Imatralla ortodoksisen seurakunnan lastenkerholaiset askartelivat ihka oman Valamon luostarin pääkirkkoineen, munkkeineen ja kesälampaineen. Lastenkerholaisia on kaikkiaan 11, ja he ovat iältään 4-7-vuotiaita. Ajatus sai alkunsa, kun kerhossa pohdittiin seuraavan isomman projektin aihetta. Ennen Valamon luostaria isompi teema oli ollut luomiskertomus, jonka aihepiirin inspiroimat kuvat saivat tuolloin koristaa Imatran seurakuntasalin kerhohuoneen ikkunoita.
– Jo tammikuussa mietimme, mikä voisi olla tämän kevään suuri aihekokonaisuus. Pienempinä aiheinamme ovat olleet muun muassa oma kirkko, pappi, ikoni ja risti. Nyt päätimme laajentaa kuvakulmaa luostariin. Teimme ensin veljestön, ja siitä aihe lähti kehittymään, kertoo ohjaaja Sanna Montonen.
Montosen mukaan ortodoksinen luostari on aiheena pienille lapsille melko haasteellinen ymmärtää. Näin ollen ohjaajat päättivät lähestyä kevään aihetta yleiseltä näkökannalta: mikä on luostari? Mitä luostarialueeseen kuuluu? Mikä ihme on munkki? Voiko luostarissa olla eläimiä? Entä puita ja pensaita?
– Halusimme opettaa lapsille tämän projektin kautta, että ortodoksisuus on enemmänkin kuin vain oma kirkko, oma pappi ja oma lastenkerho. Projektimme myötä näytimme lapsille, että Suomessa on paikka, jossa keskitytään jatkuvaan rukoukseen ja ortodoksisuuteen kokonaisvaltaisesti. Halusimme myös tehdä kuvaelmasta sellaisen, että lasten käydessä Valamossa he ehkä tunnistavat sieltä jonkin oman rakennuksen, laivan tai laiturin. Mietimme, että teemmekö Valamon vai Lintulan luostarin, mutta aihe muodostui Valamoksi, kun hahmot alkoivat valmistua.
Lapset aloittivat luostarin rakentamisen helmikuussa, ja projekti valmistui toukokuun alussa, jolloin myös lastenkerho päättyi kevään osalta.
– Lapset kävivät esittelemässä luomuksiaan vanhemmilleen aina, kun vanhemmat kävivät hakemassa heitä kerhosta tai oli jokin lapsiperheiden tapahtuma. Teimme luostaria seurakuntasalin sivustalle, joten kaikki saivat seurata projektin valmistumista. Lapset saivat itse sijoittaa omat hahmonsa ja rakennuksensa luostarialueelle, Montonen kertoo.
Luostari jää kesäksi Imatran seurakuntasalille, koska ensi syksynä on tarkoitus aloittaa lastenkerho kertaamalla, mitä luostarialueelta oikein löytyikään.
Koska luostari on varsin laaja aihe, työtä jatketaan syksyllä.
– Munkit jäävät vielä syksyllä alkavaan projektiin, jolloin tutustumme hahmoihin tarkemmin sekä siihen, että mitä kuuluu Valamon veljestön päivään. Eli loimme alkuun yleiskuvan luostarista, ja syksyllä jatkamme kohti pienempiä yksityiskohtia ja havainnoimme enemmän luostarin veljestön arkea.
– Lähetimme kuvia projektista Valamon luostarin myyntipalveluun ja kerroimme hieman projektista. Saimme Valamosta viestin, jossa he kiittivät paljon lähettämästämme viestistä ja kuvista. Palautteessa puhuttiin myös siitä, että olemme tehneet suuren työn ja toteuttaneet sen taitavasti.
Pääkuva ylhäällä: Imatralla ortodoksinen lastenkerho toteutti Valamon luostari -projektinsa noudattaen kestävän kehityksen periaatetta.