Suomen ortodoksisen kirkon YouTube-kanavalle on 14. helmikuuta luotu uusi ukrainankielinen videosarja ”Православна Фінляндія”, suomennettuna Ortodoksinen Suomi.
Sarjan ensimmäisellä videolla ukrainalainen diakoni Sergiy Danilov kertoo Suomen ortodoksisen kirkon käyttämästä kalenterista. Video on tehty yhdessä Helsingin ortodoksisen seurakunnan venäjänkielisestä seurakuntatyöstä vastaavan pappi Heikki Huttusen sekä ukrainalaisen kuvaaja Khrystyna Martyniukin kanssa.
Videoprojektin yksi perustajista ja ohjelmasarjan juontaja, diakoni Sergiy Danilov kertoo idean ohjelmasarjasta nousseen ukrainalaisten tarpeesta saada enemmän tietoa Suomen ortodoksisesta kirkosta omalla äidinkielellään.
– Muutin perheeni kanssa muutama kuukausi sitten pakolaisena Suomeen. Tutustuin Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä rovasti Heikki Huttuseen, joka kertoi ideastaan aloittaa tällainen ukrainalaisten kotoutumista Suomessa edistävä YouTube-videosarja ja rohkaisi minua lähtemään mukaan, kertoo isä Sergiy.
Kirkon YouTube -kanavalle luodussa soittolistassa tullaan julkaisemaan lyhyitä opetusvideoita ja tietoiskuja, jotka antavat perustietoa Suomen ortodoksisesta kirkosta ja ortodoksisuudesta Suomessa.
– Tärkein päämäärä on tutustuttaa ukrainalaiset Suomen ortodoksisen kirkon liturgiseen elämään ja luoda sisältöä, joka olisi kiinnostavaa ja hyödyllistä koko ukrainalaisten suurelle yleisölle Suomessa. Seuraavaksi meidän on tarkoitus laajentaa videoiden aihepiiriä ja esitellä suomalaisia ortodoksisia seurakuntia, yhteisöjä ja niiden elämää sekä suomalaista ortodoksista kirkkomusiikkia ja kulttuuria. Olen luonut projektille myös erillisen YouTube-kanavan. Haluan jakaa ukrainalaisten kanssa Suomen ortodoksisen kirkon rikkautta ja näin innostaa heitäkin tutustumaan kirkkoon tarkemmin, kertoo isä Sergiy.
Sarjan ensimmäisellä videolla tartutaan suuren paaston aikana ajankohtaiseen kysymykseen.
– Moni ukrainalainen ei tiedä, että suuri paasto on alkanut Suomen ortodoksisessa kirkossa. Kerromme heille, miksi Suomen ortodoksinen kirkko on jo vuodesta 1921 viettänyt pääsiäistä samaan aikaan koko Suomen yhteiskunnan kanssa, ja kuinka tämä on tuonut vähemmistökirkolle todella paljon hyvää. Ortodoksinen kirkko on saanut Suomessa kertoa koko yhteiskunnalle Kristuksen ylösnousemuksesta ja viettää juhlaa yhdessä muiden kanssa.
Videolla kerrotaan lyhyesti Suomen ortodoksisen kirkon historiasta eli siitä, kuinka se itsenäistyi autonomiseksi kirkkokunnaksi Konstantinopolin Ekumeenisen patriarkaatin yhteydessä, karjalaisten ortodoksien pakolaisuudesta toisen maailmansodan jälkeen ja siitä, kuinka kalenteri on yhdistänyt tiiviisti ortodoksit suomalaiseen yhteiskuntaan. Videolla myös kerrotaan, kuinka pääsiäisen ajanlasku määräytyy ”uudessa kalenterissa” astrologisesti tarkemmin kuin niin sanotussa vanhassa kalenterissa. Pääsiäisyö on aina kevätpäiväntasauksen jälkeen ensimmäisen täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.
Paljon tärkeää perustietoa sisältävä video on tarkoitus tekstittää myös suomen kielelle. Isä Heikki Huttunen on lisäksi lukenut saman tekstin myös venäjän kielellä, ja video julkaistaan Helsingin ortodoksisen seurakunnan venäjänkielisellä YouTube-kanavalla, jolloin myös venäjänkieliset voivat saada oikeaa tietoa kalenterikysymyksessä.
Ukrainankielisille oikeaa tietoa sisältäville videoilla on ollut huutava pula. Suomeen on saapunut arviolta 70 000 ukrainalaista sotapakolaista, joista noin 70 prosenttia ovat ortodokseja.
– YouTube on luonteva kanava ukrainalaisten tavoittamiseen. Tutkitusti YouTubea käytetään todella aktiivisesti juuri hakukoneena ja sieltä etsitään tietoja. Haluamme kertoa ukrainalaisille, että nyt suuri paasto on alkanut, ja että vietämme Suomessa pääsiäistä tänä vuonna 31. maaliskuuta. Tämä on todella tärkeä viesti. Ukrainalaisille tulee myös kertoa ja perustella, miksi Suomessa ortodoksisella kirkolla on käytössä toisenlainen kalenteri pääsiäisen osalta, kertoo isä Heikki Huttunen.
Ensimmäiseln videon alussa nähdään upeaa kuvituskuvaa Uspenskin katedraalista Helsingistä. Kuvituskuva on lainattu Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalta ja sen on kuvannut Petrus Palola / Digital Palola Oy. Videolla myös kuullaan kirkkoveisuja ukrainan kielellä.
Suomessa asuville ukrainalaisille on jo perustettu lisäksi ortodoksinen Facebook-ryhmä, jossa isä Sergiy Danilov on aktiivinen ylläpitäjä.
Uutisen asiasta julkaisivat ensimmäisinä Suomen ortodoksinen kirkko ja Helsingin ortodoksinen seurakunta.