Esillä olevat julisteet kertovat pääosin 1980-luvun uskonnonvastaisesta propagandasta, jolloin ateistinen kampanjointi oli laimeaa. RIISAan kokoelmaan kuluvasta Jumalaton-lehdestä (1985) löytyy kuitenkin 1920- ja 1930-luvun propagandajulisteita, jotka kertovat ajasta, jolloin suoranainen väkivalta ja vaino uskontoa kohtaan olivat huipussaan. Ne ovat aggressiivisia, ja niiden tehtävänä oli herättää vihaa ja vastenmielisyyttä kirkkoa kohtaan.
Jumalaton-lehteä alettiin julkaista vuonna 1922 ja samassa yhteydessä perustettiin Jumalattomien liitto, joka harjoitti uskonnonvastaista valistus- ja julkaisutoimintaa. Sittemmin liitto muutti nimensä muotoon Taistelevat jumalattomat ja osallistui uskovien vainoihin. Taistelevien jumalattomien liiton toiminta alkoi laantua 1930-luvun loppupuolella, ja se lopetettiin sotavuonna vuonna 1941. Jumalaton-lehden rinnalla 1923–1931 julkaistiin myös aikakauslehteä Jumalaton tehtaalla.
RIISAn kokoelman lehden kuvat ovat pääosin mustavalkoisia. Niistä löytyy myös värillisiä versioita muista museoista ja yksityiskokoelmista. Propagandajulisteissa väreillä on iso merkitys.
Taidemaalari ja kuvanveistäjä Aleksandr Deineka toimi Jumalaton-lehden piirtäjänä. Häntä pidetään yhtenä tärkeimmistä sosialistisen realismin edustajista Neuvostoliitossa. Deinekan maalaukset ja piirrokset ovat työn ja urheilun kuvauksia. Hän kuvitti kirjoja, julkaisi pilakuvia ja toimi skenografina teatterissa. Deinekan mosaiikkiteoksia on Moskovan metroasemilla ja monumentaaliteoksia moskovalaisissa virkataloissa. Hänen taidettaan esiteltiin myös ulkomailla, mikä oli Stalinin aikana poikkeuksellista. Akateemikkona hän opetti Moskovan korkeakouluissa.
Deineka oli mielipiteiltään aito propagandisti. Kuten moni tuon ajan älymystön jäsenistä, hänkin uskoi vahvasti bolsevikkien ideologiaan ja piti velvollisuutenaan auttaa uuden valtion rakentamista taiteensa avulla.
Pääkuva ylhäällä:
1920-luvun lopulla järjestettiin kilpailuja "jumalattomien" ja papin siunaamien peltojen välillä. Kilpailuilla pyrittiin osoittamaan rukoileminen turhaksi ja heikentämään pappien toimeentuloa. Aleksandr Deinekan kuvituksessa Jumalaton tehtaalla -lehteen (1925, No 1) kuvataan, kuinka sekä papit että tuholaiset tuhoavat satoa. Kuvatekstissä lukee, että mikään rukous ei auta peltoja tuholaisia vastaan.
VASTAVOIMIA. Propagandaa ja uskonoppia Neuvostoliitossa -näyttely RIISAssa 4.1.2024 saakka. Tervetuloa!
http://www.riisa.fi/vastavoimia/
Kuvat: Mustavalkoiset kuvat lehdestä Jumalaton vuodelta 1985/RIISA. Värikuvat kirjasta: Deineka. Grafiikka. Moskova, 2009.