Monen mielessä siintää näinä aikoina paitsi rauhoittuminen kiireisestä arjesta, myös tarve saada tukea hengellisyydestä ja omasta uskosta. Aamun Koitto kokosi tietoja lähiaikojen ortodoksisista retriiteistä.
Helsingin ortodoksinen seurakunta on jo pitkään järjestänyt hiljaisuuden retriittejä kaksi kertaa vuodessa, yleensä suuren paaston ja joulupaaston aikaan.
– Meidän retriitteihimme osallistuvat etenkin työikäiset ihmiset, jotka tarvitsevat rauhoittumista arkisen kiireen keskellä. Osallistujista suurin osa on ortodokseja, mutta hiljaisuuden retriitit ovat kaikille avoimia. Niille on osallistunut luterilaisia ja sellaisia, jotka eivät kuulu kirkkoon lainkaan. Arvioisin, että muita kuin ortodokseja on ehkä kymmenisen prosenttia, sanoo diakoniatyöntekijä Kari Hartikka Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta.
Hartikka on toiminut retriittivastaavana vuodesta 2008, ja retriitit järjestetään perinteisesti Lopella Kaunisniemen leirikeskuksessa. Seuraava Helsingin ortodoksisen seurakunnan järjestämä retriitti järjestetään 10.-13. marraskuuta. Retriittien päiväohjelma koostuu jumalanpalveluksista ja yhteisistä aterioista, ja paikalla on pappi ja kanttori.
– Rauhoittumisen lisäksi osallistujia kiehtovat erilaiset jumalanpalvelukset, joita ei seurakunnissa toimiteta ihan joka päivä. Aamu- ja ehtoopalveluksen, vigilian ja liturgian lisäksi voidaan toimittaa esimerkiksi Jeesuksen rukous, panihida ja kiitosakatistos, Hartikka kertoo.
Retriitin hinta on Helsingin ortodoksisen seurakunnan jäsenille 75 euroa ja muille 120 euroa.
Retriitin kautta kirkon jäseneksi
Kari Hartikan mukaan retriiteistä saatu palaute on ollut valtaosin positiivista.
– Osallistuja on saattanut jopa liittyä kirkkoon – tai tulee aina uudelleen. Retriiteissämme käykin vakioporukkaa, jotka haluavat vaihtaa kuulumisia keskenään. Kuulumiset on hyvä vaihtaa ennen hiljaisuuden alkamista torstai-illan akatistoksen jälkeen, tai hiljaisuuden päätyttyä sunnuntain liturgian jälkeen. Periaate on, että leirialueella ei jutella hiljaisuuden aikana lukuunottamatta papin kanssa käytäviä kahdenkeskisiä keskusteluja, Hartikka sanoo.
Tapaamisajat papin kanssa varataan yleensä etukäteen. Lisäksi on tarvittaessa toimitettu katumuksen sakramentti ja sairaanvoitelu – jälkimmäinen tosin lyhennetyssä muodossa, sillä täysimittaisena toimitus on varsin pitkä. Myös muiden järjestäjien ortodoksisissa retriiteissä on yleensä mahdollisuus keskusteluun papin kanssa, ja toisinaan sovitusti myös katumuksen sakramenttiin.
– Suosittelen ortodoksista hiljaisuuden retriittiä erityisesti henkilölle, joka harkitsee kirkkoon liittymistä. Retriitissä pääsee tutustumaan lyhyessä ajassa erilaisiin palveluksiin, ja keskustelu papin kanssa on mahdollista, Hartikka sanoo.
Lisähoukutuksena toimii perinteinen sauna ja talvisaikaan avantouintikin on mahdollista.
Kesän hiljaisuutta Utössä, Valamossa ja Sofiassa
Hiukan toisenlaisissa maisemissa alkaa Mari Vainion ja Eija Nurmion ohjaama ortodoksinen hiljaisuuden retriitti Utön saarella 12. toukokuuta. Retriitti kestää 15. toukokuuta saakka.
