieleeni juolahti, että Valamon luostarissa on kaksi Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikonia. Niistä toista on säilytetty Valamon luostarin talvikirkon alttarissa, piispa Sergei kertoo.

Isä esipaimen toimi ennen piispaksi valintaansa Valamon luostarin johtajana. Hän arvelee, että Valamon luostarissa on tällä hetkellä tuhatkunta ikonia, ehkä enemmänkin. Niitä päätyy luostarin omistukseen jatkuvasti lahjoituksina pyhiinvaeltajilta tai testamenttien kautta. Myös kyseessä oleva ikoni tuli Valamoon pyhiinvaeltajien mukana yli kymmenen vuotta sitten.

– Muistan yksittäisiä Valamon ikoneita osittain siitä syystä, että olin aikoinaan Valamon luostarin kirkkokaluston hoitajana – minkä lisäksi olen elänyt luostarissa yli 30 vuotta, piispa Sergei kertoo.

Valamon luostarin nykyinen igumeni, arkkimandriitta Mikael suhtautui reliikki-ikonin lahjoittamiseen myötämielisesti, jos kohta asiaan oli saatava päätös myös luostarin johtokunnalta. Valamon luostari päätti lahjoittaa alkujaan Ukrainasta saadun Kiovan luolaluostarin pyhien reliikki-ikonin kahden vuoden määräajaksi Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Valamon luostari kuuluu Kuopion ja Karjalan hiippakuntaan, jonka piispana toimii metropoliitta Arseni.

Valamon luostarin igumeni Mikael Helsingissä 2024
Valamon luostarin igumeni Mikael iloitsi saadessaan luovuttaa kaivatun ikonin sitä toivoneelle seurakuntayhteisölle. Pyhän profeetta Elian kirkko Helsingissä on eritoten ukrainalaisten suosiossa, koska siellä toimitetaan jumalanpalveluksia myös ukrainaksi. – Kun rukoilemme yhdessä pyhien kanssa, rukouksessamme on enemmän voimaa, isä Mikael sanoo.

Yhteinen juhla kruunasi kaiken

Igumeni Mikael toi kaivatun reliikki-ikonin mukanaan Helsinkiin, missä vietettiin ukrainalaisen yhteisön ja samalla Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja hiippakunnan erityistä juhlaa 27. lokakuuta. Igumeni Mikael iloitsi tuolloin erityisesti siitä, että ihmiset olivat saapuneet sankoin joukoin liturgiaan sekä ikonin ja luostarin veljestön saamasta sydämellisen lämpimästä vastaanotosta.

– Halusimme tuoda ikonin juuri tänne, sillä varmasti tässä yhteisössä on monia ukrainalaisia, joille nämä Kiovan luolaluostarin pyhät ovat läheisiä, ja joiden rukouksiin on näin helppoa turvautua. Kun rukoilemme yhdessä pyhien kanssa, rukouksessamme on enemmän voimaa. Siksi uskon, että tämä ikoni tulee olemaan siunaukseksi ja auttamaan yhteisessä rukouselämässä, sanoi isä Mikael.

Seurakunnan puolesta ikonia vastaanottamassa oli kirkkoherra Markku Salminen, joka iloitsi niin ikään päivän merkityksestä ja kokoontumisesta yhdessä hengellisen aarteen ympärille.

Isä Heikki Huttunen muistutti juhlan liturgiassa opetuspuheessaan siitä, että ikoni on kahden luostarin hengellinen lahja seurakunnalle, ja että pyhien reliikit todistavat meille Kristuksen ylösnousemuksesta ja kutsuvat kirkkoon.

Kiovan luolaluostarin pyhien ikonissa on luolaluostarin maata sekä seuraavien pyhien reliikit:

Pyhittäjä Ilja Muromilainen, pyhittäjä Mooses Unkarilainen, pyhittäjä Markus Haudankaivaja, pyhittäjä Agapit Palkattaparantaja, pyhittäjä Titus Entinen sotilas, pyhittäjä Arseni Työteliäs,  pyhittäjä Longin, Kiovan luolaluostarin portinvartija, pyhittäjä Ipati Parantaja ja pyhittäjä Ahila Diakoni.

Helsingin hautausmaan Pyhän profeetta Elian kirkossa toimitetaan viikoittain liturgia ukrainan ja suomen kielillä.

Jutun kuvat ovat ukrainalaisen yhteisön ja samalla Helsingin ortodoksisen seurakunnan ja hiippakunnan yhteisestä juhlasta 27. lokakuuta 2024.

Ristisaatto Pyhän profeetta Elian kirkolla 2024
Juhlakansaa Pyhän profeetta Elian kirkolla.
Kirkkokansaa jumalanpalveluksessa Pyhän profeetta Elian kirkossa 2024
Tunnelma oli harras ja rukouksellinen.
Ukrainalaisia kunnioittamassa ikonia 2024
Kiovan luolaluostarin pyhien ikonin saaminen rukouskäyttöön oli pyhäkköyhteisön oma toive.
Seurakuntalainen kunnioittamassa ristiä
Isä Serhii Danilov on Suomen ortodoksisen kirkon ensimmäinen pappi, joka puhuu äidinkielenään ukrainaa. Hänet vihittiin papiksi elokuussa 2024.