Kulttuuri

Isä Vesa Takalan valokuvanäyttely kertoo Petros Sasakin elämästä ja Lintulan luostarin alttari-ikonin maalaamisesta

Ortodoksisen kulttuurin säätiö ja valokuvaaja, rovasti Vesa Takala järjestävät yhdessä Nuori mestari -valokuvanäyttelyn. Näyttely esittelee japanilaissyntyisen ikonimaalari Petros Sasakin Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin alttari-ikonin ja ikonostaasin ikoneiden maalaamista 1970-luvun alkupuolella.
| Teksti: Ortodoksinen kulttuurikeskus | Kuva: Vesa Takala
Petros Sasaki maalaa Jumalanäidin ikonia

Petros Sasaki (1939–1999) oli japanilaissyntyinen ikonimaalari. Sasaki opiskeli Kreikassa teologiaa ja bysanttilaista ikonimaalausta. Ateenassa asuessaan ja opiskellessaan hän tutustui suomalaiseen pariskuntaan, Hilkka ja Johannes Seppälään, ja kun huhtikuussa vuonna 1967 äärioikeistolainen sotilashallitus kaappasi Kreikassa hallinnon käsiinsä, Seppälät ja Sasaki muuttivat Suomeen.

Kuopiosta uuden loppuelämän kotinsa löytänyt Petros Sasaki tutustui läheisesti arkkipiispa Paavaliin. Arkkipiispa Paavali, joka halusi luoda sotien jälkeen vahvan perustan suomalaiselle ortodoksisuudelle, oli vahva tuki Sasakin ryhtyessä maalausurakkaansa. Petros Sasaki maalasi Lintulan Jumalansynnyttäjän ennusmerkki -alttari-ikonin sekä ikonostaasin ikonit omassa Kuopion Suokadun yksiössään. Apunaan Sasakilla oli muun muassa Marja Räsänen, josta tuli myöhemmin hänen puolisonsa.

Ikonimaalari Petros Sasaki lähikuvassa
Petros Sasaki loi Suomessa merkittävän uran ikonimaalarina ja ikonimaalauksen opettajana. Hänet on haudattu Lintulan luostarin hautausmaalle.

Työläs ja monivaiheinen maalausurakka kesti syksystä 1972 kevääseen 1973. Maalaus on toteutettu temperatekniikalla suurille, kultapohjaisille puupaneeleille. Ikonostaasin ikoneista jokainen on yhden puupaneelin kokoinen, mutta suuri Jumalanäidin ennusmerkki -ikoni vaati kolme isoa paneelia. Tätä projektia pääsi lähietäisyydeltä seuraamaan myös silloinen Kainuun Sanomissa työskennellyt valokuvaaja Vesa Takala – nykyään rovastin arvon saanut ortodoksinen pappi. Sasaki ja Takala ystävystyivät projektin aikana.

Petros Sasaki loi Suomessa merkittävän, vuosikymmeniä jatkuneen uran ikonimaalarina ja ikonimaalauksen opettajana, mikä on keskeinen luku suomalaisen ikonimaalauksen historiassa. Sasaki on haudattu Lintulan luostarin hautausmaalle.

Näyttelyn järjestää Ortodoksisen kulttuurin säätiö yhdessä valokuvaaja, isä Vesa Takalan kanssa. Näyttely on avoinna Ortodoksien kulttuurikeskuksen tiloissa alakerrassa 7.1.–30.6.2025. 

Ortodoksinen kulttuurikeskus sijaitsee osoitteessa Kauppakatu 44, 80100 Joensuu. Kulttuurikeskus ja näyttelyt ovat auki arkisin klo 7.30–14.30 ja muina aikoina ryhmille tilauksesta. Pääsy näyttelyihin on ilmainen, mutta esittelystä ryhmille peritään erillinen, ryhmän koon mukaan määräytyvä maksu. Näyttely on aiemmin ollut esillä Lintulan luostarin 50-vuotisjuhlassa kesällä 2023 ja sen jälkeen kirkkomuseo RIISAssa 20.1.–1.9.2024.

Ortodoksinen kulttuurikeskus sijaitsee Joensuun pohjoispuolella, ja keskuksessa on esillä pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, minkä lisäksi se tarjoaa vuokrattavia kokous- ja juhlatiloja. Lisäksi keskuksessa sijitsee ravintola Usva. Kulttuurikeskus on osa laajempaa ortodoksista kulttuurikorttelia, johon sisältyvät Ortodoksinen seminaari ja Johannes Teologin kirkko.

Lisätietoja: