Mies_pitelee_polkupyörää pään päällä
Arki & ihmiset

Tee perässä! Kirkon oma joukkue polki yli 10 000 kilometriä ja pienensi hiilidioksidipäästöjä 1 792 kiloa

Kirkon työntekijöiden Pyörällä praasniekoille -joukkue osallistuu kuudetta kertaa Kilometrikisaan, jossa säästetään luontoa ja rahaa. Kapteeni Tuomas Lempinen Uspenskin katedraalista tähyää jo nousua seuraavalle sarjatasolle.
| Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Luukas Lempinen

Jokainen meistä tekee vuosittain keskimäärin tuhat päätöstä siitä, miten siirrymme paikasta A paikkaan B. Usein kulkupeliksi valitaan auto tai julkinen kulkuneuvo, vaikka perille pääsisi mainiosti myös polkupyörällä.

Pyöräilyn suosio on kuitenkin kasvussa – eikä ihme. Pyörä on edullinen, ympäristöystävällinen ja kaupunkioloissa usein autoakin nopeampi kulkuneuvo, jonka voi pysäköidä maksutta lähes mihin tahansa. Pyöräily on lisäksi helppo ja mukava liikuntamuoto, jonka voi istuttaa arkeensa joko hyötyliikuntana tai puhtaasti kuntoilumielessä.

Pyöräilyn puolesta puhuvat työkseen mm. Pyöräilykuntien verkosto ry. ja Suomi Pyöräilee -kampanja. Niiden yhteistyössä vuodesta 2014 saakka järjestämä Kilometrikisa käynnistyy jälleen vappuna. Piensarjassa on mukana myös Suomen ortodoksisen kirkon työntekijöiden yhteinen joukkue, Pyörällä praasniekoille.

”Tässä ehtii vielä hyvin valmistautua henkisesti ja huollattaa pyöränsä ennen kisan alkua. Toivon että saamme tänä vuonna kokoon yli 25-henkisen joukkueen ja pääsemme kisaamaan suursarjassa”, kertoo joukkueen kapteeni, Uspenskin katedraalin vahtimestari Tuomas Lempinen.

Uspenskin_vahtimestari_taituroi_Pyörällään
Kypärä on tarpeen myös muulloin kuin taituroidessa. Kuva: Luukas Lempinen
Toive ei ole aivan tuulesta temmattu, sillä kirkon joukkueen viime vuodet ovat olleet nousujohteisia. Vuonna 2020 joukkue onnistui tuplaamaan poljetut kilometrit edelliseen vuoteen verrattuna: kokoon saatiin 10 244 kilometriä. Autoiluun verrattuna polttoainetta säästyi kisan laskurin mukaan 717 litraa ja hiilidioksidipäästöjä 1 792 kiloa.

Lempinen on innokas työmatkapyöräilijä, mutta joukkueen kapteeni hänestä tuli vahingossa.

”Kirkon joukkueen perusti vuonna 2016 silloinen kirkkomusiikin opiskelija Tuuli Lukkala. Luin asiasta kirkon sivuilta ja innostuin heti. Kisan lähestymisestä tuli nopeasti yksi odotettu kevään merkki, ja kun Tuuli sitten yhtenä vuonna jättäytyi pois kapteenin paikalta, kävin itse kisasivuilla ilmoittamassa meidät mukaan. En ymmärtänyt, että tulin samalla ottaneeksi kapteenin paikan. Näin on nyt menty monta vuotta ja nykyisin innokkaimmat osaavat jo hyvissä ajoin keväällä kysellä, onko joukkue taas mukana.”

Pyörällä praasniekoille -joukkueeseen kuuluu kirkon työntekijöitä maan joka laidalta. Mukana on useamman eri ammattiryhmän edustajia ja hyvin erilaisia pyöräilijöitä.

”Viime vuosina meillä on ollut mukana jopa puolen tusinaa superaktiivista yli tuhannen kilometrin polkijaa. Eniten kilometrejä on kertynyt eräälle nykyisin Helsingin seurakunnan palveluksessa olevalle vahtimestarikollegalle ja toisena tulee yhden pohjoisemman seurakunnan sihteeri. Terveisiä vaan molemmille!”

