Nunna Ksenia Lintulan luostarin kirkossa
Ajassa

Nunna Ksenia valittiin johtamaan Lintulan luostaria, missä hän on viettänyt jo 30 vuotta: "Elä kuin ensimmäistä päivää!"

Nunna Ksenian igumenian tehtävään asettaminen tapahtuu sunnuntaina 22.10. klo 9 alkavan liturgian yhteydessä. – Nuoruuden innokkuutta ei pitäisi kadottaa koskaan, sanoo nunna Ksenia. Hänen ”intonsa ja vavistuksensa” luostarielämän edessä on kestänyt jo kolme vuosikymmentä.
| Teksti: Miikka Kivinen, Susanna Somppi | Kuva: Pentti Potkonen
Nunna Ksenia Lintulan luostarin kirkossa

Tammikuun lopussa 2023 Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni nimitti nunna Ksenian Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin väliaikaiseksi johtajaksi igumenia Mikaelan anottua vapautusta tehtävistään terveyssyistä. Sunnuntaina 15. lokakuuta toimitettiin luostarin johtajan vaali, jossa annettiin yhteensä seitsemän ääntä: kuusi äiti Ksenialle ja yksi äiti Siluanalle. Vaalin tuloksen vahvisti metropoliitta Arseni, ja igumenian tehtävään asettaminen tapahtuu sunnuntaina 22.10. klo 9 alkavan liturgian yhteydessä.
Nunna Ksenialle jo luostarin väliaikainen johtajuus oli iso muutos, kuten hän kertoi kesäkuussa julkaistussa haastattelussaan Aamun Koiton painetussa lehdessä:
– Vastuuta väistämättä tulee ja väistämättä se tuntuu, hän sanoi.
– Vaikka olen ollut johtokunnassa ja varajohtajana, niin siitä huolimatta sisarena luostarissa saa mennä jonkinlaisessa autuaassa huolettomuudessa.
Luostarin johtajan tehtäviin kuuluu paljon juoksevien asioiden hoitamista sekä sisariston ja talkoolaisten viikko-ohjelmien suunnittelua.

Lintulan luostarin johtaja Mikaela ja nunna Ksenia luostarin kirkossa
Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin igumenia Mikaela (vas.) anoi vapautusta tehtävistään terveyssyistä. Tammikuusta saakka igumenian tehtäviä on hoitanut tähänastinen luostarin varajohtaja, nyt uudeksi igumeniaksi valittu nunna Ksenia.

Nuoruuden intoa vaalimassa

Lintulan luostariin nunna Ksenia tuli kolmekymmentä vuotta sitten, kesäkuun kahdeksastoista päivä vuonna 1993. Kuuluisa kynttilätehdas oli tuolloin jo toiminnassa, mutta monessa mielessä Lintula oli vielä maatalousluostari. 
– Oli todella isot kasvimaat, kaalia kasvatettiin. Ja oli lampaita, kanoja ja ankkoja, nunna Ksenia muistelee.
Vähän kerrassaan luostariin on tullut monenlaista uutta toimintaa. Yrttiviljely on esimerkiksi korvannut perinteistä maanviljelyä. Nykyisin luostarissa käy myös ikonimaalauksen opettaja, ja kaikki uudet sisaret saavat kokeilla maalaamista. Luostarissa myös julkaistaan ja käännetään kirjallisuutta. 
– Äiti Kristoduli teki sillä alalla ison työn, äiti Ksenia kertoo.
Pienessä luostarissa jokainen sisar tuokin mukanaan oman osaamisensa.
– Muutama ihminen voi vaikuttaa paljon siihen, minkälaisiin asioihin luostari suuntautuu.
Nunna Ksenia uskoo muuttuneensa siitä kuuliaisuussisaresta, joka aikoinaan tuli luostariin.
– Toivottavasti nuoruuden innokkuus on säilynyt ainakin jonkin verran. Sitä ei pitäisi kadottaa koskaan.
Äiti Ksenian mukaan vanhoilla nunnilla onkin tapana sanoa, että luostarissa pitäisi aina elää kuin ensimmäistä päivää, vaikka olisi kuinka pitkään ollut. 
– Säilyttäisi ensimmäisen päivän innon ja toisaalta tietyn vavistuksen siinä luostarielämän edessä.

