Pyhän Ksenia Pietarilaisen ikoni ja lampukka
Ajassa

Pyhät äidit -sarja: Autuas Ksenia Pietarilainen menetti miehensä äkillisesti ja alkoi elää Kristuksen tähden houkkana

Rakastetun pyhän elämä osoittaa, että Jumalan hulluus on ihmisten viisautta kallisarvoisempaa. Hänen muistopäiväänsä vietetään Suomen ortodoksisessa kirkossa 24. tammikuuta.
| Teksti: Maria Hattunen | Kuva: Raymond Bucko/Wikimedia Commons
Pyhän Ksenia Pietarilaisen ikoni ja lampukka

Pyhä autuas Ksenia Pietarilainen, alkuperäiseltä nimeltään Ksenia Grigorievna Petrova, syntyi Venäjällä 1700-luvun alkupuolella ja eli suurimman osan elämästään Pietarissa. Hänen nuoruudestaan emme tiedä paljoakaan. Ensimmäinen tunnettu yksityiskohta hänen elämästään on äkillinen leskeytyminen 26-vuotiaana.

Ksenian puoliso, upseeri Andrei Feodorovits Petrov kuoli äkillisesti kutsuilla. Ksenian suru oli pohjaton – erityisesti siksi, että kuolema oli kohdannut hänen puolisonsa täysin odottamatta, ilman katumuksen mahdollisuutta.

Nuori, lapseton leski jakeli pois kaiken omaisuutensa ja pukeutui miehensä vanhoihin vaatteisiin ja alkoi kutsua itseään miehensä nimellä väittäen kaikille Ksenian kuolleen. Sukulaiset, joita omaisuuden hävittäminen ei miellyttänyt, pyysivät viranomaisia puuttumaan asiaan. Viranomaiset kuulivat Kseniaa, totesivat hänen toimivan täydessä ymmärryksessä ja antoivat hänelle luvan tehdä omaisuudelleen mitä tahtoi.

Ksenia ei ollut mieleltään sairas, vaan hän oli valinnut hyvin harvinaisen kilvoitusmuodon. Hän tekeytyi hulluksi. Tällaisia kilvoittelijoita kutsutaan Kristuksen tähden houkiksi.

Ksenian puoliso, upseeri Andrei Feodorovits Petrov kuoli äkillisesti kutsuilla. Ksenian suru oli pohjaton – erityisesti siksi, että kuolema oli kohdannut hänen puolisonsa täysin odottamatta, ilman katumuksen mahdollisuutta.

Apostoli Paavali kirjoittaa Kristuksen tähden hulluudesta seuraavasti: ”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima. Onhan kirjoitettu: Minä hävitän viisaitten viisauden ja teen tyhjäksi ymmärtäväisten ymmärryksen. Missä ovat viisaat ja oppineet, missä tämän maailman älyniekat? Eikö Jumala ole tehnyt maailman viisautta hulluudeksi? Jumala on kyllä osoittanut viisautensa, mutta kun maailma ei omassa viisaudessaan oppinut tuntemaan Jumalaa, Jumala katsoi hyväksi julistaa hulluutta ja näin pelastaa ne, jotka uskovat. Juutalaiset vaativat ihmetekoja, ja kreikkalaiset etsivät viisautta. Me sen sijaan julistamme ristiinnaulittua Kristusta. Juutalaiset torjuvat sen herjauksena, ja muiden mielestä se on hulluutta, mutta kutsutuille, niin juutalaisille kuin kreikkalaisillekin, ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus. Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi." (1.Kor.1:18-25.)

Päivänsä Ksenia vietti vaeltelemalla Pietarin kaduilla ja yöt taivasalla rukoillen. Hän sai osakseen pilkkaa ja solvauksia epätavallisen käytöksensä ja vahvan uskonsa vuoksi, mutta hän tyytyi vain siunaamaan niitä, jotka häntä herjasivat.

