
Valamon opiston rehtori Sirpa Koriala kertoo, että kurssitarjontaan haluttiin lisätä yksi erityinen kurssi, jonne voi osallistua yhdessä eläinkaverin kanssa. Samalla haluttiin huomioida myös ne eläinrakkaat, joilla ei ole omaa lemmikkiä. Tämä kurssi antoi heille mahdollisuuden iloita karvakamujen seurasta ja oppia uutta.
Koriala toteaa, että hänen oma koiransa Mauno muistuttaa päivittäin siitä, kuinka suuri vastuu meillä ihmisillä on eläinten hyvinvoinnista.
– Ja Maunon silmissä olen aina yhtä arvokas – olinpa iloinen, väsynyt tai surullinen. Jokainen kohtaaminen on täynnä iloa, hänelle riitän juuri sellaisena kuin olen, Sirpa pohtii.

Kurssin aikana tutustuimme eläinten maailmaan ja merkitykseen luomakunnassa. Jaoimme kokemuksia ja muistoja lemmikeistä. Keskustelimme eläinteologiasta, ekologiasta sekä eläinten oikeuksista, jotka ovat nousemassa ihmisoikeuksien kaltaiseksi kysymykseksi maailmalla. Kävelimme luonnossa uusia tuoksuja aistien, hännät heiluen. Monet pyhät ovat eläneet läheisessä vuorovaikutuksessa eläinten kanssa. Sivusimme heidänkin henkilöhistorioitaan ikonografian ja kirjallisuuden avulla.
Riemukkaana kuin mopsi
Kurssi alkoi lauantaina valoisalla rukouspalveluksella vanhassa kirkossa. Sen jälkeen osallistujat pääsivät tutustumaan ja nuuhkimaan toisiaan, nauttimaan opastetusta ulkokierroksesta luostarialueella ja maistelemaan erilaisia herkkuja.
Arkkimandriitta Andreas ja Tyty Lintulan luostarista johdattivat meidät ortodoksiseen perinteeseen, luonto- ja eläinaiheeseen. Isä Andreas kuvaili suloista seuralaistaan seuraavasti:
– Tyty-mopsi (9 v.) on ystävä, kaveri ja tärkeä erityisavustajani. Lempinimeltään Hipsi tai Hipsukka, virallisesti Acterhalen Xtra God's Mercy. Mopsin rotumääritelmässä käytetään ilmaisua "multum in parvo" eli paljon pienessä koossa. Mopsi on erittäin hurmaava, sopivasti omanarvontuntoinen ja älykäs. Iloinen, uskollinen, herttainen. Mopsi elää luotuisuuttaan konstailemattomasti ja iloisella mielellä. Runo kantakirjassa vuodelta 1870 sanoo lystikkäästi: "Olkaa aina riemukkaat niin kuin mopsi palttoossaan." Toivon meille vielä monia yhteisiä armorikkaita vuosia.

Munkit hoitavat lampaita ja mehiläisiä
Valamolaiset luostari-isät keskustelivat omista kokemuksistaan – pappismunkki Rafael puhui lampaista ja munkki Siluan mehiläisistä. Kävimme rapsuttamassa ystävällisiä pässikaritsoita ja tutustumassa mehiläistarhauksen saloihin.
– Mehiläisten parissa työskentely on edesauttanut luontosuhteeni eheytymistä. Olen tullut tietoisemmaksi pölyttäjiä kohtaavista vakavista uhista nykyisessä maailmanajassamme ja sitä kautta ajautunut tarkastelemaan omaa suhdettani pörriäisiin ja koko luomakuntaan, munkki Siluan avasi viisasta katsantokantaansa.
Munkkiveljestön idyllisessä puutarhassa vallitsi muutenkin satumainen tunnelma: jokunen sadepisara helli kasvustoa, piikikäs siilipallero tepasteli verkkaisesti rapistellen ohitsemme tuoksuvien ruusujen, iiristen ja liljojen keskelle samalla, kun värikkäät perhoset liitelivät ilmassa keveästi kuin Luojan silkkisiipiset unelmat.
Huiskuhäntäiset oravat kirmasivat veitikkamaisesti puiden runkoja ylös ja alas, punarintainen lintu suki oksalla untuvaista asuaan ja vihelteli kirkkaita säveliään. Hetki oli kuin häivähdys taivaallista paratiisia. Pappismunkki Johannes siunasi lemmikit vielä pyhitetyllä vedellä pääkirkon edustalla ennen illan vigiliaa.

