Serafim Sarovilainen reliikkilipas Porin ortodoksisessa kirkossa 2022
Ajassa

Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen reliikki matkasi Pekan mukana bussilla Porin kirkon juhlaan

Porissa sijaitsevan Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkon vihkimisestä tulee kuluneeksi 20 vuotta. Praasniekkaa vietetään tulevana viikonloppuna, ja erityisen juhlalliseksi tilaisuuden tekee Myllypuron kappelista lahjoituksena saatu pyhittäjä Serafim Sarovilaisen reliikki.
| Teksti: Susanna Somppi | Kuva: Martinut Markoff, Myllypuron kappeli, Pekka Salonen, video: Myllypuron kappeli
Serafim Sarovilaisen Pekka Salonen ja isä Joosef Vola Myllypuron kappeli 2022

Lauantaina 24. syyskuuta Porin Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkossa toimitetaan juhlavigilia, jonka yhteydessä pyhittäjä Serafim Sarovilaisen lahjoituksena saatu reliikki kannetaan esille. Vigilia aloittaa pyhäkön 20-vuotisjuhlan Oulun metropoliitta Elian johdolla.

Porin pyhäkön saama lahjoitus on osa Helsingin Myllypurossa sijaitsevan Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelissa olevasta reliikistä. Porissa lahjaksi saatua aarretta säilytetään hopeisessa, Kreikassa valmistetussa reliikkilippaassa.

– Myllypurossa oleva reliikki on pieni palanen pyhittäjä Serafim Sarovilaisen luuta, josta irrotettiin nuppineulanpään kokoinen osa Porin pyhäkköön lahjoitettavaksi. Tämän jälkeen omasta pyhittäjä Serafimin reliikistämme ei jää enää jaettavaa muihin kirkkoihin. Mielestäni tämä lahjoitus oli paikallaan juuri nyt, kun Porin pyhäkkö täyttää 20 vuotta, isä Joosef Vola kertoo

Isä Joosef toimitti maanantaina 19. syyskuuta rukouspalveluksen, jonka myötä osa rakastetun pyhän reliikkiä siirtyi Pekka Saloselle toimitettavaksi edelleen Poriin. Saloselle reliikin hakumatka oli mieluisa kunniatehtävä.

– Kun sain reliikkilippaan mukaani, niin matkalla piti pysähtyä pitämään sadetta puun alle – ja samassa törmäsin nunnaan. Sitäkään ei tapahdu ihan joka päivä, että tapaa nunnan kaupungilla. Siinä rupatellessa ei pikku kastuminen harmittanut lainkaan, ja kiirehän siitä lopulta tuli linja-autolle, Salonen kertoo mieliinpainuvasta matkastaan.

Serafim Sarovilaisen reliikkilipas ja ikoni Myllypuron ortodoksisessa kappelissa 2022
Lahjoituksena saatu aarre kuljetettiin Poriin hopeisessa, Kreikassa valmistetussa reliikkilippaassa. Kuva on otettu Myllypuron kappelissa.

Reliikki viedään kirkkoon jo valmiiksi odottamaan Oulun metropoliitta Elian saapumista ja juhlavigilian alkamista lauantaina. Väliajan reliikkilipas on ollut Salosen ikonipöydällä – hän kun on toiminut jo 20 vuoden ajan kotikirkkonsa vapaaehtoisena apulaisisännöitsijänä.

– Reliikeistä välittyy tietynlainen armovoima; pyhyys ja rauha – sen voi aistia esimerkiksi luostarissa, Salonen sanoo.

Pyhittäjän reliikki on kulkeutunut Myllypuron kappeliin tiettävästi Viron Pühtitsan Jumalanäidin kuolonuneen nukkumiselle pyhitetystä nunnaluostarista, joka tunnetaan myös Kuremäen luostarina.

Tarina ei kerro, miten kyseinen pyhittäjän reliikki päätyi Pühtitsaan.

