uspenskin-katedraali-striimauksesta-nayttokuva
Arki & ihmiset

Uspenskin katedraaliin on tulossa pääsymaksu, joka ei koske rukoilijoita – mutta miten heidät erottaa vierailijoista?

Uspenskin katedraali on paitsi Helsingin ortodoksisen seurakunnan, myös koko Suomen ortodoksisen kirkon pääkatedraali. Pyhäkkö on myös suosittu turistikohde, ja ensi keväänä sinne on tulossa pääsymaksu. Maksu ei koske jumalanpalveluksiin saapujia tai muita rukoilijoita, mutta käytännön toteutus nostattaa yhä kysymyksiä.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Digital Palola
uspenskin-katedraali-striimauksesta-nayttokuva

Uspenskin katedraalissa on määrä ottaa käyttöön pääsymaksu ensi kevään aikana.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuusto hyväksyi seurakunnanneuvoston 17.10.2024 esityksen Uspenskin katedraalin pääsymaksun muuttamisesta pakolliseksi vuoden 2025 kevään aikana. Pääsymaksu ei tule koskemaan jumalanpalveluksiin osallistujia eikä se tule olemaan voimassa jumalanpalveluksien, pyhien toimituksien tai seurakunnan järjestämien tapahtumien aikana.

Uspenskin katedraalin pappi, rovasti Teo Merras suhtautuu asiaan periaatteessa myönteisesti, mutta hienoisella varauksella.

– Periaatteessa pääsymaksun periminen kirkossa ei tietenkään ole oikein, mutta onhan museoissakin pääsymaksu, isä Teo sanoo.

Hän korostaa, että pääsymaksu hyödyttää lopulta kirkkokansaa ja myös turisteja.

– Henkilöiden, jotka tulevat katsomaan kirkkoa pelkästään matkailunähtävyytenä, toivotaan pienen pääsymaksun myötä osallistuvan osaltaan siihen, että kirkko ylipäätään voidaan pitää avoinna. Sama käytäntö on otettu käyttöön myös monissa Helsingin kaupungin alueen evankelisluterilaisissa kirkoissa. Yleisesti maailmalla kirkoissa kerättävillä pääsymaksuilla huolehditaan kirkkojen kunnostamisesta, ja siten pääsymaksut ovat yleisesti melko hyvin ”siedettyjä”. Museoissa ei luonnollisesti käydä rukoilemassa.

Rovasti Teo_Merras
Isä Teo Merras korostaa huolellista suunnittelua, kun mietitään Uspenskin katedraalin pääsymaksun käytännön toteutusta. Kuva: Dimitri Tolonen

Yhä monia avoimia kysymyksiä

Vääjäämättä nousee esiin kysymys, millä tavalla on mahdollista erottaa vaikkapa rukoilija tai jumalanpalvelukseen saapuva turistista tai vierailijasta, joka saapuu katedraaliin muista kuin hengellisistä syistä.

– Tämä on erittäin hyvä kysymys. Toivon, että pääsymaksun käytännön toteutus mietitään perusteellisesti ja ammattimaisesti. Uspenskin pääsymaksuun ja sen toteuttamiseen sisältyy vielä lukuisia ongelmia, jotka pitää ratkaista. Yksi näistä on nimenomaan se, kuinka ihmisille taataan mahdollisuus käydä hiljentymässä ja sytyttämässä tuohus ilman, että siitä veloitetaan pääsymaksu. Koska asia on vielä niin uusi, ei minulla suinkaan ole vielä tähän tai moniin muihinkaan yksityiskohtiin vastauksia.

Taloudelliset realiteetit ovat kallistaneet vaakaa selkeästi pääsymaksun puoleen.

– Seurakunnan talous on vuosi vuodelta isompien haasteiden edessä. Kirkkojen ja muiden kiinteistöjen korjausvelka on kasvanut todella suureksi. Seurakunnan keräämät verovarat eivät enää yksinkertaisesti riitä kattamaan kaikkia toiminnasta aiheutuvia menoja ja kirkkojen korjauksia.

Isä Teo muistuttaa myös, että menoja koituu myös kirkon auki pitämisestä matkailijoille ja turisteille.

– Tämä seikka usein unohtuu. Samaan aikaan on hyvä todeta, että vierailijoiden joukkoon mahtuu myös paljon pyhiinvaeltajia ja rukoilijoita, jotka kaipaavat paikkaa hiljentyä. Suurin osa kuitenkin tulee katsomaan kirkkoa nähtävyytenä ja matkailukohteena. On tällöin luonnollista, että siltä joukolta peritään pieni maksu kirkon ylläpitämiseen ja kunnostukseen. Uspenskissa on jo kokeiltu vapaaehtoista pääsymaksua, mutta kokeilu ei ole tuottanut toivottua tulosta.

Mieluiten ammattilaisten ratkaistavaksi

On seurakuntalaisia, jotka eivät pidä oikeana, että pyhäkössä peritään pääsymaksu. Toistaiseksi isä Teon korviin ei ole juurikaan kantautunut palautetta.

– Se, että asiasta on jo pidempään keskusteltu – toki aluksi vapaaehtoisen pääsymaksun kautta – vaikuttaa osaltaan, että tämä kynnys ei ole aivan niin korkea. Toisaalta voi olla, että palaute ei vain kulje minun korviini saakka. Tätä on kuitenkin vaikea uskoa. 

Viime kädessä isä Teo pitää pääsymaksua hyväksyttävänä, joskin hän painottaa käytännön toteutuksen ja etenkin sen suunnittelun tärkeyttä.

– Hyvin suunniteltuna ja toteutettuna asia saavuttaa nopeasti oikeat mittasuhteet, ja pääsymaksu ymmärretään pienenä kortena isoon kekoon. Toki asia voidaan ymmärtää tahallisesti väärinkin, ja silloin mikään perustelu ei ole riittävä. Avain asiassa on siten huolellinen suunnittelu ja kaikkien mahdollisten kysymysten ratkaiseminen etukäteen. Siksi toivonkin, että asian toteuttaminen annetaan jonkun ammattilaisen käsiin. Totuus tässäkin on se, että tuottoja edeltää aina kulu. Pienellä satsauksella tästä saadaan toimiva järjestely, joka palvelee niin seurakuntaa kuin kirkossa vieraileviakin.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan seurakunnanvaltuusto kokoontui toiseen sääntömääräiseen kokoukseen Helsingissä 14. marraskuuta. Kokouksessa valtuusto päätti vuoden 2025 talousarviosta ja linjasi talouden osalta seurakunnan toiminnan päälinjat. Samassa kokouksessa päätettiin myös Uspenskin pääsymaksusta, jonka käyttöön ottamisesta uutisoi ensimmäisenä Helsingin ortodoksinen seurakunta.

Pääkuva ylhäällä: Kuvakaappaus Uspenskin katedraalin jumalanpalveluksen striimauksesta./Digital Palola