Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen ikoni
Ajassa

Kirkkomme aarteita: Kaunis ikoni kuvaa Kristuksen ristin löytymiseen liittyviä tapahtumia

Ortodoksinen kirkko viettää Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen juhlaa 14. syyskuuta.
| Teksti: Katariina Husso | Kuva: Henna Hietainen/RIISA ja Suomen ortodoksisen kirkkomuseon kuva-arkisto
Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen ikoni

Pyhä apostolienvertainen keisarinna Helena, keisari Konstantinoksen äiti, tunnetaan Kristuksen ristin löytäjänä. Perimätiedon mukaan hän matkasi vuonna 326 Jerusalemiin kunnioittamaan pyhiä paikkoja ja erityisesti juuri löydettyä pyhää hautaa. Helenan johdolla suoritettiin lisää kaivauksia, joiden tuloksena löytyi kolme puista ristiä. Löytäjät eivät kuitenkaan tienneet, mikä risteistä oli Kristuksen ja mitkä kahden ryövärin.
Ihme osoitti oikean ristin, kun kuolemansairas nainen kosketti vuorollaan jokaista ristiä. Kaksi niistä ei tehnyt minkäänlaista vaikutusta, mutta kolmannen koskettaminen paransi sairaan! Pyhä risti oli löytynyt. Ihmeen tapahtumapaikalle kerääntyi suuri väkijoukko, koska ihmiset halusivat nähdä ristinpuun. Silloin Jerusalemin piispa Makarios tarttui ristiin molemmin käsin ja nosti sen korkealle siten, että kaikki pystyivät sen näkemään. Ortodoksinen kirkko viettää Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen juhlaa tämän tapahtuman muistoksi 14. syyskuuta.

Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen ikoni
Kunniallisen ja eläväksi tekevän ristin ylentämisen ikoni. Kuva: RIISA – Suomen ortodoksinen kirkkomuseo/Henna Hietainen
Ihme osoitti oikean ristin, kun kuolemansairas nainen kosketti vuorollaan jokaista ristiä. Kaksi niistä ei tehnyt minkäänlaista vaikutusta, mutta kolmannen koskettaminen paransi sairaan! Pyhä risti oli löytynyt.

Ikonissa näemme kruunupäisen keisarinna Helenan polvistuneena piispa Makarioksen eteen. Piispa seisoo korokkeella, pystyyn nostetun ristinpuun edessä ja osoittaa sormellaan sitä kohden. Ele tuo mieleen, kuinka keisari Konstantinos Suuri näki taisteluun lähtiessään taivaalla ristin, jota ympäröi teksti: ”Tällä merkillä olet voittava”. Keisari antoi tuolloin koristaa lippunsa ristein, ja saavutti voiton kilpailijastaan Maxentiuksesta. Voitto nosti hänet Rooman valtakunnan johtoon ja antoi sijaa kristinuskon voittokululle. Ikonissa Helenan takana seisova punaviittainen mies lieneekin keisari Konstantinos Suuri, joka nöyrästi painaa katseensa ristin edessä. 
Ikoni on maalattu 1800-luvun lopulla aikakaudelle tyypilliseen akateemiseen tyyliin. Se on osa suurten juhlien ikonisarjaa, joka vuoteen 1939 kuului Viipurin Kristuksen kirkastumisen kirkon esineistöön. Sotavuosina se evakuoitiin kanta-Suomeen ja jälleenrakennuskauden loppupuolella, vuonna 1958 nämä Viipurin juhlaikonit sijoitettiin Oulun kirkon ikonostaasiin yhdessä Ägläjärveltä evakuoitujen ikonien kanssa. 
Oulun ikonostaasissa olleet pyhät kuvat lahjoitettiin museoon vuonna 2004, ja nykyään ne ovat esillä kokoelmanäyttelyssä Pyhyyden portailla. 

Ristin ylentäminen -ikoni ortodoksisen kirkon ikonostaasissa Oulussa
Oulun Pyhän Kolminaisuuden kirkon ikonostaasissa oli vuoteen 2000 saakka Ägläjärveltä ja Viipurista evakuoituja ikoneja. Kuva: RIISA -Suomen ortodoksisen kirkkomuseon kuva-arkisto