Eräässä vaiheessa Ksenia poistui Pietarista kahdeksaksi vuodeksi. On oletettu, että hän vieraili noiden vuosien aikana venäläisten pyhien askeettien luona etsimässä hengellistä opetusta. Tämä on kuitenkin arvailua. Sen sijaan se tiedetään, että ajan mittaan Ksenia alkoi vastoin omaa tahtoaan saada mainetta Jumalalle mieluisana ihmisenä. Pietarilaiset kutsuivat häntä koteihinsa saadakseen niille houkan siunauksen. Ksenia sai Jumalalta myös ennalta näkemisen armolahjan. Esimerkiksi tsaarin perheelle hän ennusti Katariina II:n eli Katariina Suuren kuoleman.

Sielunsa pelastusta lukuunottamatta Ksenialla ei ollut elämässä mitään menetettävää. Siksi hänestä kehittyi rohkea kaltoin kohdeltujen puolustaja. Hän uskalsi myös arvostella ankarasti väärintekijöitä näiden sosiaalisesta asemasta riippumatta.

"Kutsui itseään Andrei Feodorovitsiksi"

Ksenian kuolinajasta tai -olosuhteista ei ole olemassa tarkkaa tietoa. Kuolinvuodeksi on arveltu vuotta 1803. Hänet on haudattu Smolenskin hautausmaalle Pietariin. Hautakivessä lukee: ”Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Tässä lepää Jumalan palvelija Ksenia Grigorievna, joka oli hovilaulaja ja eversti Andrei Feodorovits Petrovin vaimo. Hän jäi leskeksi 26-vuotiaana, vaelsi 45 vuotta ja eli 71-vuotiaaksi ja kutsui itseään Andrei Feodorovitsiksi. Joka tunsi minut, muistakoon sieluani oman sielunsa pelastukseksi. Aamen.

Ksenian haudalle kokoonnuttiin rukoilemaan ja pyytämään esirukouksia jo 1820-luvulla. Monet haudalla rukoilleet kokivat parantuneensa ja vapautuneensa huolista ja murheista. Neuvostoaikakaan ei haalistanut Ksenian muistoa. Virallisesti kirkko tunnusti hänen pyhyytensä vuonna 1988.

Ksenia Pietarilainen on varsinkin Venäjällä suuresti kunnioitettu ja rakastettu pyhä. Hänet koetaan helposti lähestyttävänä esirukoilijana ja häneltä pyydetään monesti apua aivan arkisiin huoliin. Monet pitävät häntä erityisesti työtä, opiskelupaikkaa, asuntoa ja aviopuolisoa etsivien esirukoilijana ja auttajana.

Pyhä autuas äiti Ksenia, auta valistamaan pienet lapset pyhän kasteen valolla ja painamaan heihin Pyhän Hengen lahjan sinetti; auta kasvattamaan nuoret uskoon, rehellisyyteen ja jumalanpelkoon ja suomaan heille menestystä opinnoissa; paranna sairaat ja vaivaiset; lähetä perheellisille rakkautta ja perheisiin yksimielisyyttä, tee luostareissa elävät otollisiksi kilvoittelemaan hyvä kilvoittelu ja suojele heitä herjauksilta; vahvista papit Pyhän Hengen väkevyydellä; varjele maatamme ja kansaamme rauhassa ja sovussa ja rukoile niiden puolesta, jotka eivät kuolemansa edellä ole saaneet osallistua Kristuksen pyhiin salaisuuksiin. Sinä olet meidän toivomme, joutuisa kuulijamme ja vapautuksemme. Sinulle me kannamme kiitosta ja kunnioitamme kanssasi Isää, Poikaa ja Pyhää Henkeä nyt, aina ja iankaikkisesti. Aamen”. (Rukous akatistoksesta pyhälle Ksenia Pietarilaiselle.)

 

Artikkeli on julkaistu aiemmin Suomen ortodoksisen kirkon ort.fi -sivuilla ja Aamun Koitossa tammikuussa 2023. Otsikkoa on muokattu 19.1.2024 klo 10:43 vaihtamalla sana "pyhä" sanaan "autuas".