Kulttuuri

Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttely esittelee keräilijöiden kiehtovia valintoja

Taidemuseo Eemilin kesänäyttely Ikoneja yksityiskokoelmista esittelee puulle maalattuja, valkoemali- ja metalli-ikoneja. Näyttelykokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit.
| Teksti: Hannu Heikkilä
Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelyn ikoni Korsunin Jumalanäiti

Taidemuseo Eemilin kesänäyttely Ikoneja yksityiskokoelmista (13.5.–25.9.2022) esittelee puulle maalattuja, valkoemali- ja metalli-ikoneja suomalaisista yksityiskokoelmista. Yksityiskokoelmat ovat syntyneet keräilijöidensä kiinnostuksesta ja innostuksesta. Niinpä Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelykin esittelee keräilijöiden kiehtovia valintoja ikonitaiteen valtavasta perinteestä.

Ikonitaide ei ole pysynyt samana vuosisadasta toiseen, vaan eri aikakaudet näkyvät myös ikoneissa. Näyttelyn teokset ajoittuvat 1500-luvulta Venäjän vallankumoukseen ja edustavat mainituille vuosisadoille tyypillisiä tyylisuuntauksia. Aiheiden puolesta näyttelyyn on valittu Kristuksen, Jumalanäidin, pyhien ihmisten ja kirkkovuoden juhlien ikoneja. Määrällisesti eniten on Jumalanäidin ikoneja, koska ihmiset ovat kautta aikojen kääntyneet rukouksilla juuri Neitsyt Marian puoleen ja kokeneet saaneensa apua hänen esirukousten kautta.

Määrällisesti eniten on Jumalanäidin ikoneja, koska ihmiset ovat kautta aikojen kääntyneet rukouksilla juuri Neitsyt Marian puoleen ja kokeneet saaneensa apua hänen esirukousten kautta.

Näyttelyn pääpaino on 1700- ja 1800-lukujen ikoneissa. 1800-luvulla maalattiin määrällisesti eniten ikoneja, koska tuolloin Venäjällä vapautettiin maaorjat. Suuret joukot ihmisiä lähtivät kulkemaan ympäri Venäjää, joten ikonien tarve kasvoi suureksi. Suosituiksi tulivat ikonit, joista rukoilija koki saavansa voimaa ja lohdutusta. Esimerkkeinä näistä ikoniaiheista ovat näyttelyn ikonit Lohduta minua surussani, Eksyneiden opastaja ja Kaikkien murheellisten ilo.

Suurin osa Taidemuseo Eemilin Ikoneja yksityiskokoelmista -näyttelyn pyhäinkuvista on ensi kertaa yleisön nähtävillä. Näyttelykokonaisuutta täydentävät metropoliitta Arsenin ja Jyrki Poudan maalaamat ikonit, joita on esillä Taidemuseo Eemilin alakerran Studiossa.

Taidemuseo Eemil on avoinna to–pe klo 11–16, la–su klo 11–15. Kesäkaudella Taidemuseo Eemil on avoinna: ke–su klo 11–18 (8.–30.6.2022) ja ti–su klo 11–18 (1.7.–31.7.2022). Osoite: Taidemuseo Eemil, Suistamontie 3, 73100 Lapinlahti

 

Pääkuva: Korsunin Jumalanäiti, 1800-luku. Yksityiskokoelma

Juttua muokattu 30.5.2022 klo 13:59 lisäämällä osoite.