Utön retriitin toinen ohjaaja Mari Vainio kuvailee saaren tunnelmaa näin:
”Saaren avara maisema, sen kalliot ja meren rannat kutsuvat läsnäoloon. Anna katseen kantaa kauas, kulje hiljalleen saaren poluilla ja poukamilla. Saaren pieni kappeli kutsuu rukoukseen.”
Sekä Vainiolla että Nurmiolla on jo vuosien kokemus hiljaisuuden retriittien ohjaamisesta. Utön retriitin ohjelmaan kuuluu ortodoksisia rukoushetkiä, hiljaisuutta tukevia virikepuheita ja ulkoilua. Retriitissä toimitetaan myös liturgia ja kiitosakatistos. Mukana hiljentymässä ovat niin ikään isä Kimmo Kallinen Helsingin ortodoksisesta seurakunnan ja kanttorina Antti Narmala.
Torstaista sunnuntaihin kestävän retriitin hinta on täysihoidolla 335-490 euroa per henkilö majoituksesta riippuen. Ilmoittautuminen ja lisätietojen kysyminen hoituvat sähköpostitse: hiljaisuudenretriitit@gmail.com. Retriitin järjestää T:mi Luovuuden levossa.
Ortodoksisia hiljaisuuden retriittejä järjestää myös Valamon luostari, missä isä Risto Käyhkön ja TT Juha Riikosen ohjaama hiljaisuuden retriitti järjestetään 11.-15. toukokuuta. Ilmoittautuminen päättyy 27. huhtikuuta, mutta kurssipaikkoja voi tiedustella ilmoittautumisajan päätyttyäkin. Majoitus on järjestetty yhden hengen huoneessa opistohotellissa, ja retriitin hinta on 400 euroa henkilöltä. Ilmoittautumislomake on täytettävissä Valamon luostarin verkkosivuilla.
Retriitin aikana on mahdollisuus keskustella luottamuksellisesti papin kanssa. Ortodoksiseen kirkkoon kuuluvat voivat osallistua myös katumuksen sakramenttiin ja ehtoolliseen.
Hiljaisuuden retriittiin voi osallistua myös Sofian kulttuurikeskuksessa 10.-12. kesäkuuta. Merellisissä maisemissa järjestettävä retriitti koostuu muun muassa hiljaisuuden sanoista ja rukoushetkistä. Yhteisen ohjelman lisäksi osallistuja voi hiljentyä Pyhän Sofian kappelissa tai pienessä Pyhän Maria Pariisilaisen tsasounassa, minkä lisäksi voi vierailla Sofian taidenäyttelyssä.
Retriitin hinta on 315 €, ja se sisältää ohjelman, ateriat ja kahden yön majoituksen yhden hengen huoneessa. Vapaita paikkoja voi tiedustella vielä ilmoittautumisajan päätyttyä. Ohjaajina tässäkin retriitissä toimivat Eija Nurmio ja Mari Vainio, ja lisätietoja saa sähköpostitse osoitteesta: hiljaisuudenretriitit@gmail.com.
Lisätietoja:
Kaunisniemen retriitti/Helsingin ortodoksinen seurakunta:
Lisätiedot: sarianne.karulinna.ort.fi, puh. 0400 531 308
Utön ortodoksinen hiljaisuuden retriitti:
Ilmoittautuminen ja lisätiedot: hiljaisuudenretriitit@gmail.com
Valamon luostarin hiljaisuuden retriitti:
Lisätiedot: puh. 017 570 1810 tai kurssit@valamo.fi
Ilmoittautumiskaavake löytyy täältä.
Kulttuurikeskus Sofian retriitti:
Ilmoittautuminen: reception@sofia.fi tai puh. 010 277 900
Lisätietoja: hiljaisuudenretriitit@gmail.com
Pääkuvat ylhäällä: Utön kallioita ja majakka sekä Utön laituri. Kuva: Mari Vainio