Ihmisiä kokoontuneena yhteen ulkona Etiopiassa
Maailmalta

Etiopiassa eletään pelonsekaisen odotuksen aikaa – levottomuudet vaikuttavat myös Filantropian toimintaan

11.11.2021 - 12:43 | Teksti: Minna Rasku | Kuva: Filantropia ry.

Filantropian kumppanijärjestön toimistolla Etiopiassa eletään hiljaisen ja pelonsekaisen odotuksen vallassa. Levottomuudet maassa eri ryhmien välillä ovat kiihtyneet pitkin syksyä ja nyt taistelujen kerrotaan lähestyvät pääkaupunkia.

– Ihmiset yrittävät valmistautua pahan päivän varalle. Kaupoista on haettu ruokatarvikkeita ja muuta välttämätöntä pidemmäksi aikaa. Myös tänne toimistolle on varastoitu erilaisia tarvikkeita, paikalliset kertovat keskiviikkona. 

Yhteys katkeaa WhatsAppilla, joten siirrytään Zoomiin. 

– Olen kehottanut varsinkin niitä työntekijöitä, jotka tulevat toimistolle kauempaa, pysymään kotona. Etätöissä ei tarvitse murehtia kulkemisesta ja päivän aikana muuttuvista tilanteista. Meitä ei ole täällä enää montaa.

Kentälle ei pääse 

Taisteluja lähellä olevat hankkeet pohjoisessa ovat tauolla, ja tilannetta seurataan puhelimitse. Työtä on tehty niin pitkään kuin mahdollista. Uuden paikallisen hanketyöntekijän palkkaaminen laitettiin vasta nyt jäihin.  

Filantropian vuodeksi suunniteltu pilottihanke on saatu melkein kokonaan valmiiksi. Trakooman ja podokoniosin ehkäisemisen ja hoitamisen ympärille suunniteltu hanke on tavoittanut tänä vuonna tuhansia ihmisiä Dembechan ja Quaritin alueilla. Emme koskaan saa tietää, miten moni varjeltuu trooppisten tautien aiheuttamalta sokeutumiselta tai liikuntakyvyttömyydeltä. Työ jatkuu sitten, kun se on turvallista. 

Levottomuuksien vuoksi Filantropian työmatka hankealueelle on siirretty hamaan tulevaisuuteen. Ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahoista tuettuun hankkeeseen kuuluu aina myös työn seuraaminen paikan päällä. Huolimatta hyvistä mahdollisuuksista etätöihin ja yhteydenpitoon, ne eivät koskaan korvaa kohtaamista ja pitkiä keskusteluja tuntikausien automatkojen aikana. 

Huhujen sekoittamaa faktaa 

Jokainen yrittää saada tietoa tilanteesta, mutta epämääräiset huhut kulkevat todellisia tarinoita nopeammin.  

– Yksi iso kansainvälinen uutiskanava kertoi taistelujen olevan jo parinkymmenen kilometrin päässä kaupungista. Siellä asuva työntekijämme kertoi kuitenkin puhelimessa, että heidän lähiössään on ihan rauhallista. Virallisesti levottomuuksien sanotaan olevan parin sadan kilometrin päässä. 

”Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan” -sanonta tuntuu olevan käytössä. Armeija varustautuu samaan aikaan kun YK, Afrikan unioni, naapurimaiden johtajat ja monet muut tahot yrittävät neuvotella sovintoa eri puolilla keskenään sotiville.