Rovasti Heikki Huttonen ja diakoniatyön ohjaaja Katja Vilponiemi Pyhän Kolminaisuuden kirkossa Helsingissä vainajien muistelupöydän äärellä
Ajassa

Uusi sielunhoitokortti jaetaan seuraavan Aamun Koiton välissä – täytä ja sujauta lompakkoon!

Suomen ortodoksinen kirkko lanseeraa 26. marraskuuta ilmestyvän Aamun Koiton välissä sielunhoitotahtoa ilmaisevan kortin. Mutta miksi se on tarpeen? Lue uusin printtilehti, niin tiedät!
15.11.2021 - 13:15 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Esko Jämsä. Kortin ulkoasu: Ilona Pelgonen

Sielunhoitotahto turvaa yhteyttä omaan seurakuntaan hädän hetkellä. Suomen ortodoksinen kirkko lanseeraa 26. marraskuuta ilmestyvän Aamun Koiton välissä sielunhoitotahtokortin, jonka voi täyttää ja sujauttaa lompakkoon.

Idean puuhanainen on Suomen ortodoksisen kirkon diakoniatyön ohjaaja Katja Vilponiemi. Seuraavassa painetussa Aamun Koitossa sekä Vilponiemi että rovasti Heikki Huttunen kertovat ajatuksiaan sielunhoitotahdon tarpeesta sekä käytännön haasteista, joihin he ovat törmänneet aiheen tiimoilta.

Suomen ortodoksisen kirkon lanseeraaman sielunhoitokortin etupuoli
Arkkipiispa Leo osallistui aktiivisesti sielunhoitotahtoa ilmaisevan kortin suunnitteluprosessiin ja valitsi sen kuvitukseksi Herran siunaavan käden niin sanotusta Evakko-Kristus -ikonista. Kortin ulkoasu: Ilona Pelgonen

Tärkeät asiat voivat jäädä keskustelematta monesta syystä. Nykyiset tietoturvakäytännöt saattavat aiheuttaa sen, että ihminen ”katoaa” seurakuntatyön ulottumattomiin.

Toisinaan taas asiat tapahtuvat liian nopeasti, ja yhtäkkiä ollaan tilanteessa, jolloin vakavasti sairastunut ihminen ei pysty keskustelemaan hengellisistä asioista läheistensä kanssa, vaikka haluaisikin. Tällöin olisi erittäin tärkeää saada hengellistä tukea tutulta papilta, diakoniatyöntekijältä tai vapaaehtoiselta.

Tärkeät asiat voivat jäädä keskustelematta monesta syystä. Nykyiset tietoturvakäytännöt saattavat aiheuttaa sen, että ihminen ”katoaa” seurakuntatyön ulottumattomiin.

Sielunhoitotahdon ilmaiseva kortti tai Omakantaan kirjattu sielunhoidollinen tahto saattavat olla ratkaiseva side omaan rippi-isään ja seurakuntaan hädän hetkellä.

Sielunhoitokortin suunnitteluun osallistui myös arkkipiispa Leo, joka valitsi kortin kuvitukseksi Herran siunaavan käden niin sanotusta Evakko-Kristus -ikonista. Muilta osin kortin ulkoasusta vastasi amanuenssi Ilona Pelgonen Suomen ortodoksisesta kirkkomuseo RIISAsta.

Jos kortti syystä tai toisesta hukkuu, tai se on irronnut lehden jakeluvaiheessa, uutta voi tiedustella omasta seurakunnasta uusimman Aamun Koiton ilmestymisen eli 26.11. jälkeen.

Suomen ortodoksisen kirkon lanseeraaman sielunhoitokortin kääntöpuoli
Sielunhoitokortin kääntöpuolelle voi täydentää omat tietonsa. Kortin ulkoasu: Ilona Pelgonen

 

Pääkuva ylhäällä: Rovasti Heikki Huttunen ja Suomen ortodoksisen kirkon diakoniatyön ohjaaja Katja Vilponiemi haluavat edesauttaa sitä, että sairastuneen tai kuolevan hengelliset toiveet toteutuisivat.