Kulttuuri

Kuvataiteilija Soili Taljan totuus peilautuu Jumalaan – Joulukuun ryhmän taiteesta ehtii nauttia ennen joulua

Kuvataiteilija Soili Taljan taidetta on nähtävillä Helsingissä Galleria A2:n näyttelyssä yhdessä Linda Granforsin, Maritta Nurmen, Hemminki Haltsosen ja Melody Janen kanssa. Joulukuun ryhmän näyttely on avoinna 22.12.2024 saakka.
| Teksti: Mari Vainio | Kuva: Jefunne Gimpel lowres, Soili Taljan kokoelma
Taiteilija Soili Talja

Soili Taljan työt ovat usein olleet suuria, tummanpuhuvia ja syvältä sisintä koskettavia teoksia. Kosketus on aina läsnä, vaikka nyt sävyt ovat vaaleampia, kuulaampia, kuin "kevät jo koskettaisi olemassaolollaan, kuin puutarha olisi jo puhkeamaisillaan” kuten Veikko Halmetoja näyttelyn esittelytekstissä mainitsee. Tuntuu kuin Valo olisi pimeyden vierellä enemmän läsnä. Ja ei kuitenkaan.

– Elämä kulkee jatkuvasti joko valossa tai varjossa, Soili Talja sanoo.

Soili Taljan Kevätuhri-teos
Soili Talja: Kevätuhri.

Hämärän takana loistaa aina valo. Hämärään, siitä syvenevään pimeyteen saa rauhassa tottua, sen äärelle asettua ja kulkea kohti sisintä luottamuksessa olla se, joka on. Valo odottaa.

– Loppuvuoden kaamos muistuttaa minua elämän pimeydestä, joka suppuun taivuttavana voi olla myös suojeleva, rauhoittava ja kiirettä hidastava voima.

Musta ei Soili Taljalle ole mustaa vaan näyttelyn esittelyn mukaisesti tummuudessaan ”metsäkuusen vihreää ja yötaivaan sinistä.” Taljalle ominaiset kevyet vaaleat viivat kuljettajat katsojaa rajaamaan tai avaamaan omaa, ainutlaatuista kokemustaan. Ne muodostavat teoksiin ikään kuin langat, joita seurata itsenään. Katsojan näkemykselle taiteilija antaa aina täyden, vapaan tilan.

– Näkemys voi olla omastani poikkeava mutta jokaisen taiteen äärelle antautuvan kokemus on oikea ja ainutkertainen ja toisaalta hänen oman elämänsä kautta alati muuttuva, Talja sanoo.

Taiteessa ei ole oikeita tai vääriä kokemuksia. Niitä vain on.

Katsoja voi löytää Soili Taljan taiteesta hahmoja, kenties sukupuolettomia ihmisiä, jotka muuntuvat ja muovautuvat hetken mukaan. Aina ne luovat kuitenkin katsojan kautta yhteyden maailmaan, ikiaikaisesti eteenpäin kulkevaan, meitä kaikkia ympäröivään elämään. Taljan kuvat ovat kuin tarinoita, jotka avautuvat hetki, askel, yksittäinen katse kerrallaan.

Ortodoksina Soili Taljan totuus peilautuu Jumalan, tradition totuuteen, jonka eteen saa laskeutua rauhassa sen hetkisen henkilökohtaisen antautumisen kera.

Oman totuuden pohjana ovat taiteilijan elämän juuret, jotka ovat idässä Laatokan rannalla. Taljan mukaan niiden kautta sisimpään on jäänyt kaipuu ja levottomuus lähteä. Pysähtyminen on vaikeaa, kun Henki haluaa pysyä liikkeessä.

Jumalanpalvelukset ovat Soili Taljalle tapa palata kotiin, pysähtyä. Kuvataiteilija kokee palvelusten rukouksen kirkastavan ja puhdistavan sielua. Sama voi Taljan mukaan tapahtua luonnossa, jonka keskellä voi ikään kuin saada toiset silmät, joilla katsoa sitä, mitä näytetään. Samat näyt kulkeutuvat osaksi omaa luovuutta, kuvataiteilijan työtä, prosessia, joka läsnäolon voiman kautta kirkastuu omaksi itsekseen.

Soili Taljan teos Temppelimaalaus
Soili Talja: Temppelimaalaus.

Jumalanpalveluksessa jokainen on Pyhän äärellä, välillä sitä tiedostamatta, välillä syvästi tiedostaen. Palvelus suo rukouksen luoda, antautuminen suo mahdollisuuden luovuuteen niin itsessä kuin sitä kautta syntyvässä työssä.

Kuvataiteilijan työ nousee luottamuksesta, levosta, näkymättömästä maailmasta. Tahto ei ole luovuuden tila. Välillä on pää painettava alas ja kuunneltava, katsottava maailmaa ja tehtäväänsä toisin silmin.

Soili Talja on toiminut vapaana taiteilijana 40 vuotta. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa maalausta ja kuvanveistoa vuosina 1983–88. Pääosin Talja maalaa mutta tekee myös pienimuotoisia veistoksia puusta ja savesta.

Talja asuu Vantaalla. Hän sai tänä vuonna ansioituneelle taiteilijalle myönnettävän Vantaan kaupungin kulttuuripalkinnon.

Soili Taljan teoksia on Nykytaiteen museo Kiasman, Espoon Modernin taiteen museon, Helsingin taidemuseon, Paulon säätiön ja Helsingborgin taidemuseon kokoelmissa. Taljan teoksia on nähty myös mm. Porin, Tuusulan, Joensuun ja Orimattilan taidemuseoissa, Porvoon Taidetehtaan galleriassa ja Finlaysonin Art Arean kesänäyttelyssä. Vuonna 2014 Taljalta valmistui julkinen taideteos Vantaan Länsimäen kouluun.

Joulun Soili Talja kertoo viettävänsä Hurstin joulujuhlassa. Paluu elämän äärelle on herkän karski ja suora. ”Kristus syntyy – kiittäkää” kaikuu yksinkertaisemmankin joulupöydän äärellä.

Soili Taljan taiteesta ehtii nauttia vielä ennen joulua. Joulukuun ryhmän (The December Group) näyttely on avoinna 22.12.2024 saakka osoitteessa Galleria A2, Annankatu 12, Helsinki.

Lisätietoa: www.galleria-a2.fi