Arkkimandriitta Sergein (Rajapolvi) piispaksi nimittäminen toimitetaan 15. tammikuutta 2022 Uspenskin katedraalissa vigilian jälkeen. Arkkimandriitta Sergein nimittäminen etenee seuraavalla tavalla:
1. Vigilian päätyttyä pyhät ovet jätetään auki. Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Leo pukeutuu pieneen pukuun ja muut piispat mantioihin. Helsingin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra, rovasti Markku Salminen ja Valamon luostarin vastavalittu igumeni, arkkimandriitta Mikael (Nummela) pukeutuvat epitrakiileihin ja hihoihin. Muut papit pukeutuvat viittoihin. Pyhän oven kautta siirrytään keskelle kirkkoa. Kirkkoherra kantaa ristiä ja arkkimandriitta Mikael evankeliumikirjaa. Ylidiakonilla on pyhitettyä vettä ja vihmin.
2. Kirkon keskellä sijaitsevalle piispankorokkeelle on asetettu kolme kotkamattoa ja istuinta. Korokkeen edessä on apupöytä, jolle asetetaan evankeliumikirja, risti ja pyhitetyn veden astia sekä vihmin. Papit asettuvat paririviin. Kun alidiakonit ovat ottaneet piispoilta sauvat, he asettuvat piispojen taakse, ja diakonit omille paikoilleen.
3. Kaikki tekevät ristinmerkin ja kumartavat piispoille. Kirkkoherra Markku Salminen ja arkkimandriitta Mikael ottavat siunauksen arkkipiispa Leolta, minkä jälkeen he menevät alttariin hakemaan piispaksi nimitettävää arkkimandriitta Sergeitä. Isä Sergei astuu hakijoiden keskelle pyhän pöydän eteen, ja kaikki kolme tekevät kolme ristinmerkkiä, suutelevat pyhää pöytää, kumartavat piispoille ja tulevat keskelle kirkkoa. Hakijat jäävät apupöydän eteen.
4. Arkkimandriitta Sergei astuu piispojen eteen ja kumartaa heille. Sitten hän ottaa siunauksen arkkipiispalta ja toisilta piispoilta arvojärjestyksen mukaan. Sen jälkeen hän menee hakijoiden keskelle ja jää seisomaan kasvot piispoihin päin.
5. Ylidiakoni seisoo pöydän takana sivummalla ja lausuu: "Arvoisa isä arkkimandriitta Sergei! Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan arkkipiispa, nojautuen vuoden 2021 kirkolliskokouksen suorittamaan vaaliin, siunaa teidät apulaispiispan palvelutehtävään."
6. Arkkimandriitta Sergei vastaa perinteisin sanoin, joita ortodoksipiispaksi nimitettävät ovat lausuneet jo vuosisatojen ajan: "Koska Suomen ortodoksisen arkkipiispakunnan piispat ja kirkolliskokous ovat katsoneet minut otolliseksi tulemaan apulaispiispan palvelutehtävään, minä kiitän ja otan tämän palvelutehtävän vastaan, enkä mitenkään sitä vastusta."
7. Tämän jälkeen luetaan alkurukoukset ja lauletaan Pyhän Hengen vuodattamisen tropari ja kontakki. Sitten arkkipiispa Leo lukee lyhyen ektenian apulaispiispan palvelutehtävään valitun, arvoisan arkkimandriitta Sergein puolesta. Arkkipiispan rukousanomuksiin papisto vastaa: ”Herra armahda”.
8. Yhteistä rukousta seuraa nimitettävän puhe.
9. Ylidiakoni antaa ristin arkkipiispalle ja lausuu pitkän iän toivotukset, joihin kuoro vastaa: ”Monia vuosia!”
10. Lopuksi arkkimandriitta Sergei astuu arkkipiispa Leon eteen, joka antaa hänen suudella ristiä ja vihmoo hänet siunatulla vedellä.
11. Arkkimandriitta Sergei ottaa kaikilta piispoilta siunauksen, ja menee alttariin saattajapappien kanssa . Samoin piispat seuraavat alttariin, missä heiltä riisutaan mantiat ja arkkipiispalta pieni puku. Piispat poistuvat alttarista. Arkkipiispan siunatessa kuoro laulaa piispallisen ylistysveisun.
Tarkasti tradition mukaan
Kanoninen eli kirkollisesti pätevä piispan virkaan asettaminen tai vihkiminen edellyttää oikeassa järjestyksessä suoritettua vaalia, ja Kirkon perinteen näkökulmasta oikeaa vihkimistä. Oikeassa järjestyksessä suoritettu vaali tarkoittaa sitä, että siihen osallistuvat paikallisen kirkon kaikki piispat ja kirkkokansa, jolla on mahdollisuus tuoda esiin oma kantansa piispaehdokkaan suhteen.
Suomessa piispanvaali toimitetaan kirkolliskokouksessa, joka koostuu papiston ja maallikkojen edustajista. Kirkolliskokouksen edustajat tuovat esiin mahdollisia piispaehdokkaita, mutta piispainkokous laatii varsinaisen ehdokaslistan. Kirkolliskokouksen edustajat valitsevat piispan äänestämällä, ja piispainkokous vahvistaa vaalituloksen.
Ortodoksisessa kirkossa piispaksi vihitään vain papiksi vihitty munkki eli pappismunkki. Esimerkiksi leskeksi jäänyt pappi on vihittävä ensin munkiksi, ennen kuin hänestä voi tulla piispa. Pappismunkilla voi olla muita tehtäväänsä liittyviä arvonimiä kuten igumeni (luostarin johtaja) tai arkkimandriitta. Arkkimandriitta on kirkon perinteessä ansioitunut pappismunkki, jonka vastuulle on piispan siunauksella annettu jokin erityinen hallinnollinen tehtävä. Esimerkiksi Valamon luostarin johtajat ovat usein arkkimandriittoja. Kirkolliskokouksessa piispaksi valittu henkilö nimitetään ensin virkaansa, ja vihitään tämän jälkeen piispaksi liturgiassa.
Piispan virkaan nimittämisen eli piispan palvelutehtävään siunaamisen toimittaa paikallisen kirkon johtaja eli arkkipiispa muiden piispojen ja papiston avustamana. Tämä tapahtuu piispaksi vihkimistä edeltävänä päivänä tai aikaisemmin.
Lauantain tapahtumia samoin kuin sunnuntaista liturgiaa 16.1.2022 ja piispaksi vihkimistä voit seurata Helsingin ortodoksisen seurakunnan YouTube-kanavalla. Yleisradio myös radioi koko palveluksen. Sen ensimmäinen tunti kuullaan radiojumalanpalveluksen normaalilla lähetyspaikalla klo 11–12, mutta koko palvelus on kuunneltavissa Yle Areenan kautta.
Pääkuva ylhäällä 1: Arkkimandriitta ja tuolloinen Valamon luostarin igumeni Sergei valittiin apulaispiispaksi Valamon luostarin pääkirkossa marraskuussa 2021. Uuden piispan titteli on Haminan piispa ja hänen sijoituspaikkansa Helsinki. Kuva: Vladimir Sokratilin
Juttua muokattu 14.1.2022 klo 20:22 lisäämällä linkki YouTube-kanavalle.