Kiinnostus luostaria kohtaan kasvussa

Kiinnostus luostaria kohtaan on ollut nunna Ksenian mielestä kasvussa. Hän arvioi, että nuorilta ihmisiltä tulee yhteydenottoja ja talkoopyyntöjä selvästi enemmän kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten. Elämälle haetaan tarkoitusta, mielekkyyttä ja merkitystä. Nunna Ksenia kokee, että maailman yllä leijuu tällä hetkellä ikään kuin katastrofin uhka. 
– On ilmaston lämpeneminen, luontokato ja Ukrainan sota. Asevarustelu kiihtyy, ja on ydinsodan uhkakin. Hyvin suurella myötätunnolla ajattelen nuoria, jotka tällaisten asioiden paineessa elävät ja omaa tulevaisuuttaan rakentavat eteenpäin.
 – Ehkä siinä jokainen joutuu jollakin tapaa miettimään elämän mielekkyyttä. Joku mieli ja merkitys täytyy elämälle löytää, että jaksaa tällaisessa katastrofipaineessa elää ja olla. Ja ajatella tulevaa ja eteenpäin. Ja siinä hengellisyys on yksi asia, mikä minusta on selvästi nousussa.
Hän ihailee myös sitä aktiivista toimintaa, jonka monet nuoret ovat ottaneet asiakseen.
Luostarit tarjoavat nunna Ksenian mielestä toivoa ja tietynlaisen vaihtoehtoisen elämäntavan maailman uhkakuvien keskellä. 
– Tasapainoista, mielekästä elämää, missä voi palvella toisia ihmisiä, lähimmäisiä ja Jumalaa ja olla hyödyksi sillä omalla pienellä paikallaan. 
Luostarielämää vakavasti pohtivaa hän kehottaa tulemaan tutustumaan ja katsomaan paikan päälle. 
– Siitä se sitten alkaa, jos sellainen kutsumus itsellä on. 

Nunna Ksenia kävelyllä lammen rannassa
Luonto, rukous ja hengellinen kirjallisuus ovat nunna Ksenialle tärkeitä voimanlähteitä.
– Hyvin suurella myötätunnolla ajattelen nuoria, jotka tällaisten asioiden paineessa elävät ja omaa tulevaisuuttaan rakentavat eteenpäin.

Luostareilla on nunna Ksenian mukaan tarjottavaa myös ihmisille, jotka eivät ole jäämässä asumaan pysyvästi. 
– Luostarista voi tulla ammentamaan voimia ja hengellisyyttä; apua omaan elämään ja jaksamiseen. Sen näkisin tärkeänä tällä hetkellä.
Lintula tarjoaakin mahdollisuuden esimerkiksi talkoolaisena toimimiseen. Nunna Ksenian toivomuksena on, että talkoolainen viihtyisi vähintään viikon, mielellään kaksi. Kokeneet talkoolaiset ovat kertoneet äiti Ksenialle, että ensimmäinen viikko menee usein virittäytyessä luostarielämän rytmiin.
– Jos viipyy kaksi viikkoa, niin toisen saa sitten ikään kuin täysillä olla jo siihen [luostari]elämään uppoutuneena.  
Talkoolaisille on luostarissa monenlaista tehtävää. Yksi iso työllistäjä on yrttiviljelytoiminta. Kesäisin on tarjolla viljeltyjen yrttien ja luonnonyrttien keräämistä, riipimistä ja puhdistamista, sekä yrttimaiden kitkemistä. 
– Myös kaupassa, kahviossa ja keittiössä tarvitaan apua. Ja ihan tavallisissa arkisissa siivouksissa.
Talkoolaisten majoituskapasiteetti riittää enimmillään noin 15 hengelle, eikä kaikkia halukkaita ole aina pystytty ottamaan vastaan.
Matkailijoille on puolestaan tarjolla 12 vuodepaikkaa vierastalossa.

Voimia rukouksesta ja luonnosta

Kohta 130-vuotias luostari on toiminut suurimman osan historiastaan nykyisellä paikallaan Heinäveden Palokissa. Nunna Ksenia on tulevaisuuden suhteen luottavainen. 
– Uskon, että luostarilla on tulevaisuutta, ja ihmisillä on tarvetta hakea hengellisiä neuvoja, etsiä hengellistä elämää ja hengellisyyttä. Sellaisia perusarvoja ja perusasioita elämään. Luostareiden asema tullee kyllä säilymään. Ne eivät häviä mihinkään. 
Toisaalta maailman nykytilanne saa hänet mietteliääksi.
– Maailma kaikkineen on nyt semmoisessa käymistilassa, että ehkä meidän tehtävämme on vain enentää rukouksia koko maailman puolesta.
Itselleen nunna Ksenia saa voimia rukouksesta, hiljentymisestä ja luonnossa liikkumisesta. Kirjat ovat myös aina olleet rakkaita, erityisesti pyhien elämäkerrat ja opetukset.
– Vakava hengellinen lukeminen on oman hengellisen elämän inspiraation lähde. Ja tietysti teen käännöstöitä. Toivon, että uusista vastuista huolimatta aikaa jäisi siihenkin edes jonkin verran. 

Pelasta palvelijasi, Kristus Jumala!

Oletko tulossa Lintulaan?

Igumeniaksi asettamisen tilaisuus on avoin kaikille, mutta valmisteluja varten sisaristo toivoo vieraiden ilmoittavan etukäteen osallistumisestaan mahdollisuuksien mukaan. Ilmoittautumisia ottaa vastaan igumenia Mikaela (sähköposti: igumenia.mikaela@ort.fi, puh. 044 209 1476).

Haastattelu on julkaistu ensimmäistä kertaa painetussa Aamun Koitossa 3/2023, ja se on päivitetty luostarin johtajaksi valinnan ja siihen liittyvien asioiden osalta.