Kainuusta kotoisin oleva Virpi Andreou ja alun perin kyproslainen Andreas Andreou muuttivat kahden lapsensa kanssa Suomeen syksyllä 1998. He asettuivat Ouluun, jossa perhe kasvoi vielä kahdella lapsella. Pariskunta perusti Ouluun kreikkalaiseen ruokaan keskittyvän ravintolan, jota he pyörittivät 22 vuotta, ja kesällä 2025 avautuu Helsinkiin heidän uusin ravintolansa. Olipa heillä jonkin aikaa myös Kreikasta ja Italiasta tuotuja koruja sekä hopeisia ikoneita myyvä liike.
Virpi ja Andreas Andreou ovat kasvattaneet kaikki neljä lastaan vahvan identiteetin omaaviksi ortodoksisen kirkon jäseniksi. Nyt Virpi Andreou on mukana ensimmäisen lapsenlapsensa kirkollisessa kasvatuksessa tuomalla tämän säännöllisesti kirkkoon. Virpi ja hänen tyttärensä siirtävät ortodoksista perinnettä seuraavalle sukupolvelle kestävällä ja kauniilla tavalla, Pohjois-Suomen seurakunnan laatimassa ritarimerkkianomuksessa kerrotaan ja jatketaan toteamalla, että tämä on kirkkomme jatkuvuuden kannalta oleellista ja kiitoksen arvoista.
Yli 15 vuotta Andreoun keittoa pääsiäisyönä
Virpi Andreou liittyi ortodoksiseen kirkkoon 1990-luvun lopussa muutettuaan takaisin Suomeen.
– Vuosien varrella Kyproksella olin jo kuin osa yhteisöä: osallistuimme aktiivisesti ortodoksisiin palveluksiin ja juhliin, joten kirkko alkoi tuntua omalta jo silloin. Suomessa liittyminen oli ikään kuin “viimeinen sinetti”.
Kirkko kulkee mukana sekä arjessa että juhlassa, Virpi kertoo. Juhlat ja paastonajat näkyvät myös suomalais-kyproslaisen perheen ruokapöydässä.
– Vuoden ehdottomasti tärkein juhla perheellemme on pääsiäinen. Suuren viikon huipentaa pääsiäisyön liturgia, jonka jälkeen nautimme yhdessä yöllisen aterian. Perinteen mukaan teemme kyproslaista avgolemono-keittoa (kana-riisikeitto) ja tietenkin kopsautamme värjättyjä munia – kuka rikkoo kenenkin munan! Pääsiäispäivänä kokoonnumme koko perheen voimin liharuoan äärelle juhlimaan.
– Toinen meille rakas juhla on Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen 15.8. Sitä vietämme usein kuin kesän pääsiäistä: kokoonnumme ulkona ja grillaamme vartaita yhdessä. Paaston aikana suosimme erityisesti papuruokia, mustasilmäpavut ovat perheemme suosikkeja. Myös mausteiset kasvispadat, hummus ja tahinidipit ovat vakiintuneet keittiöömme.
Ravintoloitsijapariskunta on mahdollisuuksien mukaan mukana seurakunnan keittiössä erilaisia aterioita valmistettaessa ja juhlatilaisuuksia järjestettäessä.
– Oulussa onkin ollut jo yli 15 vuotta tapana tarjota pääsiäisyön liturgian jälkeen kyproslaista avgolemono-keittoa. Mieheni on valmistanut myös muita kreikkalaisia liha- ja kasvispatoja tilaisuuksien yhteyteen. Tämä on meille luonteva tapa olla mukana ja jakaa jotain itselle tärkeää myös seurakuntayhteisön kanssa.
Andreoun perhe rakastaa järjestää ja viettää juhlia yhdessä – mieluiten pitkän kaavan mukaan.
–Ylipäätään parasta on, kun perhe ja läheiset kokoontuvat yhteen, Virpi pohtii.
Aivan erityisen rakas muisto on jäänyt ensimmäisen lapsenlapsen kastejuhlasta Oulussa syksyllä 2023.
Tsasouna takapihalla
Virpi Andreoulla vaikuttaa olevan vuorokaudessa enemmän tunteja kuin muilla. Neljän lapsen yrittäjä-äiti on löytänyt aikaa paitsi kirkon jumalanpalveluselämään osallistumiseen ja seurakunnan juhlatilaisuuksien järjestämiseen myös Oulun seurakunnanvaltuustossa toimimiseen. Nyt Virpiä pitää kiireisenä lapsenlapsi.
Perheen aiempana kotina toimineen omakotitalon pihalla oli oma tsasouna, jonka silloinen Joensuun piispa Arseni siunasi käyttöön Jumalansynnyttäjän Neitseen Marian kuolonuneen nukkumisen juhlapäivänä 15.8.2013. Juhla on erityisen tärkeä kyproslaisille. Kotikappeliksi pyhittämisen myötä lasten käytössä ollut entinen huvimaja sai uudenlaisen käyttötarkoituksen, Oulun ortodoksisen hiippakunnan seurakuntien tiedotuslehti Paimen-Sanomat kirjoitti tilaisuuden jälkeen.
Samainen Paimen-Sanomat kertoi myös Virpi ja Andreas Andreoun 19.5.2013 saamista piispallisista siunauskirjoista, mitkä myönnettiin tunnustuksena kirkon hyväksi tehdystä työstä. Kirkon hyväksi tehty työ sekä Virpin esimerkillisyys äitinä, isoäitinä, kasvattajana ja kirkollisena ortodoksinaisena johtivat myös siihen, että Helsingin ja koko Suomen arkkipiispa Elia myönsi hänelle Pyhän Karitsan ritarikunnan 1 luokan ritarimerkin. Merkki luovutettiin Uspenskin katedraalissa 13.4.2025 toimitetun palmusunnuntain liturgian päätteeksi.
Virpi Andreou ei tiennyt seurakuntansa tekemästä palkitsemisehdotuksesta etukäteen.
– Tämä tuli minulle täysin yllätyksenä. Otin kunnian vastaan nöyrin mielin. Suomessa on lukemattomia äitejä, jotka aivan yhtä lailla ansaitsisivat tämän tunnustuksen.