
Caro-Viljami Kauhanen opiskelee kirkkomusiikkia tähtäimessään pätevyys kanttorin työhön. Lahjakas muusikko ponnistaa opinnoissaan AMK-pohjalta.
– Olen toisen vuoden kirkkomusiikin opiskelija, ja kanttoriksi olisi tarkoitus valmistua. Aikaisemmin olen opiskellut muusikon perustutkinnon Kuopion konservatoriolla klassisesta musiikista, sello instrumenttina. Sen jälkeen olen opiskellut Centriassa musiikkipedagogiksi, opinnäytetyö tosin vielä puuttuu.
Kauhasen tyypillinen opiskeluviikko pitää sisällään käytännön jumalanpalveluselämää ja musiikin opintoja, mutta myös teologisia aineita.
– Opiskeluviikko alkaa usein kirkossa aamupalveluksella. Aamupalveluksessa laulan useimmiten kuorossa, ja siinä tulee harjoiteltua stikiira-, tropari- ja kanonisävelmiä. Välillä on kanttorivuoro, eli olen johtamassa kuoroa aamu- ja ehtoopalveluksissa sekä liturgioissa. Muuten opinnoissa on kuoronjohtoa, liturgista laulua, jonkin verran teologiaa kuten dogmatiikkaa ja patristiikkaa. Nyt toisena vuotena on ollut kreikan opintoja. Viikkoon kuuluu myös henkilökohtaiset laulu- ja pianotunnit konservatoriolla sekä musiikin teoriaa.
Joensuun ortodoksisen teologian opiskelijoiden yhteisö saa Kauhaselta runsaasti kehuja, ja se onkin ilmeisesti yksi opintojen parhaista puolista.
– Aamupalvelusten jälkeen yhteisellä aamupalalla seminaarilla näkee opiskelijakavereita ja on kiva aloittaa päivä. Meillä on todella hyvä yhteishenki ja lämpimät välit opiskelijoiden kesken. Vapaa-ajallakin nähdään ja hengaillaan, käydään vaikka kuppilassa iltaa istumassa. Välillä on opiskelijoiden yhteisiä tapahtumia, lukukausi esimerkiksi aloitetaan grillaamalla seminaarin pihalla ja paastoon laskeudutaan yhteisessä tapahtumassa.
Kaupunki saa kehuja myös siitä, että seminaarilla asuessa välimatkat ovat lyhyitä ja arki siten sujuvaa. Toisaalta monien muiden suomalaiskaupunkien tavoin Joensuussakin rakennuskanta on melko modernia, joten kävelyistä nauttiva opiskelija joutuu hieman valikoimaan reittejään löytääkseen kiinnostavia näkymiä.
– Joensuu on tosi mukava kaupunki, ja kun kaikki on kävelymatkan päässä, ei tarvitse välttämättä edes pyörää. Aamupalvelukseen on helppo mennä, kun kirkko on ihan seminaarin vieressä ja yliopistolle on noin kilometri. Kaupatkin ovat tuossa puolen kilometrin säteellä, niin matkoihin ei mene aikaa.
– Vähän harmi, että täältä vanha rakennuskanta on suurimmaksi osaksi hävinnyt, mutta on säilynyt muutamia helmiäkin, joita on kävelyllä kiva katsoa. Taitokorttelissa on vanhoja rakennuksia ja pieni kahvila, jos kaipaa vanhaa tunnelmaa. Pielisjoen rantaa on kiva kävellä kesäisin.
Musiikin ammattilaisena Kauhasella itsellään oli vankka pohja opintoihin hakeutuessa, mutta hän on kannustava vähäisemmälläkin aikaisemmalla musiikkitaustalla hakevia kohtaan. Huolellisen valmistautumisen tärkeyttä hän kuitenkin korostaa.
– Osa on tullut ilman erityistä musiikkikoulutuspohjaa, he ovat olleet aktiivisia kirkossa laulajia, mutta ei ole ollut musiikin teoriapohjaa. Pääsykokeissa testataan kyllä musiikin teorian osaamista, mutta tarvittavat perusteet ottaa haltuun kuukaudessa. Esimerkiksi kirjastosta voi lainata musiikin teorian oppikirjan ja netissäkin on nykyään hyvin musiikin teoriaa.
– Isoin painoarvo on luultavasti sillä, miten lauluosuus menee.
Iida Ålander käy ensimmäistä opiskeluvuottaan uskonnonopettajaksi suuntautuvalla linjalla. Opinnot voisi hänen mukaansa jakaa kolmeen osioon.
– Opinnot koostuvat teologisten aineiden opinnoista, aineenopettajan pedagogisista opinnoista sekä toisen opetettavan aineen opinnoista.
Ålander näkee Joensuun viihtyisänä ja sopivan kokoisena opiskelijakaupunkina.
– Joensuu on miellyttävä kaupunki opiskella, ei liian pieni eikä liian iso. Löytyy palveluita ja tapahtumia opiskelijoille. Itse viihdyn täällä.
Teologian opiskeluun liittyy tiiviisti niin sanottujen klassisten kielten, kuten kreikan ja hepreaa, opiskelu. Laajimmin kieliä opiskelevat teologi-linjan opiskelijat. Opettajalinjalla on mahdollisuus valita, opiskeleeko pelkkää kreikkaa vai myös esimerkiksi latinaa.
– Opepuolella opiskellaan joko yksi kurssi kreikkaa ja yksi latinaa tai kaksi kurssia kreikkaa. Itse opiskelen kaksi kurssia kreikkaa.
Teologian opiskelu voi välillä olla hyvinkin vaativaa, ja aikataulupaineiden vuoksi etenkin opettajiksi opiskelevilla esiintyy myös jonkun verran opetusharjoittelun aiheuttamia haasteita.
– Aika on kortilla silloin, kun pedagogisia kursseja opiskellaan samaan aikaan muiden kurssien kanssa. Kreikan takia olen itkenyt kerran, Ålander naurahtaa.
Hän kannustaakin hakemaan, mikäli ura opettajana kiinnostaa edes etäisesti.
– Opepuolelle tarvitaan monenlaisia tulevia opettajia. Jos yhtään mietityttää, niin kannattaa ehdottomasti tulla. Itsekin kokeilin hakea ja pääsin tänne. Tulin kokeilemaan, että pärjäänkö täällä ja yhtään ei ole tullut sellainen olo, että haluaisin lähteä jonnekin muualle.
Ortodoksiseen teologiaan haetaan yhteishaussa opintopolku.fi-palvelussa. Haku alkaa 11.3.2025 kello 8 ja päättyy 25.3.2025 kello 15.
Pääkuva ylhäällä: Toisen vuoden kirkkomusiikin opiskelija Caro-Viljami Kauhanen tähtää kanttorin työhön.