Arki & ihmiset

Huppeli, Halipula vai Hidalgo? Valamo saa taas uudet kesälampaat – supersuosittu nimikisa käynnistyi

Nimiehdotuksia satelee jo hyvää vauhtia Valamon luostarin Facebook-sivuille. Nimiä kerätään vappuun saakka, minkä jälkeen yleisöllä on mahdollisuus äänestää suosikkejaan.
20.04.2022 - 10:14 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Tuija Hirvonen, Valamon luostari
Valamon luostarin harmaa kesälammas katsoo kameraan aitauksessa

Valamon luostariin on viime kesän tapaan tulossa kesälampaita touko-kesäkuun vaihteessa.

– Tällä kertaa on tiedossa noin 20 pässikaritsan porukka samasta paikasta kuin viime vuonna, Soinilanmäen tilalta Savonlinnasta. Lampaat ovat kaikki syntyneet tänä keväänä, eli viime vuoden lampaista ei ole tulossa yhtään takaisin, kertoo munkki Rafael.

Myös tänä vuonna villavat tulokkaat saavat H-alkuisen nimensä nimikilpailun kautta. Valamon luostarin Facebook-julkaisun kommenttikenttään onkin tullut jo lukuisia nimiehdotuksia, ja niitä kerätään vappuun saakka. Haussa on nimet kolmelle lampaalle, ja mielikuvitusta saa käyttää mielin määrin. Ainoa rajoite on, että kisaan ei mielellään oteta ihmisten nimiä. Parhaimmat nimiehdotukset esitellään Valamon luostarin Facebook-sivulla, ja suuri yleisö voi äänestää omia suosikkejaan kolmen kärkeen. Viime keväänä Valamon karitsoiden nimikisa tavoitti huikeat 63 000 henkilöä ja keräsi yli tuhat nimiehdotusta.

Nytkin valinnasta voi tulla vaikea, mikäli nykyisten ehdotusten pohjalta voi jotain päätellä: Hyppeli, Heppuli ja Huppeli? Entä Halloumi, Halva ja Hiil? Vai sittenkin Halipula, Hombre, Hymy vai Hidalgo?

Tuolloinen Valamon luostarin kuuliaisuusveli Mikael seisoo kesäisellä niityllä lampaiden kanssa
Uudet pässikaritsat tulevat savonlinnalaiselta tilalta, ja niiden hoidosta vastaa viime kesän tapaan munkki Rafael (kuvan ottamishetkellä kuuliaisuusveli Mikael).

Lampaiden tiimoilta on tiedossa muutakin mukavaa.

– Lampaiden laitumelle laskusta ja siunaustilaisuudesta tiedotetaan päivämäärät etukäteen, ja yleisö on tervetullut seuraamaan tapahtumia.

– Kesän aikana on suunnitteilla myös "lammasteemapäiviä", jonne on tulossa vierasluennoitsijoita luennoimaan lampaista, lammastaloudesta, luonnon monimuotoisuudesta, laiduntamisesta, luonnonlaitumista ja perinnemaisemista. Lisäksi on villatyönäytöksiä, missä pääsee kokeilemaan huovutusta, karstaamista ja kehräämistä.

Valinnasta voi tulla vaikea, mikäli nykyisten ehdotusten pohjalta voi jotain päätellä: Hyppeli, Heppuli ja Huppeli? Entä Halloumi, Halva ja Hiil? Vai sittenkin Halipula, Hombre, Hymy vai Hidalgo?

Lammaskierrokset jatkuvat myös tulevana kesänä, ja kaikki ovat tervetulleita tutustumaan lampaisiin ohjatusti. Jo toukokuussa on luvassa ensimmäinen kehruukurssi käsityöopettajan ohjauksessa.

– Olen siellä avustamassa, koska olen opetellut villalankavyyhtien kehräämistä viime vuoden ajan. Jos osallistujia on paljon ja kursseille löytyy kiinnostusta, järjestämme lisää kursseja loppukesästä tai syksyllä. Myös kasvivärjäyskurssia suunnitellaan, munkki Rafael kertoo.

Lisää lammasuutisia on luvassa Valamon luostarin Facebook-sivuilla.

 

Valamon luostarin kuuliaisuusveljet ja arkkimandriitta Mikael siunaavat kesälampaat Valamon luostarissa
Myös tänä vuonna villaville tulokkaille järjestetään siunaustilaisuus. Viime kesänä tilaisuudessa kuvattiin tuolloinen kuuliaisuusveli Mikael, nykyinen munkki Rafael (vas.), nykyinen igumeni Mikael ja kuuliaisuusveli Gaios.

Pääkuva ylhäällä: Kuvassa poseeraa viime kesän pässikaritsa, joka ei tosin tee come backia Valamoon tänä kesänä. Kaikki uudet tulokkaat ovat tämän kevään karitsoja. Kuva: Tuija Hirvonen