Tuomas itse pyöräilee kesät talvet - vuodessa kilometrejä kertyy noin 2 500, josta reilusti yli puolet kesäaikaan.

”Työskentelen Uspenskin lisäksi myös hautausmaalla sijaitsevassa Profeetta Elian kirkossa ja työmatkoista kertyy viikossa helposti yli 50 kilometriä. Kilometrikisan tilille kirjataan kuitenkin työmatkojen lisäksi kaikki pyöräillyt kilometrit – joukkueeseen kannattaa siis tulla mukaan, vaikka joutuisi työssä käyttämään enimmäkseen autoa.”

Joukkueen tilille voi kirjata myös sähköpyörällä ajetut kilometrit, mutta ne tilastoidaan erikseen.

Uspenskin_vahtimestari_taituri_pyörällään
Tuomas Lempisestä tuli joukkueen kapteeni "ihan vahingossa". Kuva: Luukas Lempinen

Koukussa kilometreihin

Ympäristöystävällisen pyöräilyn suosiminen on yksi tapa soveltaa kirkon ihanteita käytäntöön.

”Itse seuraan mielelläni joukkueen tilastoista, kuinka monta bensalitraa jää kesän mittaan tankkaamatta. Siinä tuntee tekevänsä jotain konkreettista hyvää”, kertoo Tuomas.

Pyöräily tarjoaa myös mukavan tuntuman luomakuntaan, vuodenaikoihin ja vaihteleviin säätiloihin. Etäisyys maisemaan häviää ja korvaantuu yhteenkuuluvuuden tunteella. Kevätaamun auringossa monikin on varmasti kohottanut ajatuksissaan spontaanin kiitosrukouksen kaiken hyvän Luojalle.

Kaupan päälle saa hyvän mielen siitä, että on saanut itsensä liikkeelle.

Positiivinen kierre imaisee

Kilometrikisa sisältää myös harkitun psykologisen ansan: poljettujen kilometrimäärien seuraamisesta voi nimittäin lähteä liikkeelle yllättävän positiivinen kierre.

”Moni askelmittarin hankkinut kertoo kävelevänsä enemmän kuin ennen. Ihmisessä herää helposti jonkinlainen keräilyvietti tai kilpailuhenki: mitattua hyvää haluaa kerryttää aina vähän lisää. Kuulostaa hassulta, mutta ainakin minulle on käynyt pyöräilyn kanssa samoin. Oman kilometrimittarin lukemaa tulee seurattua hyvin tarkasti. Nollaan sen viikottain ja yritän saada joka viikko kokoon vähintään yhden kilometrin edellistä viikkoa enemmän. Joskus onnistuu, joskus ei.”

Omat kilometrit voi mitata joko pyörään kiinnitettävällä kilometrimittarilla, aktiivisuusrannekkeella tai vaikka kännykän reittisovelluksella. Jos kulkee toistuvasti samaa reittiä, matkan voi mitata vaikka auton kilometrimittarilla. Toimivan pyörään kiinnitettävän mittarin saa muutamalla kympillä.

Pyörällä praasniekoille -joukkue on tarkoitettu vain kirkon työntekijöille, mutta mikään ei estä kokoamasta joukkuetta vaikka omasta naapurustosta mukaan kisaan.

”Joukkueen kapteenina haluan kannustaa kaikkia kirkon keskushallinnossa, seurakunnissa ja järjestöissä työskenteleviä tulemaan mukaan yhteiseen joukkueeseen. Vaikka kyseessä on kilpailu, niin me emme kilpaile toisiamme, vaan itseämme vastaan. Jokainen poljettu kilometri on plussaa sekä joukkueelle että meille itsellemme.”

Kilometrikisa 2021 käynnistyy 1.5. ja kilpailuaika päättyy 22.9.2021. Oman joukkueen voi rekisteröidä mukaan osoitteessa https://www.kilometrikisa.fi.  Kirkon työntekijöiden Pyörällä praasniekoille -joukkueen osallistumiskoodin saa kapteeni Tuomas Lempiseltä: tuomas.lempinen@ort.fi.