Ilomantsissa asuva ukrainalaispakolainen Mariia Kulbachna Mykolajivin kaupungista on tehnyt kotimaansa perinteen mukaisia motanka-nukkeja. Ne ovat slaavilaisen tyypin nukkeja, joissa on paljon samoja piirteitä kuin karjalaisissa tolppanukeissa.
– Motanka on perinteinen ukrainalainen käsityönä tehty nukke. Se on kankaasta valmistettu ja siihen liittyy monia uskomuksia. Motanka-nukke on kodin amuletti, joka suojelee taloa, Kulbachna kertoo.
Ristinmallinen vartalo
Motanka-nimi tulee nuken tekotavasta: se tehdään kankaasta käärimällä ja langalla kietomalla ja sitomalla. Nukkea tehdessä ei saa käyttää neulaa eikä saksia, koska motankan uskotaan toimivan ikään kuin ihmisen kohtaloon vaikuttava amuletti, eikä sitä siksi pidä lävistää eikä leikata millään terävällä esineellä.
Motanka-nukke voidaan tehdä esimerkiksi avioliiton tai raskauden suojeluksen symboliksi tai sen voidaan ajatella edistävän onnea, varallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia. Jotta nukke täyttäisi tarkoituksensa, se täytyy tehdä hyvin aikein ja vilpittömin mielin.
– Kankaasta tehdään pitkä, tiukka rulla, se sidotaan langalla, siitä tulee vartalo. Pienemmästä rullasta muotoutuvat kädet. Nuken vartalosta ja käsistä yhdessä tulee ristin muotoinen, se on tärkeää. Ranteisiin sidotaan punaiset nauhat, se on myös tärkeää, Kulbachna selostaa motanka-nuken valmistamisen periaatteita.
Nukella ei ole kasvoja
Karjalaisen perinnenuken tapaan motanka on suuton, nenätön ja silmätön nukke, jotta se ei välittäisi pahaa kasvojensa kautta. Lisäksi ajatuksena on, että kun nukelle ei tehdä kasvonpiirteitä, niin pieni lapsi voi leikkiessään heijastaa nukkeen omat tunteensa ja kuvitella nuken olevan esimerkiksi iloinen, surullinen tai hämmästynyt.
Vauvalle annettavan ensimmäisen motanka-nuken kasvojen paikalla on nauhoista tai langoista tehty ristikuvio. Ristikuviolla on suojeleva vaikutus.
Kun tehdään nukke lapselle, on materiaalina tapana käyttää hänen äitinsä vanhaa vaatetta. Nukkea tehdessä siihen liitetään myönteisiä tunteita.
Pääkuva ylhäällä: Motanka-nuket ovat hyvin koristeellisia. Vauvalle annettavan nuken (oik.) kasvojen kohdalla on nauhasta tehty risti.
Kuva 2: Mariia Kulbachna on tehnyt perinteisiä ukrainalaisia motanka-nukkeja.