Ehtoolliskalkki_Pöydällä
Ajassa

Tätä harvinaisuutta et halua ohittaa: luvassa liturgia erämaaisien tuntemalla kaavalla

Apostoli Markuksen nimeä kantava liturgia toimitetaan radiossa tiettävästi ensimmäistä kertaa maailmassa.
| Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Vladimir Sokratilin

Pääsiäisaika jatkuu kirkossa ja tulevana sunnuntaina 25.4. vietämme halvaantuneen sunnuntaita. Samalle päivälle osuu myös pyhän apostoli ja evankelista Markuksen muisto.

Sunnuntaille osuu myös ortodoksisen kirkon radiointivuoro. Kuulijoiden kannattaa kuitenkin olla tavallistakin tarkempana, sillä palvelus toimitetaan apostoli Markuksen nimeä kantavalla, Suomessa hyvin harvoin käytetyllä liturgiakaavalla.

”Tämä on Aleksandrian kirkon vanhin liturgiakaava – vanhin kirjallinen dokumentaatio siitä on peräisin 400-luvulta. Seuraavilla vuosisadoilla kirkon liturgiikkaa alettiin yhtenäistää ja liturgia sai myös Aleksandriassa bysanttilaisia piirteitä. Tämä nyt toimitettava kaava on oma käännökseni nimenomaan ns. bysanttilaistetusta apostoli Markuksen liturgiasta, mutta se eroaa silti selvästi meille tutummista pyhän Johannes Krysostomoksen tai pyhän Basielios Suuren nimeä kantavista liturgiakaavoista”, kertoo radioitavan palveluksen toimittava isä Markus Kinkki.

"Nykyisin tämä kaava on harvinaisuus myös Aleksandrian patriarkaatissa. Sitä on tapana käyttää pyhän apostoli ja evankelista Markuksen muistopäivänä ja muutamina muina päivinä kirkkovuoden mittaan", kertoo isä Markus.

”Itse kiinnostuin tästä heti, kun kuulin, että on olemassa oman suojeluspyhäni nimeä kantava liturgiakaava. On huikeaa ajatella, että jotkut tähän palvelukseen sisältyvistä rukouksista saattavat olla evankelistan itsensä muotoilemia.”

Yhtä pysäyttävä huomio on se, että monet kirkkokalenterista tutut pyhät ovat tunteneet liturgian nimenomaan tässä muodossa.

”Näitä pyhiä ovat esimerkiksi pyhä Atanasios Suuri (muistopäivä 18.1.) ja Kyrillos Aleksandrialainen (9.6.) ja Antonius Suuri (17.1.) sekä monet muut erämaaisät.”

Mukaan vasta pienestä saatosta

Apostoli Markuksen liturgia poikkeaa monin paikoin tutummista liturgiakaavoista. Sen rukoukset ovat pitkiä, ja laulettavia osia on suhteellisen vähän. Kaava sisältää myös muista liturgiakaavoista poikkeavaa diakonin ja papin välistä vuoropuhelua. Kristuksen Ruumis ja Veri jaetaan tässä liturgiassa erikseen samaan tapaan kuin apostoli Jaakobin liturgiassa.

Jotta tunnin lähetysaika riittää kattamaan mahdollisimman suuren osan palveluksen vähemmän tutuista osista, radiointi aloitetaan vasta pienestä saatosta.

”Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun palvelus toimitetaan Suomessa, mutta kyllä tämä kaava on käytössä hyvin harvoin. Siksi on perusteltua, että radioinnista jätetään pois esimerkiksi kaavan alkuun myöhemmin lisätyt ekteniat ja antifonit.”

Markuksen liturgia on toimitettu ainakin Joensuun seminaarin kirkossa 25.4.2012 sekä Tampereen ortodoksisessa kirkossa 25.4.2014 ja 25.4.2018.  Tuolloin palvelukset toimitti isä Heikki Honkamäki.

Sunnuntain palveluksessa kaavaa lyhennetään hiukan pudottamalla pois joitakin yksittäisiä ektenioita.

”Tietämykseni mukaan apostoli Markuksen liturgia radioidaan nyt ensimmäistä kertaa maailmassa", toteaa isä Markus.

Suomessa tähän liturgiaan on voinut osallistua aiemmin sekä Helsingissä että Lappeenrannassa.

”Metropoliitta Ambrosius antoi aikoinaan siunauksensa tämän kaavan käytölle ja arkkipiispa Leo on sen myös hyväksynyt. Tiedän, että Lappeenrannassa ainakin isä Markus Petsalo on toimittanut liturgiaa tällä kaavalla, mutta kaikkiaan se lienee ollut meillä käytössä vain noin kymmenisen kertaa.”

Lähetys Profeetta Elian kirkosta Helsingistä alkaa Yle Radio 1 -kanavalla sunnuntaina 25.4. kello 11. Palveluksen toimittaa isä Markus Kinkki, kirkkolaulusta vastaa Uspenie -kvartetti. Diakonina toimii ylidiakoni Andreas Salminen ja lukijana nunna Elisabet. Palvelus on myöhemmin kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Artikkelia on täydennetty 23.4.2021 klo 09:46 Suomessa toimitettujen Markuksen liturgioiden osalta.