Vanhasta nenäliinasta tehty teos Kaikkein murheellisten ilo -ikonin mukaan
Kulttuuri

Kaikkien murheellisten ilo -teos syntyi vanhasta nenäliinasta

Kuvataitelija Anne Siirtolan Koivun Pyhä ja Kaikkien murheellisten ilo -näyttely on avoinna Taidekeskus Ahjossa 11. helmikuuta saakka. Monet hänen teostensa materiaaleista ovat teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Anne Siirtola, Juha Mäki-Jussila, Riikka Hurri
Vanhasta nenäliinasta tehty teos Kaikkein murheellisten ilo -ikonin mukaan

Joensuulaisen Taidekeskus Ahjon Hehku-tilassa esillä oleva näyttely tuo esiin taiteilijan läheisen suhteen yhteyden luontoon.

– Luontoyhteys on ollut töissäni aina läsnä. Koivun Pyhä ja Kaikkien murheellisten ilo -näyttelyteokseni muistuttavat lapsuudessa koetusta luontoon sulautumisen tunteesta, kun unohduin lähimetsän sammalmättäiden ja sananjalkojen pienoismaailmaan. Siihen kuului myös koko metsänväki. Lapselle luonto on luonnollista, haltioitumisen, tutkimisen ja lohdunkin paikka. Tekemäni pienoismaisemat, sammalmättäät, mustatorvisienet (La trompette de la mort, Kuoleman trumpetti), mustikka-elämänpuu ja muut ovat vertauskuvia elämänpituisesta etsinnästä, kaipuusta ja matkanteosta, kuvataiteilija Anne Siirtola sanoo.

La trompette de la morte eli Kuoleman trumpetti -taideteos
La trompette de la morte eli Kuoleman trumpetti.

Myös yhteys Jumalaan kuvastuu teosten tematiikassa. Ne kertovat Siirtolan sanoin matkastamme takaisin lapsuuteen ja aistien rajat ylittävään kokemuksellisuuteen, yhteyteen Jumalan ja luomakunnan kanssa.

Yhden teoksen innoittajaksi on valikoitunut rakastettu Jumalanäidin Kaikkien murheellisten ilo -ikoni. Teoksen pääraaka-aineena on napeilla ja kirjonnalla koristettu vanha nenäliina.

– Minusta Kaikkien murheellisten ilo -ikoni on ihana, koska se henkii iloa ja lohdutusta. Sitähän me ihmiset tarvitsemme, koska monet meistä ovat rikki, ja maailmassa on aina murhetta ja surua, Siirtola perustelee.

Taidetta kierrätysmateriaaleista

Anne Siirtola yhdistää muissakin teoksissaan tekstiiliä, lankaa, luonnonmateriaaleja ja löytöesineitä.

– Käyttämäni materiaalit ovat kierrätettyjä, kuten vanhat vaatteet ja tekstiilit, joista osa liittyy omaan henkilöhistoriaani. Monet materiaaleista on teiltä löydettyjä ja metsästä poimittuja. Inspiroidun muutoksen, ajan kulumisen ja hajoamisen jäljistä – prosesseista, jotka tapahtuvat niin ihmismielessä ja kehossa kuin materiassa ja ympäröivässä luonnossa.

Siirtolalle kierrätetyn materiaalin käyttö on keskeistä, mikä on sopusoinnussa ortodoksisen ympäristöajattelun kanssa.

– Uskon omien tekojen ja valintojen merkitykseen eläessämme ekologisen ja humanitaarisen kriisin keskellä, Siirtola sanoo.

Kaikkien murheellisten ilo -ikonin mukaan tehty kuvataideteoa
Kaikkien murheellisten ilo -teoksen pääasiallisena raaka-aineena on vanha nenäliina. Kuva: Anne Siirtola

Merkintöjä/Rukousnauha -teos puolestaan sai alkunsa edesmenneen biologisen äidin paikatuista ja reikäisistä sukista.

– Halusin jatkaa aloitettua kudelmaa ja kokea olevani osa esiäitieni ketjua, kuljettaa lankaa käsieni läpi kuin sanatonta rukouspalvelusta. Teoksen ”helmet” ovat päiväkirjamaisia merkintöjä, joissa näkyy muun muassa kuluva vuodenkierto.

Anne Siirtola yhdistää töissään viittauksia eri aikakausien, kulttuurien ja uskontojen pyhän kokemuksiin ja kuvastoon. Tällaisia ovat esimerkiksi vanhat uhrilehdot, arkaaiset veistokset ja ikonit.

– Keskeisenä pohdintana teoksissani nousee esiin ihmisluonto ja sen ilmentyminen maailmassa. Ihmisen valta ja vastuu omasta toiminnastaan suhteessa toisiinsa, muihin eliöihin ja luomakuntaan.

Osa nykyisen näyttelyn teoksista on nähtävillä laajemmassa näyttelyssä Helsingissä galleria Huudossa 20.5.–16.6.2024.

Anne Siirtola (s. 1967 Kitee, asuu Karkkilassa) valmistui Kuvataideakatemiasta 1992. Siirtolan teoksia on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Hänen teoksiaan on muun muassa Nykytaiteen museo Kiasman, HAM Helsingin taidemuseon, Valtion taidemuseon (nyk. Kansallisgalleria) ja Kajaanin taidemuseon kokoelmissa.

Koivyn pyhä -kuvataideteos
Koivun pyhä -teos. Kuva: Anne Siirtola
Rukousnauha-taideteos
Merkintöjä/Rukousnauha -teos sai alkunsa edesmenneen biologisen äidin paikatuista ja reikäisistä sukista. Kuva: Riikka Hurri

Taidekeskus Ahjo
Osoite: Kirkkokatu 23, 1.krs, 80100 Joensuu
Avoinna:
ti, to-su: 10.00–16.00
ke: 10.00–19.00
ma suljettu

Lisätietoja näyttelystä ja taiteilijasta:
Anne Siirtola
puh. 050 533 7367
annesiirtola@gmail.com
https://www.instagram.com/annekaarina_siirtola/ www.annesiirtola.net

Jutun otsikkoa muokattu 12.2.2024 klo 08:42 poistamalla toteamus "Vielä ehdit näyttelyyn"

Kuvataiteilija Anne Siirtola puun edustalla
Kuvataiteilija Anne Siirtola. Kuva: Juha Mäki-Jussila