Kulttuuri

Ammenna hengellistä innoitusta erämaasta

Tarjolla on uutta hengellistä luettavaa paaston viimeisille viikoille.
19.03.2021 - 10:52 | Teksti: Maria Hattunen | Kuva: kirjan kansipiirros: metropoliitta Arseni/kuva: Lintulan luostari

Lintulan luostari on julkaissut egyptiläisen erämaaisä abba Ammonaksen kirjeitä ja opetuksia isä Serafim Seppälän suomennoksena. Paaston viimeisille viikoille saamme uutta hengellistä luettavaa: Hiljaisuuden voima. Abba Ammonaksen kirjeitä ja opetuksia. Tekstit on kääntänyt suomeksi isä Serafim Seppälä.

"Aloitin tämän tekemisen viime keväänä, kun koronasulku alkoi. Ajattelin tukea Lintulan luostaria tällä tavalla, kun arvelin että tästä tulee pitkä ja vaikea aika", kertoo isä Serafim.

Abba Ammonas oli yksi Egyptin suurista erämaaisistä ja Antonios Suuren aikalainen. Hänestä tuli erakkoyhteisön johtaja ja lopulta myös piispa. Uusi teos sisältää kaikki säilyneet abba Ammonaksen kirjoitukset. Isä Serafim on kääntänyt pieninä pätkinä siellä täällä säilyneet tekstit kreikasta ja syyriasta.

Hiljaisuuden_voima_kirjan_kansi
”Rakkaani, olen osoittanut teille hiljaisuuden voiman: miten se parantaa kaikin puolin ja miten se on Jumalan tahdon mukaista.” Kirjan kansipiirros: metropoliitta Arseni/Kuva: Lintulan luostari

Teksteissä merkittävintä on niiden varhaisuus.

"Ne edustavat 300-luvun puolivälin kristillistä kilvoittelua, sitä perustaa, jolle myöhempi luostarielämä on vähitellen rakentunut. Osa kirjan teksteistä on lyhyitä mietelmiä ja lausahduksia, erämaaisien anekdootteja, mutta mukana on myös Ammonaksen erakkoyhteisöille osoittamia kirjeitä, jotka valaisevat Ammonaksen ja Egyptin erakkoyhteisöjen kilvoitteluihannetta ja ajattelua. Tämän kirjan jälkeen tekee mieli jatkaa samassa hengessä ja tarttua Antonios Suuren elämäkertaan ja opetuksiin", kertoo kirjan vedosvaiheessa lukenut nunna Ksenia Lintulan luostarista.

"Abba Ammonaksen ajattelu edustaa myös varsin karsimaattista hengellisyyttä", kertoo isä Serafim.

Teksteissä puhutaan paljon Hengen voiman vastaanottamisesta ja kokemisesta.

Käännöstyön lisäksi isä Serafim on laatinut kirjaan laajan johdannon, jossa hän taustoittaa tekstien aatemaailmaa ja hieman myös kirjan otsikossa mainitun hiljaisuuden olemustakin. Kannen piirroksen on tehnyt metropoliitta Arseni.

Kirja on saatavilla Lintulan luostarin verkkokaupassa.

Hiljaisuuden voima. Abba Ammonasin kirjeitä ja opetuksia. Lintulan luostarin julkaisuja