Aamun Koiton lukijoilta on saapunut kiitettävästi valokuvia erilaista hauskoista, koskettavista tai muuten vain mieliinpainuvista tapahtumista, joita saatiin kokea Ekumeenisen patriarkka Bartolomeoksen Suomen-vierailun aikana syyskuussa. Vierailu oli Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 100-vuotisjuhlavuoden huipentuma.
Vierailu maassamme kesti syyskuun 8. päivästä 12. päivään, jolloin patriarkka matkusti Viroon. Patriarkan tiukka vierailuaikataulu ei hellittänyt sielläkään, vaan juhlallisuudet jatkuivat naapurimaassamme monella eri paikkakunnalla. Viron apostolinen ortodoksinen kirkko (vir. Eesti Apostlik-Õigeusu Kirik, EAÕK) viettää niin ikään autonomiansa 100-vuotisjuhlia.
Pekka Jylänki lähetti tuokiokuvia perjantaina 9. syyskuun ristisaatosta, joka kulki Pyhän Kolminaisuuden kirkolta Uspenskin katedraaliin. Matkan varrella luettiin evankeliumia sillalla katedraalia lähestyttäessä.
Lapsen suusta kuultua
Ennen kiitosrukouspalvelukseen kulkenutta ristisaattoa patriarkka oli ehtinyt vierailla jo Klaukkalassa Pyhän Nektarios Eginalaisen kirkossa ja Kaunisniemen leirikeskuksessa, missä patriarkka osoitti erityistä huomiotaan lapsille ja nuorille sekä toi jälleen kerran ilmi vahvan tukensa Ukrainalle. Kaunisniemessä toimitettiin myös jumalanpalvelus Ukrainan sodan uhreille, minkä lisäksi tilaisuudessa puhui Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova.
Pia Tuukkanen ja Akseli-poika tapasivat patriarkan Kaunisniemen leirikeskuksessa lauantaina 9. syyskuuta. Lapset kerääntyivät istumaan patriarkan jalkojen juureen, ja hän siunasi heitä paimensauvallaan. Tämä aiheutti hiukan hämmennystä perheen pienimmissä, sillä tällainen tapa siunata ei ollut kaikille tuttu.
– Lapin kappeliseurakunnastakin matkattiin patriarkkaa tapaamaan, ja lapset saivatkin nauttia hänen seurastaan moneen otteeseen. "Mutta miksi se patriarkka löi minua sillä kepillä?", kysyi poikani Akseli, Pia Tuukkanen nauraa.
Akselin ja Pia-äidin kuvamuisto on tämän jutun pääkuvana.
Yhtä jännittävään tilanteeseen joutuivat – tai oikeammin pääsivät –Liina, Opri, Triifon ja Tekla Tolonen, jotka odottivat patriarkkaa jännittyneinä Uspenskin katedraalin edustalla sunnuntaina 10. syyskuuta. Lapset olivat asettuneet kukkakujamuodostelmaan, jota pitkin patriarkka siirtyi sisälle katedraaliin.
– Lapset olivat tohkeissaan patriarkan "I love you" -tervehdyksestä ja samalla jännittyneitä, kun niin korkea-arvoinen vieras sanoi niin. Patriarkka vastaa lasten mielikuvissa vähintäänkin kuningasta, kertoo Tanja Savolainen.
Mutta eivät lapset suinkaan ole ainoita, joille sattui ja tapahtui. Ainakin kanttori Marja-Leena Kugler yllättyi saadessaan uudet "antiikkiset, varrelliset silmälasit" kuvassa, joka on otettu 9. syyskuuta patriarkaalisessa kiitosrukouspalveluksessa.
– Ja lasien pitelijänä on itse patriarkka!
Marja-Leena Kuglerin valokuvan perusteella voisi päätellä, että patriarkka haluaa mitä ilmeisimmin kannustaa laumansa jäseniä niin hengelliseen kuin myös maalliseen tarkkanäköisyyteen.
Uspenskin patriarkaalisen liturgian yhteydessä koettiin historiallisia hetkiä monellakin tapaa: Ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vihki 10. syyskuuta toimitetun patriarkaalisen liturgian yhteydessä Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Markku Salmisen sekä Kaakkois-Suomen seurakunnan kirkkoherra Timo Tynkkysen ensimmäisinä Suomessa Ekumeenisen istuimen rovasteiksi.
Samassa yhteydessä hän jakoi korkeimman maallikolle jaettavan patriarkaalisen Kristuksen Pyhän ja Suuren Kirkon Arkontti -arvonimen toimittaja Risto Nordellille sekä Suomen Viron emeritus-suurlähettiläs Aleksi Härköselle. Nordell on kirjoittanut suosittuja blogitekstejä myös Aamun Koittoon.
Eija Rintahaka ikuisti isä Timon vain vähän ennen h-hetkeä. Aamun Koitto on kertonut näistä historiallisista huomionosoituksista tuoreeltaan.
Helsingissä kaikki toiminta ei suinkaan keskittynyt Uspenskin katedraaliin, vaan esimerkiksi lauantaina järjestettiin Pyhän Kolminaisuuden kirkolla Treffit Troitsassa -tapahtuma.
Muun muassa sieltä sain kuin Uspenskin katedraalin ulkopuolelta Minna Rasku ehti napata useampiakin kuvamuistoja myös henkilöistä, jotka työskentelivät tai tekivät vapaaehtoistyötä juhlan aikana.