Yrttien kasvatuksella luostareissa on ollut useita ulottuvuuksia ja tehtäviä. Yrttitarha on tarjonnut luostarille paitsi mausteita ja ruokaa keittiöön, myös rohdoskasveja luostareiden välskäreiden käyttöön sekä kuuliaisuustehtäviä kasvien parissa kilvoittelijoille.
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden nunnaluostarissa Heinävedellä yrtit ovat osa nunna Nektarian kuuliaisuustehtäviä. Hän tunteekin niiden ja luostarilaitoksen perinteen.
– Jos ajattelee luostaritraditiota kaiken kaikkiaan, niin jo Basileios Suuri sanoi 300-luvulla, että luostareiden tulee kasvattaa niitä kasveja, joita syödään ja niitä, joilla lääkitään. Jo Kivennavan Lintulassa vanhat nunnat kasvattivat kaikkea, mitä 1900-luvun alussa oli tapana kasvattaa. Heinävedelle tullessa kaalinkasvatus oli tärkeää, koska syötiin kaalisoppaa, ja marjatarha on ollut aina – nytkin meillä on tavattomasti viinimarjapensaita. Ja juurikasveja on kasvatettu aina. Tullessani luostariin 25 vuotta sitten perunaa kasvatettiin koko talven tarpeiksi.
Sittemmin luostari on vähentänyt perunanviljelyä, ja perunamaalta saadaankin lähinnä kesäperunaa. Kasvimaalta löytyy myös äiti Nektarian mukaan myös hieman porkkanaa sekä tilliä, persiljaa, salaattia ja pinaattia. Luostarin kasvihuoneissa kasvaa lisäksi tomaattia, paprikaa ja mausteita, kuten lämpöä kaipaavaa basilikaa.
Yrteistä on moneksi
Yrttitarhojen sato Lintulassa on sangen monipuolinen: luostarin yrttitarhat kasvattavat kolmea-neljääkymmentä yrttiä, joiden lisäksi lähialueiden luonnosta kerätään luonnonyrttejä. Selkeästi kysytyin valmistettava tuote on yrttisuola, jonka lisäksi luostari valmistaa kolmea laatua yrttiteetä sekä jalkakylpyseoksia.
– Kuivatuista yrteistä ja merisuolasta tehtyä yrttisuolaa menisi niin paljon kuin saisimme kasvatettua, jauhettua ja purkitettua. Meidän voimamme eivät kuitenkaan riitä siihen, kuinka paljon ihmiset sitä haluaisivat. Kuitenkin yrttisuolaa on saatavilla ympäri vuoden, äiti Nektaria sanoo.
Suosikkituotteen menekistä kertonee sekin, että yrttisuolaa ei riitä luostarin verkkokauppaan, vaan sitä myydään luostarin kivijalkamyymälässä Heinävedellä. Yrttituotteita on lisäksi jonkin verran myynnissä myös kirkkomuseo Riisassa Kuopiossa, ja äiti Nektarian mukana Helsingin ja Turun kirjamessuilla syksyisin. Tosin äiti Nektaria kertoo pyrkivänsä vastaamaan sähköpostitse tulleisiin tiedusteluihin ja lähettämään tuotteet postitse. Luostarin yrttituotteiden kysynnän tulevaisuuteen hän suhtautuu luottavaisesti.
– Trendi näyttää olevan se, että yrttien käyttö ja lähiruoan kysyntä lisääntyy.
Lintulassa viljelytoiminnassa on selkeä järjestys, ja työ pohjautuu ennakkosuunnittelulle. Vuotuisen sadon suunnittelu alkaa jo hyvissä ajoin vielä lumipeitteisenä vuodenaikana. Yksivuotiset yrtit kylvetään maalis-huhtikuussa, jonka jälkeen on vuorossa kahdesta kolmeen kuukautta kestävä taimikasvatusvaihe. Sen jälkeen taimet istutetaan luostarin yrttitarhaan.
Taimien istutus on Lintulan luostarissa käsin tehtävää työtä, ja konevoimaa on sisariston apuna ainoastaan maanmuokkauksessa. Työtä helpottaa hiukan se, että osa viljeltävistä yrteistä on monivuotisia. Näin ollen joka ikistä kasvia ei tarvitse kasvattaa vuosittain siemenestä asti.
Sadonkorjuu on pääasiassa leikkaamista, ja sitä on tehty tiettyjen yrttien kohdalla jopa kolmekin kertaa heinäkuulle tultaessa.