Joka tapauksessa pyhittäjä Serafim Sarovilaisen kaikki reliikit ovat alun perin peräisin Divejevon luostarista, joka sijaitsee lähellä Sarovin kaupunkia Nižni Novgorodin alueella Venäjällä. Pyhittäjä Serafim kilvoitteli läheisessä Sarovin luostarissa, ja hän toimi Divejevon nunnien ohjaajavanhuksena. Rakastetun pyhän elämästä kiinnostuneet voivat kuunnella rovasti Viktor Porokaran puheen pyhittäjä Serafim Sarovilaisesta, jonka hän piti Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelissa pyhittäjän juhlan aattona 1. tammikuuta 2021.

Porissa juhla jatkuu sunnuntaina 25. syyskuuta, jolloin toimitetaan vedenpyhitys, liturgia ja ristisaatto. Liturgian jälkeen on tarjolla juhlaruokaa, kahvia ja ohjelmaa. Lisäksi tilaisuudessa muistetaan seurakunnan ja tiistaiseuran aktiivisia toimijoita.

Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan kuuluvaan Porin pyhäkköyhteisöön lukeutuu noin 200 seurakuntalaista.

isä Joosef Vola toimittaa rukouspalvelusta Myllypuron ortodoksisessa kappelissa 2022

 

Pääkuvat ylhäällä: 

Pyhittäjä Serafim Sarovilaisen reliikkilipas. Kuva: Martinus Markoff

Pekka Salonen sai kunniatehtäväkseen kuljettaa pyhittäjä Serafim Sarovilaisen reliikki kotipyhäkköön Poriin. Porin pyhäkön saama lahjoitus on osa Helsingin Myllypurossa sijaitsevan Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappelissa olevasta reliikistä. Isä Joosef Vola toimitti rukouspalveluksen ennen kuin reliikki lähti hopealippaassa kohti Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkkoa. Kuva: Myllypuron kappeli

Metropoliitta Elian myöntämien siunauskirjojen saajat Porissa:

Pekka Salonen
Apulaisisännöitsijä, pyhäkköneuvosto, vahtimestarin tehtävät
Riitta Salonen
Ahkera pyhäkköaktiivi
Riikka Joki
Apulaisisännöitsijä, pyhäkköneuvosto
Anita Luonila
Ahkera pyhäkköaktiivi, tiistaiseura
Niina Alhanen
Ahkera pyhäkköaktiivi, seurakuntaneuvosto, tiistaiseura
Jyri Luonila
Ahkera pyhäkköaktiivi, mm. lukija, laulaja, tarvittaessa kanttori
Maria Ojanen
Tiistaiseuran puheenjohtaja ja sihteeri
Alexander Lyutykh
Ahkera pyhäkköaktiivi, ponomari
Seppo Peiponen
Ahkera pyhäkköaktiivi, vahtimestarin tehtävät
Tuula Nousiainen
Ahkera pyhäkköaktiivi
Jarkko Luonila
Diakoni, kirkon isännöitsijä
Leena Leino
Ahkera pyhäkköaktiivi

PSHV:n ansiomerkit Porissa 25.9.2022:

Kultainen ansiomerkki: Leena Leino, Elli Honkala, Anita Luonila
Hopeinen ansiomerkki: Niina Alhanen, Jarkko Luonila
Pronssinen ansiomerkki: Riitta Salonen, Pekka Salonen, Riikka Joki, Pia Vähämäki, Maria Ojanen
Kannustuskirja: Arttu Mäkeläinen, Seppo Peiponen, Sirpa-Helene Soini, Juhani Koskimaa, Eija Kortesniemi, Tuula Nousiainen, Mauri Ojanen
Hopeinen laulajamerkki: Jyri Luonila, Riitta Lehto-Toivanen, Mikael Kasanko

Juttua muokattu 26.9.2022 klo 13:59 lisäämällä piispallisten siunauskirjojen ja PSHV:n ansiomerkkien saajat ja lisäämällä toiseksi pääkuvaksi lähikuva reliikistä.