
Katolisen kirkon päämies, paavi Franciscus (1936-2025) kuoli 88-vuotiaana toisena pääsiäispäivänä, maanantaina 21. huhtikuuta 2025. Vatikaani tiedotti asiasta maanantaiaamuna. Kuolinajaksi kerrottiin kello 7:35 paikallista aikaa.
Suru-uutinen tavoitti Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elian lasten pääsiäisliturgian aikaan, joten isä esipaimenella oli tilaisuus muistella edesmennyttä jumalanpalveluksessa heti uutisen kuultuaan.
Arkkipiispa Elia julkaisi myös paavia muistelevan tekstin some-kanavallaan. Hän mainitsi, että paavi Franciscus tuomitsi globaalin markkinatalouden ahneuden ja puolusti köyhiä ja heikompiosaisia.
Myöhemmin samana päivänä arkkipiispa Elian virallinen surunvalitteluteksti julkaistiin Suomen ortodoksisen kirkon verkkosivuilla.
”Paavi Franciscus jatkoi uskollisesti sitä yhteyden rakentamisen työtä, jota hänen edeltäjänsä olivat alkaneet. Hän kantoi sydämessään pyhän Johannes Paavali II kaunista vertausta, jonka mukaan kirkko hengittää ´kahdella keuhkollaan´ – idän ja lännen traditioiden kautta. Tämä syvällinen ymmärrys ohjasi hänen pyrkimyksiään, sillä Franciscus käsitti, ettei kumpikaan keuhko yksin riitä, vaan molemmat ovat välttämättömiä kirkon täydelle ja elävälle hengitykselle Kristuksen ruumiissa”, kirjotti arkkipiispa Elia surunvalittelussaan.
Paavin ja patriarkka Bartolomeoksen "henkilökemiat kohtasivat"
Omassa some-päivityksessään arkkipiispa mainitsi, että paavi Franciscus ja ekumeeninen patriarkka Bartholomeos tapasivat usein ja heidän henkilökemiansa kohtasivat, mikä osaltaan vaikutti hyvin myönteisellä tavalla kirkkokuntiemme lähentymiseen. Kirkkokuntiemme lähentymistä hän käsitteli myös surunvalittelutekstissään:
”Hänen (paavi Franciscuksen) väsymättömän työnsä ansiosta idän ja lännen kirkkojen välillä vallitseekin nyt syvä kunnioitus ja yhteys, joka on muokannut pelosta ja ennakkoluuloista kasvaneet erilliset polut sisarkirkkojen yhteiseksi tieksi.”
Paavi Franciscus otti aktiivisesti kantaa myös yhteiskunnallisiin asioihin, ja hän muun muassa arvosteli Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä sulkea Meksikon raja laittoman maahanmuuton hillitsemiseksi.
Heikentyneestä voinnistaan huolimatta paavi Franciscus tapasi lyhyesti vielä pääsiäissunnuntaina Euroopan-vierailulla olevan Yhdysvaltain varapresidentin J. D. Vancen. Sen sijaan paavi Franciscus ei lukenut itse kuuluisaa urbi et orbi -puhettaan Vatikaanissa tänä vuonna, vaan se jäi avustajan tehtäväksi paavin istuessa pyörätuolissa.
Arkkipiispa tapasi viimeisen kerran tammikuussa
Arkkipiispa Elia tapasi paavin useampaankin otteeseen – viimeksi tämän vuoden tammikuussa. Aamun Koitto julkaisi tuolloin vierailusta kertovan matkakertomuksen.
”Kunnon heikkeneminen oli selvästi havaittavissa, ja pian tapaamisen jälkeen paavi joutuikin sairaalahoitoon”, arkkipiispa muisteli.
Argentiinalaissyntyinen paavi Franciscus oli jo pitkään kärsinyt terveysongelmista. Hän oli päässyt sairaalasta maaliskuun lopussa. Sairaalajakso kesti tuolloin yli viisi viikkoa.
”On suuri siunaus kuolla juuri pääsiäisenä ja tästä osalliseksi paavi nyt pääsi. Paavi Franciscuksen ikuinen pääsiäinen alkoi tänään Jumalan illattomassa valtakunnassa! Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi”, päätti arkkipiispa kirjoituksensa.
Paavi Franciscuksesta tuli paavi Benedictus XVI:n seuraaja vuonna 2013. Aiemmin hän toimi muun muassa Buenos Airesin arkkipiispana.
Argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio syntyi 17. joulukuuta vuonna 1936 buenosairesilaiseen viisilapsiseen perheeseen. Hänet vihittiin jesuiittaveljeskunnan papiksi vuonna 1969. Vuonna 1992 hänet nimitettiin Aucan titulaaripiispaksi sekä Buenos Airesin apulaispiispaksi. Piispaksi hänet vihittiin kesäkuussa 1992.
Lähteet: Yle, Helsingin Sanomat, Suomen ortodoksinen kirkko, Orthodox Times