Suomen ortodoksisen kirkon delegaatti Maria Mountraki puhuu KIrkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Karlsruhessa 2022
Maailmalta

Maria Mountraki Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomiteaan: ”Oma kirkkoni ei anna naisille samoja mahdollisuuksia kuin miehille"

Maria Mountraki valittiin vastikään Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean jäseneksi. Puheenvuorossaan hän kritisoi suorin sanoin ortodoksista kirkkoa naisen asemaan liittyen. – Jos naisena olen voimakastahtoinen, olen kiusankappale, jos olen vahva, en ole tarpeeksi kiltti niin kuin naisen ja tytön pitäisi olla.
| Teksti: Heikki Huttunen | Kuva: Albin Hillert/WCC
Suomen ortodoksisen kirkon delegaatti Maria Mountraki puhuu KIrkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Karlsruhessa 2022

Maria Mountraki Helsingistä valittiin Kirkkojen maailmanneuvoston keskuskomitean (KMN) jäseneksi 6. syyskuuta 2022. Hän on Suomen ortodoksisen kirkon ainoa edustaja maailmanliiton korkeinta päätösvaltaa käyttävässä elimessä. Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta valittiin arkkipiispa Tapio Luoma.

Maria Mountrakin kasvot tulivat tutuiksi KMN:n yleiskokouksen 4 000 osanottajalle vaalipäivän aamun täysistunnossa – ja samoin hänen mielipiteensä naisen asemasta ortodoksisessa kirkossa. Mountraki  pohti tematiikkaa kanaanilaisen naisen evankeliumikertomuksen (Matt.15:21-28) pohjalta.

– Jos naisena olen voimakastahtoinen, olen kiusankappale, jos olen vahva, en ole tarpeeksi kiltti niin kuin naisen ja tytön pitäisi olla. – – – Oma kirkkoni ei anna naisille samoja mahdollisuuksia kuin miehille. Nuorilla paine on moninkertainen, heille ei edes anneta mahdollisuutta käyttää puheenvuoroa. Ja jos annetaan, on tosi kauhistuttavaa yrittää tulla otetuksi vakavasti – pitää olla superihminen.

– Jos naisena olen voimakastahtoinen, olen kiusankappale, jos olen vahva, en ole tarpeeksi kiltti niin kuin naisen ja tytön pitäisi olla.

Mountraki kommentoi myös omaa asemaansa kirkkomme edustajana.

– Kuitenkin itse olen täällä, minulle on annettu vastuuta – – – Meidän on muutettava rakenteita ja murrettava esteet, hän sanoi.

Mountraki nosti esiin pyhät vahingollisten hierarkioiden murtajina ja toisenlaisen, pyhän hierarkian heijastajina. Hän puhui Jumalansynnyttäjästä kaikkien ihmisten esikuvana ja pyhästä Maria Pariisilaisesta taistelijana ja marttyyrina.

Maria Skobtsova oli nainen, verta ja lihaa, jonka Jumalan rakkaus otti valtaansa. Hän seisoi kasvokkain aikamme ongelmien kanssa. Hän ja muut pyhät ovat rikkoneet tämän maailman hierarkiat, jopa kirkonkin. Tätä me tarvitsemme, enemmän radikaalia pyhyyttä, joka murtaa raja-aidat. Yhdessä aktiivinen mielenmuutos ja vahingollisten rakenteiden särkeminen avaa meille tien kohti muutosta, kohti sovintoa ja ykseyttä.

Kyseisen temaattisen istunnon aiheena olivat oikeudenmukaisuus ja ihmisarvo, ja keskustelijat tarkastelivat sitä kirkkojen ja yhteiskuntien marginaalissa olevien ihmisten näkökulmasta. Neljästä keskustelijasta kaksi oli ortodokseja, Samson Waweru Njoki Keniasta ja Maria Mountraki.

– Maria Skobtsova oli nainen, verta ja lihaa, jonka Jumalan rakkaus otti valtaansa. Hän seisoi kasvokkain aikamme ongelmien kanssa. Hän ja muut pyhät ovat rikkoneet tämän maailman hierarkiat, jopa kirkonkin. Tätä me tarvitsemme, enemmän radikaalia pyhyyttä, joka murtaa raja-aidat.

Maria Mountraki on koulutukseltaan teologian maisteri. Hän valmistui London Metropolitan University -yliopistosta tutkintonaan Bachelor of Arts in International Relations ja jatkoi Helsingin yliopiston teologisen tiedekunnan maisteriohjelmassa Religion, conflict and dialogue (suom. Uskonto, konflikti ja dialogi).

Mountraki osallistui KMN:n edelliseen yleiskokoukseen stuerttina eli kokousavustajana Korean Busanissa vuonna 2013. Sen jälkeen hän on toiminut KMN:n luottamustehtävissä, kuten kansainvälisten asioiden komissiossa (CCIA), nuorisokomissiossa (ECHOS) ja osallistunut useisiin Pilgrimage for Justice and Peace -ohjelman tapahtumiin eri puolilla maailmaa.

Lisäksi Mountraki oli edellisellä kaudella Helsingin ortodoksisen seurakunnan valtuuston jäsen ja on nyt seurakunnanneuvoston jäsen. Hän työskentelee tällä hetkellä evankelis-luterilaisen kirkon kirkkohallituksessa ulkoasiain osastolla teologisten asiain viestintä- ja tapahtumakoordinaattorina.

Keskuskomiteassa on 150 jäsentä kaikkialta maailmasta. Jokaisella ortodoksisella kirkolla on vähintään yksi edustaja. Keskuskomitean toimikausi kestää seuraavaan KMN:n yleiskokoukseen asti, tavallisesti seitsemän vuotta.

Pääkuva ylhäällä: Maria Mountraki käytti kiinnostavan puheenvuoron Kirkkojen maailmanneuvoston yleiskokouksessa Karlsruhessa.