Ainejärjestö Pistiksen opiskelijat
Ajassa

Merkki haalareihin ja menoksi – ONL lanseerasi kangasmerkin juhlavuoden kunniaksi

Ortodoksisten nuorten liitto on lanseerannut oman kangasmerkin, joka koristaa opiskelijahaalareita nyt ensimmäistä kertaa vappuna.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: ONL ry.
Pistis-ainejärjestön opiskelijoita opiskelijahaalareissaan Joensuussa huhtikuussa 2023

Vuosi 2023 on Ortodoksisten nuorten liiton 80-vuotisjuhlavuosi, ja sen kunniaksi liitto haluaa erityisesti korostaa ortodoksisen identiteetin tukemisen merkitystä. Juhlavuoden Rohkeasti ortodoksi -pääteeman tavoitteena on karsia ennakkoluuloja ja harhakäsityksiä, joita ortodoksit usein kohtaavat sekä auttaa ortodoksisia lapsia ja nuoria kokemaan yhteenkuuluvuutta sekä ylpeyttä omasta henkisestä ja hengellisestä perinnöstään.

Yksi juhlavuoden merkki on – no, ONL:n lanseeraama konkreettinen kangasmerkki, joka koristaa tänä vuonna muun muassa opiskelijahaalareita.

Ortodoksisten nuoren liiton kangasmerkki
Ylempänä kuvassa ainejärjestö Pistiksen kangasmerkki ja alempana ONL ry:n lanseraama merkki.

– Kangasmerkkiä on meiltä välillä kyselty, ja nyt juhlavuoden kunniaksi se päätettiin toteuttaa, kertoo ONL:n järjestösihteeri Annakaisa Onatsu.

Kangasmerkin suunnittelussa haluttiin satsata ajattomuuteen ja sitä kautta pitkään käyttöikään. Opiskelijahaalareiden lisäksi merkki sopii repun, laukun tai vaikka hupparin koristukseksi.

– Päädyimme peruslogoon, jotta merkki on pitkäikäinen, eikä pelkästään juhlavuonna ajankohtainen, Onatsu sanoo.

Aivan erityinen juhlaviikonloppu koittaa syyskuussa Helsingissä, kun ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vierailee Suomessa juhlistamassa Suomen ortodoksisen kirkon 100-vuotista taivalta Konstantinopolin patriarkaatin alaisuudessa.

Vapun henkeen sopii luettavaksi myös Ortodoksisen seminaarin opiskelijoiden haastattelu, joka julkaistiin Aamun Koitossa tammikuun lopussa.

Vappu juontuu pyhästä Walburgasta

Vappu tunnetaan paitsi työläisten, myös ylioppilaiden ja opiskelijoiden juhlana.

Päivän nimitys "vappu" on tiettävästi johdettu pyhän Walburgan nimestä. Pyhä Walburga nukkui kuolonuneen helmikuun 25. päivänä vuonna 779. Walburgan jäännökset siirrettiin hänen veljensä rinnalle Eichstättin Pyhän ristin kirkkoon.

Pyhä Walburga osoittautui yhdeksi Keski-Euroopan ihmeidentekijöistä, ja hänen reliikkejään on jaettu moniin kirkkoihin Saksassa ja Ranskassa. Hänen reliikkiensä siirroilla on kaksi omaa juhlapäivää: siirto Eichstättiin 1.5. ja Zutpheniin 24.9. – ja näistä päivistä toukokuun ensimmäisestä sukeutui vappu.

Taiteessa pyhä Walburga kuvataan yleensä kolmen viljantähkän kanssa tai kädessään kirja, jonka päällä on öljypullo, ja toisessa kädessään luostarin johtajan sauva.

 

Kuva 1 ylhäällä: Siinä se nyt komeilee! Pistiksen opiskelijat ohjaavat huomion tehokkaasti jutun kohteeseen.

Kuva 2 ylhäällä: Kuvassa vasemmalta oikealle poseeraavat Mikael Honkaselkä, Antti Partiainen, Lassi Saksa, Anni Alanko ja etualalla Siiri Klubb.