Charlotta_Kallio_ja_Tuula_Nyberg_Valamon_pääkirkon_ovilla
Ajassa

Helluntai on jo toinen juhla, jolloin pääsee taas kirkkoon: ”Olo on taivaallinen”

Charlotta Kallio ja kummitäti Tuula Nyberg nauttivat helluntaista Valamossa, mutta myös kaipaus omaan kotikirkkoon Tampereella on ollut kova.
21.05.2021 - 14:00 | Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Aamun Koitto

”Ilo ja kiitollisuus ovat mielessä päällimmäisenä. Olo on taivaallinen, kun on taas mahdollista päästä osallistumaan jumalanpalveluksiin omassa kotikirkossa”, huokaa Valamon luostarista tavoitettu Charlotta Kallio.

”Kunnia Jumalalle. Sydämeen nousee ilo ja kiitollisuus”, vahvistaa kummitäti Tuula Nyberg.

Kaksikko kiteyttää todennäköisesti hyvin pitkälle koko kirkkokansan tunnelmat, kun koronarajoituksia on purettu seurakunnissa eri puolilla Suomea. Charlotan ja Tuulan kotikirkko on Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän kirkko Tampereella, vaikka he tällä kertaa juhlistavat helluntaita Valamon luostarin Kristuksen kirkastumiselle pyhitetyssä pääkirkossa.

Juttua kirjoitettaessa Tampereen seurakunnassa Pyhän Aleksanteri Nevskin ja Pyhän Nikolaos Ihmeidentekijän kirkkoon otetaan ilmoittautumisella 40 henkilöä. Tämä henkilömäärä mahdollistaa turvavälien pitämisen.

Riitta_Kunnas_keväinen_maisema_taustallaan
Riitta Kunnakselle kotikirkko Tampereella on lähellä sydäntä, mutta myös Valamon pääpyhäkkö on rakas paikka. Kuva. Riitta Kunnaksen oma albumi

Kummitäti toi yhteen

Myös tamperelainen Riitta Kunnas yhtyy kummitätinsä ja -sisarensa riemuun, vaikka joutuikin tällä kertaa jättämään pyhiinvaellusmatkan väliin työkiireiden vuoksi.

"Toiset iloitsevat päästessään kapakkaan kaljalle, me iloitsemme päästessämme kirkkoon. Olenkin jo kaivannut sitä syvää Jumalan läsnäolon kokemusta, jonka voi aistia kirkossa."

"Pyhäkössä on sellainen olo, kuin aina paistaisi aurinko", Riitta sanoo.

Koko kummisuhteiden yhdistämä katras on vannoutuneita Valamo-faneja, ja luostariin on tehty pyhiinvaellusmatkoja eri kokoonpanoilla vuosien mittaan. Helluntaiksi luostariin ehtivät tällä kertaa vain Charlotta ja Tuula, jotka taittoivat matkan kimppakyydillä.

Tuula Nybergillä on kaikkiaan viisi aikuiselle iälle ehtinyttä ”kummityttöä”, jotka ovat liittyneet ortodoksiseen kirkkoon muutaman vuoden sisään. Naisista on muodostunut ystäväpiiri, jonka kesken WhatsApp-viestit sinkoilevat tiuhaan. Riitta odottaakin saavansa kattavan kuvakollaasin Valamon helluntaijuhlasta.

Kirkkokansa on päässyt jumalanpalveluksiin pääsääntöisesti helatorstaista lähtien, jos kohta käytännöt vaihtelevat alueittain. Kaikissa seurakunnissa suositellaan vahvasti kasvomaskien käyttämistä jumalanpalveluksissa. Tarkemmat tiedot jumalanpalveluksista ja yhteystiedot mahdollista ilmoittautumista kannattaa tarkistaa seurakuntien omilta nettisivuilta.