TurvallinenTila -kuvituskuva
Ajassa

Osaanko ottaa toiset huomioon ortodoksisessa toiminnassa? Turvallisemman tilan periaatteet auttavat onnistumaan

Jokaisen tulee voida tuntea olonsa turvalliseksi kirkossa, mutta miten tämä toteutuu? Ortodoksisten nuorten liitto ONL ry teetti viime syksynä nuorisokyselyn, jonka tuloksista selviää, että 13–29-vuotiaista vastaajista noin 10 % oli itse kokenut tai huomannut syrjintää tai ennakkoluuloja seurakunnan toiminnassa. Tämän huolestuttavan tuloksen seurauksena on yhteisvoimin laadittu ortodoksisen lapsi- ja nuorisotyön turvallisemman tilan periaatteet, jotka sopivat laajemminkin ortodoksisen kirkon toimintaan.
| Teksti: Ari Koponen ja ONL ry | Kuva: Kuvitus: Anni Repo
TurvallinenTila -kuvituskuva

Turvallisemman tilan ohjeistuksia on monenlaisia, ja kansainväliseen ortodoksisten nuorten päivään sekä temppeliintuomisen juhlan teemaan sopivasti Ortodoksisten nuorten liitto julkaisee erityisesti ortodoksiseen lapsi- ja nuorisotyöhön laaditut turvalllisemman tilan periaatteet. Periaatteiden tarkoituksena on tehdä toimintaan osallistumisesta mahdollisimman turvallista kaikille sekä edistää sitä, että jokainen voisi olla oma itsensä pelkäämättä arvostelua. Toimintaan lähtemistä empivien on toivottavasti helpompi rohkaistua mukaan, kun periaatteet on sanoitettu näkyvästi.

Kirkko on julkisyhteisö, joten sen toimintaa koskee muun muassa yhdenvertaisuuslaki, jossa toimija velvoitetaan arvioimaan yhdenvertaisuuden toteutumista toiminnassaan ja ryhtymään myös tehokkaisiin toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi. Muutoinkin syrjiminen on jo lainkin mukaan kielletty lukuisien henkilöön liittyvän syyn vuoksi (esim. ikä, kieli, mielipide, uskonnollinen vakaumus, vammaisuus ja moni muu). Myös kristillinen ihmiskuva, jossa jokainen ihminen tulee kohdata paitsi lähimmäisenä, myös ainutkertaisena Jumalan kuvana, tukee tätä velvoitetta.

– Kyseessä ei ole mikään uusi ja outo juttu, vaan periaatteet sekä huomioivat maallista lainsäädäntöä että ovat kristillisiä ja hyvien tapojen mukaisia ja sopivat mielestäni yleisohjeiksi kaikkiin kirkollisiin tapahtumiin, toteaa ONL:n toiminnajohtaja Maria Kauppila.

Uutta on lähinnä se, että niitä laadittaessa on pohdittu nimeomaan ortodoksista toimintaa ja tapahtumia ja erityisesti se, että niitä on muovattu yhteisvoimin.

Periaatteiden runko luotiin ortodoksisilla nuorisotyöpäivillä viime syksynä, ja mukana oli joukko kirkkomme kasvatustyötä tekeviä – osa heistä itsekin nuoria. Sen jälkeen periaateluonnos kävi kommenttikierroksella muutamilla opettajilla perusopetuksen puolelta, yliopistolla sekä palvelukeskuksen asiantuntijoilla. Periaatteet lähetettiin lausuntokierrokselle myös hiippakunnallisille nuorisovaltuustoille.

– On erittäin hienoa, että ortodoksiselle nuorisotyölle saadaan turvallisemman tilan periaatteet yhteiseksi käytännöksi. On myös kunnioitettavaa, että prosessissa on haluttu kuulla monipuolista joukkoa asiantuntijoita ja viiteryhmiä ja kiitämme, että myös nuorisovaltuustoilla oli mahdollisuus kommentoida, iloitsee Helsingin hiippakunnan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Antti Salpakari.

 – Meidän nuorisovaltuusto olisi tiivistänyt periaatteet ehkä yhden kohdan lyhyemmiksi, mutta siitä pidämme, että mukana on myös selkeästi kirkkomme teologiaan ja teeseihin sidottuja kohtia, sanoo Salpakari.

Yhteinen sitoutuminen on tärkeää

Täysin turvallisen tilan luominen on hankalaa, jopa mahdotonta, sillä ihmisten kesken voi aina sattua ajattelemattomuutta, erehdyksia tai ilmetä ihan tahallistakin häirintää. Siksi käytetään tarkoituksella sanamuotoa ”turvallisempi tila” ja viitataan nimenomaan turvallisuuden sosiaaliseen ulottuvuuteen eli ihmisten keskinäiseen vuorovaikutukseen.

