Sankarihautausmaa Joensuussa 2023
Arki & ihmiset

Asetoveri yritti kantaa haavoittunutta selässään kesällä 1944 – nyt Mikael siunataan vihdoin haudan lepoon

22-vuotiaana kaatuneen korpraali Mikael Ipatin matka kotiin päättyy kesäkuussa, kun hänet siunataan haudan lepoon Pyhän Nikolaoksen kirkossa Joensuussa.
| Teksti: Susanna Somppi, Joensuun ortodoksinen seurakunta | Kuva: Tuomas Järvelin
Sankarihautausmaa Joensuussa 2023

Sankarivainaja, korpraali Mikael Ipatti (20.12.1921 Salmi – 28.6.1944 Viipurin mlk) siunataan haudan lepoon sotilaallisin kunnianosoituksin sunnuntaina 4.6.2023 klo 12.50 alkaen. Tämän jälkeen vainaja lasketaan Joensuun sankarihautausmaahan.

Hautaan siunaamisen toimittavat kirkkoherra Tuomas Järvelin, rovasti Kalevi Kokkonen ja pastori Mikko Sidoroff. Tilaisuuden sotilaallisista huomionosoituksista vastaa Pohjois-Karjalan aluetoimisto.

Siunaustilaisuus Joensuun Pyhän Nikolaoksen kirkossa alkaa kello 12.50 arkun sisäänkannolla. Saattue siirtyy jalkaisin noin klo 13.45 alkaen ortodoksisesta kirkosta Joensuun sankarihaudoille, missä toimitetaan hautaaminen ja seppeleen lasku.

Kainuun prikaatin Valmiusyksikön varusmiehet toimivat kunniavartiotehtävissä arkulla ja arkun kantajina. Kirkossa kielekkeisen valtiolipun lippuvartiossa toimivat Pohjois-Karjalan aluetoimiston upseerit. Aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Jukka Honkanen laskee Puolustusvoimien seppeleen.

Kohtalo selvisi yllättäen

Korpraali Mikael Ipatti kaatui 28.6.1944 Kärstilänjärvellä. Ipatti kuului JR 50:een. Jäänteet löytyivät vuonna 2020 ja toimitettiin Suomeen tammikuussa 2022. Lopullinen tunnistus tapahtui joulukuussa 2022.

Suvun vanhimmalla mieshenkilöllä, Eero Ipatilla, ei ole muistikuvia sedästään, koska tämä kaatui 22-vuotiaana ennen hänen syntymäänsä. Mikael Ipatin matka takaisin kotimaahan kesti lähes 80 vuotta.

– Hän oli maalaistalon poika, ja astui palvelukseen 1. syyskuuta 1941. Kuitenkin hänen kohtalonsa selvisi isälleni hyvin yllättävällä tavalla. Isäni sattui törmäämään mieheen, joka oli palvellut samassa yksikössä setäni kanssa ja tiesi kertoa tämän haavoittuneen konepistoolin tulituksesta. Asetoveri oli yrittänyt kantaa setää selässään, mutta venäläiset (toim. huom. tuolloisen Neuvostoliiton joukot) tulivat suurhyökkäyksen aikana niin valtavalla voimalla, että hänet oli pakko jättää ja paeta itse henkensä edestä.

Tilaisuus Joensuun ortodoksisessa kirkossa ja sankarihaudoilla on avoin. Muistotilaisuus pidetään yksityistilaisuutena Joensuun ortodoksisen seurakuntasalin tiloissa heti hautaan laskemisen jälkeen.

 

Pääkuva ylhäällä: Korpraali Mikael Ipatin viimeinen leposija on Joensuun sankarihautausmaa.

Juttua muokattu 21.5.23 täsmennyksellä "tuolloisen Neuvostoliiton joukot".