Sää suosi Ortodoksisten nuorten liiton (ONL) järjestämän kriparin alkua Valamon luostarissa maanantaina 13. kesäkuuta, jos kohta iltapäivällä saatiin sadetta ja ukkonenkin jyrähteli. Kuitenkin kriparilaiset välttivät kastumasta Valamon luostarin igumenin, arkkimandriitta Mikaelin johtamalla opastuskierroksella luostarin alueella. Nuorilla oli myös mahdollisuus esittää kysymyksiä isä Mikaelille.
ONL ry. on järjestänyt Valamon-kripareita vuodesta 1998 lähtien, joten tänä vuonna on vuorossa 25. liiton järjestämä kripari. Tänä vuonna kripariohjelmaan kuuluu palveluksiin osallistumisen lisäksi muun muassa rukoushetki rantatsasounalla ja ristisaatto hautausmaalle, missä toimitetaan panihida ja käydään samalla läpi hautauspalveluksen kulku.
Käsiteltäviä teemoja on poimittu koko elämänkaaren varrelta, kuten seurustelu, seksuaalisuus ja perheen perustaminen sekä kihlaus ja avioliitto. Lisäksi pohditaan myös ortodoksista ihmiskäsitystä ja etiikkaa. Viikon aikana nuoret tutustuvat myös Lintulan luostariin ja tuohusten valmistukseen.
Sunnuntaina on vuorossa päätösliturgia sekä päätösjuhla kulttuurikeskuksen salissa.
Kriparipappina toimii isä Mikko Mentu, ja ohjaajia on peräti 11, kun varsinaisia kaitsettavia on parisenkymmentä. Kanttorina on Ella Kinnunen, joka opastaa leiriläisiä kirkkolaulussa ja resitatiivilla lukemisessa. Kriparilaiset pääsevät kokeilemaan lukemista leirin jumalanpalveluksissa, ja kaikki palvelukset myös lauletaan yhdessä.
– Luostarissa kriparilla päästään tutustumaan samalla luostariin, ei vain lyhyen retken myötä. Leirin järjestäminen on sikäli suhteellisen helppoa, että ruokailut ja muut fasiliteetit järjestyvät talon puolesta. Ehdoton bonus on se, että leiriläiset tapaavat – tai ainakin näkevät – veljestöä viikon mittaan, ja huomaavat, että luostariasukkaatkin viettävät lopulta aika tavallista elämää. Toivottavasti he leirin myötä tulevat vierailemaan Valamossa ja myös Lintulassa matalalla kynnyksellä, ja innostuvat vaikkapa talkoolaisuudestakin, sanoo leirinjohtaja Annakaisa Onatsu.
Toisinaan nuorilta on kuulunut hiukan huolestuttaviakin kokemuksia uskonnonopetuksen tilasta, jos kohta tilanne vaihtelee paikkakunnittain.
– Esimerkiksi Joensuussa asiat ovat hyvin, mutta leiriläisiltä kuulee monenlaista, kuten että nuori ei ole välttämättä päässyt osallistumaan uskonnonopetukseen lainkaan. Lyhyesti sanoisin, että jos opetukseen pääsee osallistumaan, se on varmasti laadukasta, mutta jostain syystä se ei aina onnistu.
Onatsu kertoo, että Valamon-kripareista on tullut nuorilta valtaosin hyvää palautetta. Hentoja soraääniäkin tosin on kuultu.
– Aina tietysti toivotaan lisää vapaa-aikaa, mutta ei sitä nyt ihan ilman järjestettyä ohjelmaakaan voi olla, Onatsu naurahtaa.
– Joka tapauksessa palautteen perusteella lähes kaikki suosittelisivat leiriä kaverillekin. Valamon kriparit ovat siitä ainutlaatuisia, että leiriläiset tulevat useista eri seurakunnista, ja nytkin leiriläisiä on kaikista kolmesta hiippakunnasta. Uusia kavereita saa siis ympäri maata!