Pielisen rantaa kevätauringossa, 1948. Grigor Auerin maalaus
Kulttuuri

Taidemaalari Grigor Auer menetti kotinsa kolme kertaa – maalaukset johdattavat Laatokan Karjalaan

Teokset ovat esillä Taidemuseo Eemilissä 20.5.–24.9.2023 Lapinlahdella.
| Teksti: Hannu Heikkilä | Kuva: Petter Martiskainen
Pielisen rantaa kevätauringossa, 1948. Grigor Auerin maalaus

Grigor Auerin maalauksia -kesänäyttely on osa valtakunnallista visuaalisten karjalaisten taiteiden teemavuotta, jonka juhlistamiseksi Taidemuseo Eemilissä nähdään taidemaalari Grigor Auerin (1882–1967) öljy- ja vesivärimaalauksia kuudelta vuosikymmeniltä. Esillä on yhteensä noin 80 teosta, jotka vievät katsojansa matkalle Laatokan maisemiin, Pohjois-Karjalaan ja Italiaan.

Taidemaalari Grigor Auer syntyi Laatokan Karjalassa Pitkärannassa, minne Helsingissä ja Pietarissa opiskellut taidemaalari rakennutti kesäkäyttöön tarkoittamansa ateljeen. Grigor Auer maalasi kotiseutunsa maisemia, ja häntä on sanottu Laatokan maalariksi. Maisemamaalausten lisäksi Auer tunnetaan asetelmistaan, joissa kullerot, syreenit ja juhannusruusut kukoistavat.

Vallankumouksen ja sotien myllerryksessä

Karjalainen taiteilija menetti kotinsa kolme kertaa: ensin Pietarissa Venäjän vallankumouksessa vuonna 1917 ja sitten Pitkärannassa talvi- ja jatkosodassa 1939 ja 1944. Samalla tuhoutui osa Auerin maalauksista. Evakkovuosina ja toisen maailmansodan jälkeen Auer asui Pohjois-Karjalassa ja Helsingissä. Karjalan maisemien lisäksi Italian näkymät inspiroivat Grigor Aueria niin 1900-luvun alun ulkomaanmatkoilla kuin vielä 1950-luvullakin, jolloin Auer asui osan vuodesta Italiassa.

Grigor Auerin öljy- ja vesivärimaalauksia on luonnehdittu silmää miellyttäviksi ja helppotajuisiksi. Auer osallistuikin ahkerasti ryhmänäyttelyihin ja järjesti vuosittain useita myyntinäyttelyitä eri paikkakunnille. Myös Ylä-Savossa, nykyisen Taidemuseo Eemilin kotiseudulla, Auerin maalauksia nähtiin myyntinäyttelyissä 1930-luvulla, jolloin paikallislehdet kirjoittivat Auerista iisalmelaisten vanhana tuttavana.

Grigor Auerin maalaus Igumeninlampien silta, Valamo, 1933
Grigor Auerin maalaus Igumeninlampien silta, Valamo, 1933. Kuva: Petter Martiskainen

Taidemuseo Eemil

Taidemuseo Eemil on Halosten Museosäätiön ylläpitämä taidemuseo, jonka tehtävänä on edistää taiteen harrastamista ja vaalia Lapinlahdella syntyneen Halosen taiteilijasuvun taidetta. Grigor Auer -kesänäyttelyn lisäksi Taidemuseo Eemilissä on esillä kokoelmanäyttely Eemil, Antti, Arttu, Kalle, Pekka ja Heikki Halosen teoksista sekä metropoliitta Arsenin nimikkokokoelmaa esittelevä pienoisnäyttely Katsaus Arseni-kokoelmaan: Kuuden naistaiteilijan teoksia Taidemuseo Eemilin Arseni-kokoelmasta.

Taidemuseo Eemil on avoinna pääsääntöisesti torstaista perjantaihin kello 11–16 ja lauantaista sunnuntaihin kello 11–15. Kesäkaudella (7.6.–31.7.2023) kesäkuussa keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–18, ja heinäkuussa tiistaista sunnuntaihin klo 11–18. Muulloin taidemuseo on avoinna tilauksesta ryhmille. Suljettu juhannuksena 23.6.–25.6.2023. Taidemuseon pääsymaksut ovat 8–10 euroa. Museokorttikohde. Alle 18-vuotiailla on vapaa sisäänpääsy. Opastukset ryhmille tilauksesta. 

Osoite: Taidemuseo Eemil
Suistamontie 3
73100 Lapinlahti

Pääkuva ylhäällä: Pielisen rantaa kevätauringossa, 1948. Grigor Auerin maalaus. Kuva: Petter Martiskainen.