Kuivattuja yrttituotteita lähtee luostarista maailmalle satoja kiloja, joten tuoreita yrttejä käsitellään vastaavasti huomattavasti isompi kilomäärä. Tästä huolimatta Lintulassa halutaan pitäytyä käsityönä tehtävässä tuotannossa, koska sen suuri etu on puhtaus.
Äiti Nektaria huomauttaa, että maailmalla sangen yleinen koneellinen keruu tuo mukanaan nimenomaan tuotteen puhtauteen liittyviä ongelmia: koneet eivät osaa erotella esimerkiksi suurilla pelloilla elävien lintujen jätösten pilaamia kasveja pois kelvollisten joukosta.
– Tiedän, kuinka maailmalla joudutaan säteilyttämään yrttejä, jotta niistä saadaan bakteerit tapettua, äiti Nektaria sanoo.
Myös Suomessa lainsäädäntö mahdollistaa säteilytettyjen mausteiden myynnin. Ruokavirasto tosin huomauttaa verkkosivuillaan, että vaikka säteilyttämällä voi peitellä huonoon hygieniaan liittyviä menettelytapoja, ei se silti tee tuotteesta hyvälaatuista. Lisäksi sivustolla mainitaan, että korkeat säteilytysannokset voivat tuhota joitakin vitamiineja ja entsyymejä sekä aiheuttaa tuotteeseen makuhaittoja.
Lintulassa säteilytystä ei käytetä. Tuotteiden puhtaus tulee juuri käsin tehtävän valikoinnin kautta. Useiden käytettävien yrttien kohdalla se tarkoittaa sitä, että riipiminen – eli kasvin käytettävien lehtien nyppiminen kovista rankaosista – tehdään lehti kerrallaan.
Käyttöön valikoidut yrttien osat siirtyvät keräysvaiheen jälkeen kuivattaviksi ja tuotteiden valmistukseen. Yrtit kuivataan ja käsitellään Lintulassa yrttituotantotiloissa, ja yrttikuivureiden käytössä hyödynnetään erityisesti kesäaikana luostarin aurinkokennojärjestelmän tuottamaa sähköenergiaa.
Yrttitalon suojissa huomio kiinnittyy sekä suuriin kuivureihin että korkeaan siisteystasoon. Äiti Nektaria huomauttaa heti yrttitalon ovella, että rakennukseen mentäessä on luovuttava ulkojalkineista.
Laboratoriomaisen vaikutelman rikkoo miellyttävä yrttien tuoksu sekä seinällä olevat ikonit, jotka muistuttavat kyseessä olevan luostarin tuotantotila. Talon suojiin pääsevät yrtit joutuvat ensimmäisenä kuivuriin, joita talosta löytyy useita. Kuivureista yrttien matka jatkuu myllyyn jauhettavaksi, minkä jälkeen niistä voidaan valmistaa varsinaisia tuotteita.
Vaikka Lintulan yrtit ovat nunna Nektarian kuuliaisuustehtävä, ovat talkoolaiset luostarille suuri apu. Luonto on armoton aikataulutuksen suhteen, joten työtä on tehtävä kasvien ja kasvuolosuhteiden määräämässä tahdissa. Lisäksi työtä saattaa olla kerralla huomattava määrä. Äiti Nektaria on kiitollinen siitä, että vapaaehtoisia on löytynyt luostarille avuksi.
– Esimerkiksi Lintulan Ystävät -yhdistyksen kautta tulee välillä bussilla talkoolaisia luostariin avuksi pariksi päiväksi Etelä-Suomesta saakka, ja heistä kymmenenkin saattaa auttaa yrttimaalla.
Äiti Nektarian mukaan apua on ollut paljon myös Joensuun talkoolaisista. Kertoessaan luostarin toiminnasta äiti Nektaria tulee usein maininneeksi, kuinka rajalliset pienen luostarin omat voimavarat ovat. Kasvimaan ja yrttitarhan hoito vaatii paljon myös tukevia ja ylläpitäviä tehtäviä. Puutarhassa suuret kompostorit tuottavat hyötykasvien kipeästi kaipaamaa multaa, sillä luostarin tilusten maaperä ei ole järin viljavaa.
– Tavattoman huono! Ihan on tämmöistä tuhkaa, äiti Nektaria vastaa toimittajan kysymykseen maaperän laadusta.
– Joudumme jatkuvasti käyttämään kompostia maanparannukseen.
Lintulassa on tekemistä talkoolaisille myös tulevaisuudessa. Äiti Nektaria harmitteleekin, että osa pitkään luostarissa käyneistä talkooporukoista ei ole enää päässyt luostarin avuksi ikääntymisestä johtuen. Niinpä hän kannustaa kiinnostuneita olemaan luostariin yhteydessä ja tarjoutumaan talkooavuksi.
