– Muistan, kun patriarkka Bartolomeoksen lento laskeutui Joensuun lentokentälle. Muistikuvani mukaan passeja olivat tarkastamassa poliisit, jotka olivat kentällä odottamassa. Yritin selittää heille, kenestä on kyse, ja muistaakseni poliisit eivät vaatineetkaan delegaatiota jalkautumaan muiden matkustajien sekaan, vaan he menivät vastaan kentälle. Koneesta tupsahtikin pian diakoni kantaen kaksin käsin kamilavkaa, joka oli täynnä patriarkan delegaation passeja, muistelee isä Simeon Mertanen, joka työskenteli tuolloin Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiedottajana.
Vuonna 2010 patriarkka Bartholomeos kunnioitti läsnäolollaan ortodoksisia kirkkopäiviä Joensuussa. Tuolloin hän puhui suurelle yleisölle Joensuun Areenalla, minkä lisäksi hän tapasi nuoria vieraillessaan Ortodoksisten nuorten liiton vuosijuhlassa. Jo tuolloin Vihreä patriarkka käsitteli puheessaan ekologiaa, uskontojen välistä kanssakäymistä ja taistelua köyhyyttä vastaan.
Yle uutisoi kesäkuussa 2010, että patriarkka Bartolomeoksen tuolloiseen delegaatioon kuului kahdeksan henkeä, ja että kirkkopäiville Joensuuhun saapuivat delegaatiot myös Aleksandrian ja Moskovan patriarkaateista. Aleksandrian patriarkaatista Suomeen saapui Tansanian metropoliitta Hieronymos. Venäjän ortodoksista kirkkoa edusti tuolloin Viipurin piispa Nazari, ja Viron ortodoksisesta kirkosta paikalle saapui Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanos delegaatioineen. Kolme päivää kestäneeseen tapahtumaan arvioitiin saapuvan noin 5 000 vierasta.
Joensuun kirkkopäiviltä patriarkan matka jatkui Valamon luostariin.
– Valamossa patriarkka oli aterioimassa Trapesan kabinetissa suljettujen ovien takana, ja itse istuin huoneen ulkopuolella. Yhtäkkiä patriarkka avasi oven, ja minä suorastaan hyppäsin seisomaan. Hänpä vain myhäili ja nykäisi minua leikkisästi parrasta, isä Simeon nauraa.
– Sellainen välitön ja toisinaan vähän ilkikurinenkin käyttäytyminen vaikuttaa olevan hänelle luonnollista. Hän ikään kuin näkee myös tavalliset ihmiset.
Erään hotelliyöpymisen aikana tuli koettua myös palohälytys. Isä Simeon muistaa, kuinka patriarkan turvamies seisoi hievahtamatta suojattinsa oven takana.
– Meitä suomalaisia ihmetytti silloin, miksi hänellä oli silloisessa lintukodossamme turvamies mukanaan.
Isä Simeon – tuolloin vielä Timo Mertanen – dokumentoi patriarkan vierailua ensisijaisesti valokuvaajan ominaisuudessa. Matka jatkui aina Naantaliin saakka, missä patriarkka tapasi presidentti Tarja Halosen. Myös perjantaina 8. syyskuuta alkavalla vierailulla patriarkan on määrä tavata Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Isä Simeonin mieleen on jäänyt erityisesti patriarkan lempeän määrätietoinen karisma.
– Hän on kerrassaan valloittava persoona. Hän lukeutuu niihin ihmisiin, joiden tullessa huoneeseen arvovalta suorastaan huokuu hänestä – ei sillä tavalla, että hän sitä itse mitenkään korostaisi, vaan se on hänessä luonnostaan.
Isä Simeon odottaa innolla pääsevänsä tapaamaan patriarkan myös tällä kertaa. Silmäongelmista kärsivälle isä Simeonille on tiedossa kyyti sunnuntain patriarkaaliseen liturgiaan Uspenskin katedraaliin. Kyyti on tarpeen, sillä hän kärsii Myasthenia gravis -sairaudesta, jonka oireena on tahdonalaisten lihasten väsyminen ja heikkous. Sairaus aiheuttaa silmäluomien roikkumista niin, että näkökenttä on hyvin rajallinen.
– Olen Uspenskin ystävät ry:n hallituksessa mukana ja toivomme, että pääsemme ojentamaan patriarkalle käspaikan.
Isä Simeon jäi eläkkeelle Radio Patmoksesta tammikuussa 2023, ja hänelle palautettiin munkkeus heinäkuussa. Isä Simeon kuului jo aiemmin Valamon veljestöön, mutta oli sieltä poissa muutaman vuoden.
Nyt hän iloitsee suuresti saatuaan munkkeutensa takaisin, vaikka ei enää terveydellisistä syistä kykene asumaan Valamossa, vaan eläkepäiviään hän viettää Helsingissä Stefanoskodissa, arkkipiispan alaisena munkkina.
Isä Simeon vihittiin munkiksi alun perin 2015.
Pääkuva ylhäällä: Isä Simeon Valamossa heinäkuussa 2023 munkkeuden palauttamisen jälkeen. Kuvaaja: Piispa Sergei