Parhaatkin turvallisemman tilan periaatteet ovat turhia, mikäli niitä ei voida noudattaa tai valvoa. Kirkon työntekijöillä on tietysti lakisääteinen velvollisuus puuttua ja ilmoittaa häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä eteenpäin, mutta tuon lisäksi on toivottavaa, että turvallisemman tilan periaatteisiin tutustuu ja sitoutuu mahdollisimman moni ortodoksi. Myös esimerkiksi leirinjohtajan ja muiden toimintaa ohjaavien on tärkeää käydä periaatteet läpi ennakkoon sekä miettiä, miten niistä jutellaan osallistujien kanssa ja miten niiden toteutumista seurataan, tai kenen puoleen osallistuja voi kääntyä, jos huomaa tai kokee jotain epäasiallista.

Oheismateriaali on hyvä pohja keskustelulle

Periaatteita avataan kuvien ja tarkennustekstien avulla ja niistä on laadittu A3- ja A4-kokoiset julisteet, joita voi tulostaa seurakuntien toimitilojen seinille sekä jakaa ennakkoon esimerkiksi leirikirjeen mukana. Suositeltavaa on käydä periaatteet läpi myös puhuen, sillä puheen avulla luodaan sosiaalista tilaa ja yhteistä ymmärrystä. Ohjaajille ja vastuuhenkilöille on laadittu erillinen lisäohjeistus, rohkaisemaan ja tukemaan periaatteiden läpikäymistä.

– Nämähän eivät ole mitään lakeja vaan hyviä periaatteita ja varmasti osa näistä voidaan sanoittaa paremmin tai toisin. Ja me jokainen ymmärrämme käsitteitä hieman eri lähtökohdista – siksi on tarpeen käydä näistä myös keskustelua, sanoo Maria Kauppila.

– Esimerkiksi periaatteiden kohtaa kuusi ”pyhän kokemisen rauha” eräs amerikkalaistaustainen ortodoksinen opettaja mietiskeli jopa yllättävän moderniksi, naurahtaa Kauppila.

– Ymmärrän tuonkin näkökulman, vaikka meillä laatijoilla oli mielessä hieman erilainen ajatus. Me mietimme, että usko ei usein näy päällepäin, ja on hyvä pysähtyä rauhassa itsensä äärelle, jos tekee mieli puuttua toisen uskonnonharjoittamiseen. Ja kyllä myös niinkin, että tässä maallistuneessa maailmassa lapsilla ja nuorilla on tärkeää olla paikkoja, jossa otetaan todesta heidän kaipuunsa kohti Jumalaa.

Ortodoksisen lapsi- ja nuorisotyön turvallisemman tilan aineistot on koottu yhteen. Periaatteet ovat saatavilla suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi, venäjäksi ja ukrainaksi. Myös kolttasaame on tulossa.

Ortodoksisen kirkon lapsi- ja nuorisotyön Turvallisemman tilan periaatteet

– Ortodokseille on tärkeää jokaisen ihmisen hyväksyminen

1. KUNNIOITA MUITA – JOKAINEN ON JUMALAN KUVA.

Annan jokaisen olla oma itsensä ja hyväksyn erilaiset ihmiset.

2. KUUNTELE JA KOHTAA – OLE LÄHIMMÄINEN

En arvostele etukäteen, vaan olen kiinnostunut avoimesti ja kysyn tarvittaessa lisää.

3. OTA VASTUUTA

Otan vastuuta sanoistani, teoistani, eleistäni, ilmeistäni ja asenteestani. Ymmärrän, että ne saattavat tarkoittaa toisille jotain muuta kuin mitä tarkoitan. Mietin, mitä sanon, kenelle sanon ja miten sanon. Pyydän tarvittaessa anteeksi.

4. FYYSINEN JA HENKINEN TURVALLISUUS

En koske toiseen ihmiseen tai toisen tavaroihin ilman lupaa. En kiusaa tai syrji ketään. Jos koen tai huomaan häirintää, ilmoitan siitä ohjaajalle, muulle työntekijälle tai aikuiselle.

5. SAA NAUTTIA JA ILOITA

Osallistun toimintaan rennosti ja muistan, että virheitä sattuu kaikille. Ilo ylösnousemuksesta ja toisista ihmisistä on ortodoksisuuden ydintä.

6. PYHÄN KOKEMISEN RAUHA

Kunnioitan toisten kokemuksia ja tapaa kokea pyhä. Jokaisen kokemus on arvokas, eikä sitä saa vähätellä.