Kulttuuri

Timoi Munnen tulkitsema karjalaispojan kasvukertomus kostuttaa monen katsojan silmänurkat

Unis da mierol (Unissa ja vierailla mailla) on ensimmäinen Suomessa tehty karjalankielinen teatterimonologi. Karjalan kielestä huolimatta esitys on suomenkielisille täysin ymmärrettävissä.
| Teksti: Timoi Munne, Susanna Somppi | Kuva: Pia Paananen
Evakkoesitys Timoi Munne

Timoi Munnen käsikirjoittaman ja ohjaaman monologin ensi-ilta pidettiin näyttelijän kotiteatterissa Taipaleen Valistustalossa Viinijärvellä 2.10.2021. Ensi-illan jälkeen esitys lähtee kiertueelle Pohjois-Karjalaan ja muualle Suomeen. Se on nähtävissä erityisesti Karjalan kielen viikolla marraskuun lopulla. Esitysten on määrä jatkua ainakin ensi kesään saakka.

Unis da mierol kertoo suuren menetyksen kokeneesta ortodoksi-karjalaisesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä.

– Minulla on karjalaiset juuret isän puolelta Kivennavan Raivolasta, ja äidin puolelta Pohjois-Karjalasta. Karjalankielisen karjalaisuuden herätys alkoi 1990-luvun alussa, jolloin työskentelin Karjalan kansallisessa teatterissa Petroskoissa. Tuolloin tutustuin muusikko Santtu Karhuun ja muihin karjalaisiin kulttuurihenkilöihin. Silloin kävin myös ensimmäistä kertaa ortodoksikirkossa. Minun taustani on luterilainen, Munne kertoo.

Unis da mierol kertoo suuren menetyksen kokeneesta ortodoksi-karjalaisesta Santeri-pojasta. Vaikeuksista huolimatta hän kantaa sisällään uskon siementä.

Varsinainen minuuden muutos tapahtui kymmenisen vuotta sitten.

– Koin vahvan identiteettimurroksen, jossa omaan suomenkarjalaiseen taustaani voimistui karjalankielinen identiteetti. Sen seurauksena liityin ortodoksiseen kirkkoon, muutin etunimeni Timo Pekasta karjalankieliseen muotoon Timoi Pedri sekä vaihdoin äidinkieleni virallisesti karjalaksi. Tämä esitys on yksi ilmentymä kulttuurisessa karjalaisuudessani.

Perustuu tositapahtumiin

Monologi perustuu historiallisiin tositapahtumiin. Vuonna 1939 talvisodan alkaessa Suojärven Hyrsylänmutkan asukkaat jäivät Neuvostoliiton hyökkäyksen myötä puna-armeijan miehittämiksi. Talvella heidät siirrettiin Petroskoin lähelle Interposolkan leirille siviilisotavangeiksi.

Vuoden 1944 jälkeen Hyrsylään ei enää ollut asiaa. Karjalaisten oli aloitettava uusi elämä uusilla elinpaikoilla. Oma kieli, usko, elämäntapa ja identiteetti joutuivat koetukselle.

Munne määrittelee esityksensä ensisijaiseksi kohderyhmäksi karjalaiset ja ortodoksit.

– Monilla katsojilla tunteet ovat nousseet vahvasti pintaan. Se on ollut myös minulle tunteita herättävää. Ymmärrän vastuuni, kun liikuttelen herkkiä tunteita. Palaute on kuitenkin ollut sellaista, että voimakkaiden tunteiden avulla esitys hoivaa ja lääkitsee. Sen, minkä se rikkoo, se myös eheyttää.

– Monilla katsojilla tunteet ovat nousseet vahvasti pintaan. Se on ollut myös minulle tunteita herättävää. Ymmärrän vastuuni, kun liikuttelen herkkiä tunteita.

Helsingissä syntynyt ja nykyisin Liperissä asuva Munne on näyttämötaiteilija, jonka teatterityön juuret ovat 1990-luvun alussa Niittylahden kansanopistossa sekä Karjalan kansallisessa teatterissa Petroskoissa. Munne on monialainen kulttuuritoimija, joka on tehnyt musiikkia Folkswagen-yhtyeessä, ollut käsikirjoittajana Yhteinen sävel -tv-sarjassa, toiminut Maarianvaaran kesäteatterissa sekä näyttelijän ja tuotannon tehtävissä. Hänellä esitti kymmenisen vuotta sitten Heikki Turusen teksteihin perustuvaa monologia Maan syli. Munne on myös toimittanut Turusen kootut runot Hehkuva sydän sekä uusimman romaanin Timotein tuoksu.

Kulttuuritoimiensa ohella hän toimii Taipaleen ortodoksisessa seurakunnassa Viinijärven Jumalanäidin Tihvinäläisen ikonin kirkon isäntänä ja ponomarina.

Esitysten aikataulu:

ma 22.11 Outokumpu, Kulttuuritalo Marita klo 18
ti 23.11. Valtimo, Puukarin Pysäkki klo 15
ke 24.11. Lieksa, Ortodoksisen kirkon seurakuntasali klo 17
to 25.11. Juuka, kirjasto, klo 18
pe 26.11. Kitee, Kitee-sali klo 17
la 27.11. Joensuu, Siihtalan kulttuuritehdas, klo 14
su 28.11. Lieksa, Egyptinkorpi, Loukun seurantalo, klo 13
ti 30.11. Polvijärvi, Auditorio, klo 17
pe 3.12 Pielavesi, Suojala, klo 18
la 4.12. Lapinlahti, Lapinlahti-sali, klo 13
ti 7.12. Liperi, Penttilä-sali, klo 18