Ajassa

Apulaispiispan vaali on toteutumassa, ja tiistaina on määrä päättää ehdokkaista

Apulaispiispan vaali on määrä toimittaa torstaina 25.marraskuuta.
22.11.2021 - 18:53 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Vladimir Sokratilin
Kirkolliskokous koolla Valamon luostarissa 2021

Suomen ortodoksinen kirkko on saamassa apulaispiispan. Valamon luostarissa koolla oleva kirkolliskokous päätti asiasta maanantai-iltana. Apulaispiispan vaalin tiimoilta käytiin välillä kiivastakin keskustelua, mutta lopulta vaalin kannalla olevia kirkolliskokousedustajia oli huomattava enemmistö.

Lakivaliokunnan mietinnön mukaan apulaispiispan toimen täyttämiselle ei ole juridisia tai muodollisia esteitä, joten vaali voidaan toimittaa. Tosin kirkollishallituksen esitykseen tehtiin vastaesitys, jossa esitettiin, että vaalia ei toimiteta. Asiasta äänestettiin, ja vaalin toimittamista kannatti 25 edustajaa, kun taas vastaesityksen kannalle asettui 9 edustajaa. Yksi äänesti tyhjää.

Piispainkokous vastaa ehdollepanosta

Ehdokasasettelu on määrä ratketa tiistaina 23.11., ja apulaispiispan vaali on määrä toimittaa torstaina 25.11. kello 9 alkavan liturgian jälkeen.

Tiistaina neljännessä täysistunnossa kirkolliskokousedustajat tekevät esityksiä apulaispiispan vaaliin ehdolle asetettavista henkilöistä. Kyseinen istunto tapahtuu suljetuin ovin muista täysistunnoista poiketen. Varsinaisen ehdollepanon tekee piispainkokous niin ikään tiistaina.

Apulaispiispan nimikkeeksi tulee Haminan piispa, ja hän vastaa julkaisutoiminnasta, nuoriso- ja monikulttuurisesta työstä sekä koulutuksesta.

Juttua korjattu 23.11. klo 10: 06 niiltä osin, että vastaesitys tehtiin kirkollishallituksen esitykseen.