
”Ihan kuin maailma nyt”, ajattelin, kun näin uudistuneen Aamun Koiton kansikuvan ensimmäistä kertaa.
Kuvan tausta on tummansininen, ehkä jopa hiukan pahaenteinen – mutta sen keskiössä hohtaa Kristus kaiken voittavaa valkeuttaan. Vuosituhannesta toiseen Hän kurottaa ihmisten puoleen ja tempaisee heidät voimallisesti pois kuoleman otteesta. Maailmanjärjestyksen ryskeen sijasta kuulemmekin, kuinka Tuonelan portit murtuvat Hänen jalkojensa alla.

Kutsu uuteen elämään on myös yksi uudistuneen Aamun Koiton teemoista.
Juhlien juhlana meille kirjoittaa arkkipiispa Elia, jonka aikakausi on eräänlainen uusi alku kirkossamme. Voimme lukea pääsiäistervehdykset myös ukrainaksi, venäjäksi ja ruotsiksi.
Väkevä todistus uudistumisen mahdollisuudesta – vieläpä missä tahansa iässä – on 82-vuotiaan Helvi Pullan tarina. Hyvin konkreettisella tasolla uuden elämän omaksumisesta kertoo puolestaan juttu jätteenkerääjistä ja kierrätyksestä.
Toivoakseni lehdestä välittyy myös pyrkimys etsiä sitä, mikä yhdistää meitä toisiimme.
Kirkkomme moninaisuus on suuri rikkaus ja mahdollisuus. Esimerkiksi Gargin perheen pääsiäisessä sulautuu yhteen peräti kolme eri kulttuuria. Myös kolttasaamelaista ja karjalaista kulttuuria käsitellään. Lukijoiden toiveesta lehteen ovat ilmestyneet esimerkiksi Kysy munkilta- ja Kirja, joka muutti elämääni -palstat.
Jotta uutta voi syntyä, täytyy usein luopua jostakin entisestä.
Käsillä olevassa pääsiäisnumerossa on vielä listattuna jumalanpalvelustietoja pääsiäisajan palvelusten osalta. Jatkossa jumalanpalvelutiedot löytyvät ajantasaisina oman seurakunnan verkkosivuilta. Eri seurakuntien kuulumisia voi jatkossa seurata myös Näin meillä -palstan kuvien ja pikku-uutisten kautta.
Uudistunut Aamun Koitto ei toki ole täydellinen, ja se varmasti hakee yhä muotoaan. Toimitus ottaa ilolla vastaan lukijoiden palautetta ja ehdotuksia: aamunkoitto@ort.fi.
Toivon, että inspiroivat tarinat todistavat siitä, että mielenmuutos ja uuden elämäntavan omaksuminen ovat mahdollisia meille jokaiselle. Suuri paasto on kutsunut meitä katumukseen ja parannukseen. Nyt on aika kääntää kasvot kohti Kristuksen ylösnousemusta ja konkreettisten tekojen todistamaa uutta elämää.
Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!
Pääkuva ylhäällä: Kansikuvan Kristuksen Ylösnousemus -ikoni sijaitsee Panagia Faneromeni -pyhäkössä Vouliagmenissa Kreikassa. Jotta ikoni asettuisi kanteen optimaalisesti, mittasuhteita oli muutettava ja ikonin teksti poistettava. Enkeleiden pitelemä viesti kuuluu: ”Me vietämme kuoleman kuolettamisen, | helvetin kukistamisen, | iankaikkisen, uuden elämän alkamisen juhlaa.”
Kansikuva ja kuvankäsittely: Jyri Pitkänen
Huom. Mikäli et ole saanut lehteä pääsiäiseksi, kannattaa ensiksi tarkistaa, onko osoite ajan tasalla: keskusrekisteri@ort.fi.
Juttu on julkaistu ensimmäistä kertaa painetussa Aamun Koitossa 1/2025. Suurin osa painetun lehden jutuista tuodaan myös verkkolehden lukijoiden saataville.