Vaikka luostarin maaperä ei ole luonnostaan viljavaa, sinnikäs hoitotyö on saanut aikaan laajan ja monipuolisen hyötypuutarhan, jossa yrttejä kasvaa laaja kirjo. Kurinalaisesti hoidetuissa istutuspenkeissä kasvaa esimerkiksi useampaa lajia minttua, ja myös ruohosipulia löytyy penkeistä runsaasti. Osasta istutuspenkkejä on juuri leikattu satoa.
Äiti Nektaria kertoilee luontevasti yrttien nimiä esitellessään luostarin viljelyksiä. Fyysisesti suurimpia käytettäviä yrttejä ovat mustaherukat ja vadelmat sekä luostarin mailta löytyvät koivut, joista kerätään lehtiä eri tuotteisiin. Koivua käytetään paastoteessä ja jalkakylvyssä. Eri yrttejä luostarin mailta löytyy kymmenittäin, sillä luostarin tuotteissa käytettävät kasvit ovat kaikki omaa tuotantoa – lukuun ottamatta hibiscusta, jota tuodaan pienehkö kahden-kolmen kilon erä vuosittain Juhlateetä varten.
Nokkosvedellä tuholaisia vastaan
Avomaalle sijoitettujen viljelysten lisäksi osa korkeampaa lämpötilaa vaativista yrteistä on sijoitettu kasvihuoneeseen, jossa viljellään muun muassa basilikaa ja tilliä. Luostarin rauhallisessa ja kiireettömässä miljöössä tarkkailija pystyy keskittymään siihen kasvikunnan kirjon runsauteen, jota myös hyötykasveissa on. Lintulan Iltateehen käytettävä laventeli on paitsi monikäyttöinen, myös ilo silmälle pirteänvärisine latvuksineen. Lintulassa laventeli on menestynyt hyvin ja kasvaa kookkaina puskina.
Oikein käytettynä yrtit auttavat myös kotinsa, eli yrttitarhan hoidossa. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii nokkosvesi, jolla luostarissa karkotetaan tuholaishyönteisiä. Nokkosvesi valmistuu äiti Nektarian yksinkertaisella ohjeella, eli liottamalla reilua määrää nokkosia vedessä parisen viikkoa. Valmiin nokkosveden tunnistaa sangen topakasta ja pistävästä, ureaa muistuttavasta hajusta.
Kysyttäessä suosikkiyrteistä äiti Nektaria nostaa esille mintun, sitruunamelissan sekä maitohorsman. Minttua hän kehuu vaikutukseltaan puhdistavaksi, minkä lisäksi sillä on makunsakin puolesta käyttöä. Raikkaalle sitruunamelissalle löytyy useita käyttötarkoituksia, ja se soveltuu koristeeksi ruokiin, koska se on syötävä. Lisäksi sitruunamelissasta saa kuivattuna hyvänmakuista teetä. Maitohorsmaa voi puolestaan käsitellä hiostamalla, jolloin sen maku on hyvin lähellä tavanomaista tummaa teetä.
Lintulassa yrttituntemusta ei myöskään salailla. Luostarissa on pidetty aiheesta päiväkursseja, kuten minttu- ja vuohenputkikursseja, ja kurssitoiminta on yhä kehittymässä. Ensi kesälle on suunnitelmissa pienimuotoinen kurssi maitohorsmaan ja sen hiostamiseen liittyen.
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostariin on kerääntynyt merkittävä määrä osaamista ja taitoa aihepiiristä, joka on ollut luostarilaitoksen ytimessä liki kahden vuosituhannen ajan. Lintulan yrttitarha on sellaisenaan myös merkittävä osa kirkkokuntamme kulttuuriperintöä, jolle on syytä antaa arvoa.
Tätä kulttuuriperintöä arvostaa myös yrttitarhoille tiensä itsekseen löytänyt ahomansikka, joka ilahduttaa tarhan hoitajia tuottamalla karusta maaperästä herkullisia marjoja.
Pääkuva ylhäällä: Äiti Nektaria ihailee ruiskukkia elokuun alussa, jolloin monet yrtit on jo korjattu talteen Lintulan luostarin kasvimaalta. Hän kiittelee luostarin talkoolaisia korvaamattomasta avusta. Sisaristo ottaa mielellään vastaan myös uusia talkoolaisia, sillä käsityötä on paljon – konevoimaa käytetään vain maanmuokkausvaiheessa.
Tiedoksi kiinnostuneille:
Jutun julkaisun aikaan Lintulan luostarin verkkokaupassa on yrttituotteista saatavilla yrttijalkakylpypakkauksia.