Elämää Elian kirkossa kertoo valokuvin Ilomantsin ortodoksisesta kirkosta ja sen seurakuntalaisista. Esillä on valokuvaaja Petter Martiskaisen seurakunnan lähihistoriaa tallentaneita kuvia 1970-luvulta lähtien. Mukana on myös varhaisempia, arkistoista kerättyjä valokuvia.
Ilomantsin pyhän profeetta Elian kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1892. Martiskainen valmisteli näyttelyä kirkon 130-vuotisjuhliin, joita oli tarkoitus viettää vuonna 2022. Koronapandemia kuitenkin lykkäsi näyttelyn järjestämistä. Näyttelyn kokoaminen kääntyi lopulta mittavaksi tutkimustyöksi, jonka aikana Martiskainen kävi läpi yli 3000 otosta.
Martiskaisen kuvat kertovat ilomantsilaisesta ortodoksisuudesta, ja samalla elävästä ortodoksisesta kulttuuriperinnöstä: kuvien myötä kuljemme ristisaatoissa, laulamme pääsiäisyön jumalanpalveluksissa ja vietämme häitä ja hautajaisia yhdessä papiston ja seurakuntalaisten kanssa.
Valokuvaaja Petter Martiskainen (s.1955) on toiminut muun muassa tutkimusvalokuvaajana Valamon konservointilaitoksessa vuosina 1985–2019.
Lintulan alttari-ikonin ja ikonostaasin syntyvaiheet kuvina
Näyttelyssä Nuori mestari – Vesa Takalan kuvia Petros Sasakista palaamme 1970-luvun Kuopioon. Japanilaissyntyinen ikonimaalari Petros Sasaki (1939–1999) valmisti tuolloin Suokadulla sijainneessa yksiössään Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarikirkon ikoneita: alttarin seinälle ripustetun, liki kolme metriä korkean Jumalasynnyttäjä Ennusmerkki-ikonin ja ikonostaasin pyhäinkuvat.
Työvaiheet tallentuivat Sasakin ystävän, valokuvaaja Vesa Takalan filmille. Kuvien myötä pääsemme seuraamaan ikonien valmistumista vaihe vaiheelta aina puupohjan pohjustuksesta viimeisiin siveltimenvetoihin saakka. Sama näyttely oli viime kesänä nähtävillä Lintulan luostarissa.
Petroksen tie Japanista Suomeen kulki Kreikan kautta, jossa hän opiskeli teologiaa ja bysanttilaista ikonimaalausta. Siellä hän ystävystyi suomalaisen opiskelijan, Johannes Seppälän, kanssa. Molempien opinnot katkesivat sotilasvallankaappaukseen 1967, jonka seurauksena Sasaki ja Seppälä matkasivat junalla Suomeen. Suomessa Sasaki tutustui arkkipiispa Paavaliin ja kotiutui pian Kuopioon, jossa vietti lopun ikänsä. Petros Sasakin merkittävä, vuosikymmeniä jatkunut ura ikonimaalarina ja ikonimaalauksen opettajana on keskeinen luku suomalaisen ikonimaalauksen historiaa.
Vesa Takala (s. 1948) on ortodoksinen rovasti ja valokuvaaja.
Näyttelyt ovat avoinna 18.8.2024 saakka.
Pääkuva ylhäällä: Petter Martiskainen
Ortodoksinen kirkkomuseo RIISA
Karjalankatu 1, Kuopio
Museo on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 12–16 (suljettu 29.3. ja 9.5.)
Lisätietoa museosta: riisa.fi
Juttua on muokattu 10.1.2024 klo 15:18 lisäämällä tieto siitä, kuinka pitkään näyttelyt ovat avoinna.