Sunnuntaina retkeilimme metsän siimeksessä Matkamiehenristi-polulla ja kuulimme Risto Hänniseltä Penelope-koiran koskettavan tarinan. Penelope on syntynyt Kreikan luostariraunioissa ja pelastettu sieltä Suomeen. Risto ja Penelope ovat monelle luostarivieraalle tuttu näky Valamon pihapiirissä.
Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, ELL Tytti Harjuhahto ja Nasti-koira puhuivat lemmikin hyvästä elämästä korostaen vastuullisen lemmikinomistajuuden tärkeyttä. Harjuhahto jakoi lemmikkien ensiapuohjeet sekä näytti myös koirahieronnan periaatteita. Tarjolla oli lisäksi teemallisia kirjavinkkejä.
Osallistujilla oli useita kysymyksiä. Harjuhahto kiteytti ajatuksiaan seuraavasti:
– Eläinten oikeus hyvään elämään ja niiden lempeä käsittely ovat minulle luontainen tapa kunnioittaa luomakuntaa. Eläinten hyvinvointi on olennainen osa ammattiani. Eläinten ja ihmisten välinen suhde on voimavara ja kiitollisuuden aihe monelle lemmikin omistajalle, myös itselleni. Piirieläinlääkäri Kaarlo Gummeruksen sanat vuodelta 1918 osoittavat asian oivaltamisen jo tuona aikana: "Jotta kotieläin hyvin viihtyisi ja tekisi tehtävänsä mielihyvällä, on sitä kohdeltava oikeudenmukaisesti ja rakkaudella. Jos niitä rakkaudella ja oikeudenmukaisuudella kasvatetaan ja niiden kanssa seurustellaan, tulee niistä ihmisen uskollisia ja alttiita ystäviä.”
Eläimiä ikonitaiteessa
Maanantaina ulkoilimme yhdessä Rukousmetsän-polulla. Kävelyn jälkeen ikonimaalauksen opettaja Alexander Wikström piti inspiroivan luennon eläimistä ikonitaiteessa, avaten uusia näkökulmia ortodoksisen taiteen ja eläinten väliseen yhteyteen. Kurssi päättyi haikeisiin hyvästeihin ja toiveeseen nähdä uudestaan. Viikonloppu Valamossa muistutti meitä taas siitä, kuinka tarpeellista on elää sopusoinnussa luonnon kanssa ja arvostaa kaikkia luomakunnan olentoja.
Alina Kallio palasi ajatuksissaan viime elokuuhun, jolloin vieraili Valamossa ensimmäistä kertaa.
– Kun lähdin koirani Taimin (10 v.) kanssa ajamaan kohti Valamon luostaria ja Pyhillä poluilla lemmikin kanssa -viikonloppua, en tiennyt, miten merkittävä ja mullistava matka olikaan edessä. Valamon kaunis tunnelma, puitteet ja ympäristö, mahtavat kurssin vetäjät, monipuolinen ja syvällinen ohjelma, lemmikkien huomioiminen ja siunaus sekä ihanat kanssakurssilaiset tekivät minuun pysyvän jäljen. Taimista kuoriutui viikonlopun jälkeen erittäin koirasosiaalinen, matka syvensi koirani ja minun suhdetta sekä jätti osan minusta Valamoon, jonne odotan paluuta.
Eläinten ystävät voivat jälleen ilmoittautua Pyhillä poluilla lemmikin kanssa 2025 -kurssille, joka pidetään Valamon opistossa 1.–3.9.2025. Lemmikkihuoneita on rajallinen määrä, joten osallistuminen kannattaa varmistaa hyvissä ajoin. Kurssille voi tulla lemmikin kera tai ilman, jos teema on muuten mieluinen.
Pappismunkki Viktor sanoi viime vuonna pilottikurssista kuultuaan, että jokuhan voi saapua paikalle vaikka norsun kanssa. Osallistujia ei kuitenkaan ole rajattu lajillisesti, joten jos osallistuja mahtuu kulkemaan Valamon pääportista lemmikkinsä kera, niin tervetuloa mukaan!
Opetuksesta vastaavat muun muassa arkkimandriitta Andreas ja Tyty-mopsi, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, ELL Tytti Harjuhahto ja Nasti-koira sekä Korkeasaaressa aiemmin vuosia eläintenhoitajana työskennellyt Alina Kallio ja Taimi-terrieri. Alinan myötä saamme kosketuksen käärmeisiin sekä niiden mytologiaan ja symboliikkaan.
Laita kalenteriisi ylös myös 30.8.2025 luomakuntaseminaari Valamon luostarissa! Lisätietoja maaliskuun aikana.
Pääkuva 1 ylhäällä: 9-vuotias Tyty-mopsi. Kuvaaja: isä Andreas
Pääkuva 2 ylhäällä: Tytti Harjuhahto ja Nasti-koira. Kuvaaja: Virva Suvitie