Kimmo Prättälä, 55, on monille Valamon luostarissa kävijöille ja pyhiinvaeltajille tuttu hahmo. Hän käy usein jumalanpalveluksissa, mutta viettää aikaa luostarissa myös muuten – asuuhan hän ikääntyvän äitinsä kanssa kivenheiton päässä Karviossa.
Prättälä on työskennellyt Valamossa paitsi palkattuna siivoojana, myös talkoolaisena vuosien ajan. Elämä olisi muuten mallillaan, mutta yksi asia puuttuu: kumppani olisi mukava löytää, ja varsinainen lottovoitto olisi, jos tämäkin olisi ortodoksi. Tämä ei ole kuitenkaan ehdoton vaatimus, joskin kristillinen elämänasenne olisi toivottava ominaisuus.
– Toki Valamon luostarissa käy paljon talkoolaisia, mutta ongelmana on, että he viipyvät kerrallaan vain parisen viikkoa, joten syvempi tutustuminen on vaikeaa.
Prättälä on liittynyt myös Facebookissa Ortodoksisinkut-ryhmään, josta Aamun Koitto kertoi jo vuonna 2021. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tärpännyt, vaikka Prättälä ei aseta kumppanille pitkää vaatimuslistaa.
– Jos nyt jokin ikähaarukka pitää asettaa, niin se voisi olla vaikkapa 30–60 vuoden välillä. Sinänsä iällä ei ole minulle merkitystä, vaan paljon tärkeämpi on luonne; toivoisin, että toinen olisi kiltti, muita huomioon ottava ja rehellinen.
Prättälä osaa arvostaa empaattista luonnetta etenkin, koska hänellä on ollut terveydellisiä haasteita nuoresta saakka: takana on peräti yhdeksän leikkausta. Lisäksi hän on ollut nuorempana koulukiusattu.
– Aika kovia kokemuksia on ollut. Toki vieläkin on ihmisiä, jotka voivat puhua pahaa selän takana, mutta yritän suhtautua myönteisesti kaikkiin lähimmäisiin samoin kuin tulevaisuuteen, Kimmo Prättälä sanoo.
Ortodoksisuus on lääkinnyt haavoja, joita koettu henkinen väkivalta aiheutti. Prättälä toteaa, että kiusaamisen jäljet eivät haihdu täysin milloinkaan, mutta niiden kanssa on täytynyt oppia elämään. Ortodoksinen usko merkitsee hänelle suvaitsevaisuutta ja mielenrauhaa.
Valokuvia näyttelyksi asti
Ajatus yksinäisestä tulevaisuudesta on masentava, mutta toisaalta Prättälä ei suinkaan ole alistunut: hänellä on monia harrastuksia, minkä lisäksi hän on varsin liikkuvaista laatua: milloin some-päivityksiä putkahtaa Savonlinnasta, milloin Helsingistä tai muualta Suomesta.
Kuitenkin Kimmo Prättälä osaa myös hiljentyä muuallakin kuin jumalanpalveluksissa: kesäpaikka Kerimäellä on oiva paikka nauttia luonnosta ja kalastella.
– Olen kuitenkin miettinyt pitkään, että jotain elämästäni puuttuu. Olisi mukavaa jakaa asioita ja elämyksiä jonkun kanssa. Nautin luonnosta, mökkeilystä ja kalastamisesta, minkä lisäksi esimerkiksi rekkatapahtumat ovat lähellä sydäntä.
Lisäksi Prättälä harrastaa valokuvausta, ja jo yli 15 vuoden ajan kännykkään ja pilvipalveluihin on tallentunut etenkin maisema- ja vesistökuvia – jopa näyttelyksi asti. Valamon opiston tiloissa oli esillä 30 luontoaiheista otosta vuonna 2021. Näyttelyn kuraattorina toimi Kimmon ystävä Jukka-Pekka Wuorikoski. Tuolloin näyttelyn avajaisiin osallistui viitisenkymmentä ihmistä – heidän joukossaan tuolloinen luostarin igumeni, arkkimandriitta ja sittemmin Haminan piispa Sergei. Tänä päivänä Prättälän valokuvia voi ihailla Facebookin lisäksi Instagramissa, missä hänellä on 955 seuraajaa.
Kimmo Prättälä harrastaa myös näyttelemistä: esimerkiksi muutaman vuoden takainen Tuomo Salmelan käsikirjoittama ja ohjaama Mestari tulee -näytelmä kertoi Jeesuksen syntymän aikaisista tapahtumista.
Yli 50-vuotiaat parisuhteessa olevat ovat tyytyväisempiä
Väestöliiton Perhebarometrin (2021) mukaan yhä useampi suomalainen rakastuu ja löytää uuden kumppanin yli 50-vuotiaana. Tutkimuksen mukaan ikääntyvät suomalaiset paitsi eroavat, myös pariutuvat aiempaa useammin: ensimmäisiä avoliittoja solmitaan yhä useammin 50 ikävuoden jälkeen. Myöhemmällä iällä pariutuvat ja eroavat ovat kuitenkin useimmiten henkilöitä, joilla on useampia parisuhteita takanaan.
Kimmo Prättälän kokemus heijastelee tutkimustuloksia, joiden mukaan nykyinen parisuhdetilanne on yhteydessä ihmisten kokemaan onnellisuuteen ja hyvinvointiin. Parisuhteessa elävät yli 50-vuotiaat ovat yleensä tyytyväisempiä elämäänsä ja kokevat terveytensä paremmaksi kuin ihmiset ilman parisuhdetta. Sinkkuvastaajista reilusti alle puolet piti ilman kumppania elämistä ihanteellisena, jos oli mahdollisuus valita.
Pääkuva ylhäällä: Valamon luostari on Kimmo Prättälälle merkityksellinen paikka. Hän vieraili luostarissa ensi kertaa vuonna 1978.