Ajassa

Lintulan luostariin tulee aurinkopaneelijärjestelmä – investoinnin suuruus 20 000 euroa

Auringolla tuotettu sähköenergia hyödynnetään erityisesti kesäaikana yrttituotantotilojen yrttikuivureiden käytössä. Hankinnan rahoittamiseen on saatu tälle vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta.
01.06.2022 - 10:56 | Teksti: Lintulan luostari | Kuva: Lintulan luostari
Lintulan luostari kuvattuna kesäpäivänä kukkapenkki etualalla

Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostariin ollaan parhaillaan asentamassa aurinkokennojärjestelmää sähköenergian tuottamiseen. Järjestelmä rakennetaan Kahvio-kartano -alueelle yrttituotantotilan läheisyyteen. Auringolla tuotettu sähköenergia hyödynnetään erityisesti kesäaikana yrttituotantotilojen yrttikuivureiden käytössä.

Lintulan luostarin aurinkopaneeli
Lintulan luostarin aurinkopaneeleita asennetaan paikoilleen.

Aurinkopaneeleita asennetaan 32 kappaletta ja niiden sähköenergian tuotanto on vuodessa noin 12 000 kW. Mahdollinen ylijäämä sähköenergian tuotosta myydään luostarin sähköenergian toimittajalle. Investoinnin suuruus on noin 20 000 euroa, ja sen rahoittamiseen on saatu tälle vuodelle opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustusta. Samanaikaisesti asennetaan yrttituotantotilaan ilmalämpöpumppu korvaamaan talviaikaista sähkölämmitystä sekä viilentämään työtiloja kesäaikana.

Kahvio-kartano -alueella hyödynnetään aurinkoenergiaa myös vuonna 2011 rakennetun kartanon maalämpöjärjestelmän myötä. Maalämpöjärjestelmällä on vuosittainen sähköenergian hankinta pienentynyt  keskimäärin 60 000 kWh maalämpöjärjestelmän asennusta edeltävään aikaan verrattuna.

Lisäksi selvitystyön alla on luostarin kirkko-asuinrakennuksen ja kynttilätehtaan öljylämmitysjärjestelmän muuttaminen maalämpöjärjestelmäksi.

Pääkuva ylhäällä: Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostari uudistuu monin tavoin.