Laupiaan Samarialaisen näyttämällä mallilla tehdään monenlaista työtä Syyriassa. Ikoni kun kulkee ihmisten keskellä diakoniatyötä tekevien tunnuksena.
Lokakuun lopussa juhlittiin 50 ammatillisen koulutuksen käyneen nuoren naisen valmistujaisia. Koulutus ja uusi ammatti ovat osa Filantropian Syyrian hanketta, jossa on toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Hankkeen paikallisesta toteutuksesta vastaa Antiokian patriarkaatti.
Laupiaan Samarialaisen malli on mukana myös Filantropian joulupaastokeräyksessä, jonka tuotto käytetään maan sisäisessä pakolaisuudessa elävien naisten uusiin alkuihin. Sotaan liittyvä seksuaalinen ja muu väkivalta on yleisiä. Valitettavasti väkivalta ei pääty myöskään taistelujen laannuttua, koska sodan rikkomat miehet tuovat murheet mukanaan koteihin. Yleinen käsitys väkivallan uhrin häpeästä estää hakemasta apua. Hankkeeseen mukaan päässeet naiset ovat oppineet näkemään itsensä selviytyjinä.
Hanke kokoaakin pienten lasten äitejä saamaan vertaistukea Damaskoksessa. Psykososiaalisen tuen lisäksi pääsy lääkäriin ja yleensäkin avun saaminen ovat maassa harvinaisia ihmeitä. Lisäksi hankkeen ammatillinen koulutus ja uuden työvälineet luovat mahdollisuuden parantaa perheen toimeentuloa yli 10 vuotta sotaa käyneessä maassa.
Projektivuosien aikana on koulutettu kampaajia, ompelijoita, kauneudenhoitajia ja erilaisia käsityöläisiä. Kurssien päätyttyä naiset saavat hankkeesta työvälineitä oman yrityksensä tarpeisiin. Yhteistä kaikille näille ammateille on se, että niitä voi tehdä kotona. Kaikilla hankkeen naisilla kun on pieniä lapsia ja usein he ovat vastuussa myös muiden perheenjäsentensä toimeentulosta. Lisäksi kaikissa yhteisöissä ei katsota hyvällä kodin ulkopuolella työskentelemistä. Kuluvana vuonna ammatillinen koulutus on keskittynyt perinteisten ammattien lisäksi korujen ja muiden käsitöiden tekemiseen. lisäksi korujen ja muiden käsitöiden tekemiseen. Lokakuussa juhlittiin valmistujaisia ja avattiin käsityönäyttely eri kurssien töistä.
Filantropian hankkeen yhtenä huolena on villinä laukkaava inflaatio, joka tekee elämästä Syyriassa arvaamattoman kallista. Rahan arvo hapertuu ja ihmiset kantavat muovikasseissa setelinippuja saadakseen ostettua kaupasta edes jotakin. Hanketyöntekijät joutuvatkin jatkuvasti miettimään miten vuosia aikaisemmin budjetoitu raha riittäisi sovittuihin kursseihin tai vaikkapa sairaalassa tehtäviin leikkauksiin. Esimerkiksi lokakuussa tehtiin kiireellisenä yksi kohdunpoisto ja korjattiin viittä virtsarakon repeämää. Myös polttoaineen kallistuminen vaikuttaa kaikkeen.
Yhtenä ratkaisuna on siirtää hanke jatkossa lähemmäksi Damaskoksen ympäristöstä kursseille tulevia naisia. Näin saadaan kuljetuksiin ja polttoaineisiin varattu rahasumma riittämään paremmin. Sen vuoksi Damaskoksen vanhassa kaupungissa olevassa koulutuskeskuksessa vietettiin nyt samalla läksiäisiä. Kirkon omistama vanha koulu varataan jatkossa muihin tarkoituksiin.
Filantropian kumppanijärjestön johtaja arkkimandriitta Meletius ja varajohtaja Sara Savva vierailevat Suomessa marraskuun lopussa. Tarinoita syyrialaisesta todellisuudesta voi kuulla perjantaina 24.11. Rovaniemellä, jossa vietetään syyrialaista iltaa ehtoopalveluksessa klo 17 ja iltapalan ympärillä Petsamo-salissa (Ounasvaarantie 16).
Lauantaina 25.11. vieraat osallistuvat Helsingissä Uspenskin katedraalissa vigiliaan klo 17 ja sen jälkeen kryptassa on tarjolla kaikille iltateetä syyrialaisella teemalla. Sunnuntaina 26.11. on Helsingissä kotikirkossa arabiankielinen liturgia klo 10 (Liisankatu 29A, 4.krs).
Nelivuotinen hanke saa Suomen ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoitusta ja päättyy vuoden 2024 lopussa.
Joulupaastokeräyksellä tuetaan naisten koulutusta ja terveyden parantamista Syyriassa. Keräysaika on 15.11.–31.12.2023. Voit osallistua keräykseen tekemällä lahjoituksen MobilePaylla 33867, Filantropian lahjoitussivulla tai keräystilille FI53 5480 0520 0233 08, viite 13453.
Keräyslupa RA/2022/1620 kehitysyhteistyöhankkeisiin on voimassa toistaiseksi.
Kuvituskuva ylhäällä: tuntemattoman tekijän ikoni 1800-luvulta.